Home » , » Η αλήθεια πίσω από τις διαθεσιμότητες καθηγητών

Η αλήθεια πίσω από τις διαθεσιμότητες καθηγητών

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013 | 8:59 μ.μ.

Της Αφροδίτης Τζιαντζή - "Εφημερίδα των Συντακτών"

Χτύπημα στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση φέρνει η κατάργηση ειδικοτήτων, ενώ θα αποκοπεί από την αγορά εργασίας σημαντικό τμήμα μαθητών.

«Ελα μωρέ, τι έγινε, κάτι κομμώτριες καταργούνται, δεν είναι δα και καθηγήτριες». Το απαξιωτικό σχόλιο, που διατυπώνεται ανώνυμα σε φόρουμ εκπαιδευτικών όπως το alfavita, διόλου δεν πείθει τους καθηγητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις: «Οσοι τα λένε αυτά είναι ανοητολόγοι και πιθανότατα βαλτοί, αναπαράγοντας το κυβερνητικό δόγμα τού «διαίρει και βασίλευε». Ποιος θα διδάξει αισθητική ή κομμωτική; Ο φιλόλογος ή ο μαθηματικός; Aσε που αυτοί θα απολυθούν αμέσως μετά».

«Τώρα αρχίζει πογκρόμ»

 Ο Κώστας, οδοντίατρος σε ΕΠΑΛ του Περιστερίου, είναι κατηγορηματικός: «Το χτύπημα στην τεχνική εκπαίδευση θα προκαλέσει ντόμινο. Ο τομέας υγείας και πρόνοιας είναι ο πολυπληθέστερος, τον επιλέγουν οι 150 από τους 300 μαθητές στο σχολείο μας, που αναγκαστικά θα φύγουν. Αυτό σημαίνει ότι σχολεία θα συγχωνευτούν, άρα θα υπάρξουν διαθεσιμότητες και απολύσεις και για τους καθηγητές γενικών μαθημάτων. Κανείς μας δεν γλίτωσε. Τώρα αρχίζει το πογκρόμ».

Οι καθηγητές δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις ότι οι μαθητές της φετινής Γ” Λυκείου θα ολοκληρώσουν κανονικά τις σπουδές τους: «Μας λένε ότι οι καθηγητές ειδικοτήτων που καταργούνται θα επαναπροσληφθούν κατά προτεραιότητα ως ωρομίσθιοι μετά το πέρας της διαθεσιμότητας, που διαρκεί οχτώ μήνες. Τότε η σχολική χρονιά θα έχει σχεδόν τελειώσει» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Μουστάκας, διευθυντής του Σχολικού Εργαστηριακού Κέντρου (ΣΕΚ) Αγίων Αναργύρων, που παρακολουθούν σχεδόν 1.000 μαθητές. «Καταργούνται ειδικότητες που επιλέγει το 30% των μαθητών.

Επιπλέον βγαίνουν σε διαθεσιμότητα όλοι οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΔΕ, που είναι η ραχοκοκαλιά των εργαστηρίων: ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μηχανολόγοι, ηλεκτρονικοί, τεχνίτες οχημάτων. Κατασκευάζουν και συντηρούν ασκήσεις εργαστηρίων που τώρα πρέπει να αγοράζουμε με μεγάλο κόστος. Χωρίς ΔΕ και χωρίς σχολικό φύλακα μένει αφύλαχτο ένα σχολείο με εξοπλισμό εκατομμυρίων. Η κατάσταση που θα αντικρίσουμε από Σεπτέμβριο θα είναι τραγική». «Είμαστε οι βοηθοί των εργαστηριακών ασκήσεων, το αντίστοιχο του παρασκευαστή του Πολυτεχνείου» μας λέει ο Σπύρος Σκανιακός, μηχανοτεχνίτης στο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΔΕ. «Ο μηχανολόγος μπορεί να κάνει μία ώρα θεωρία, αλλά αν χαλάσει ένας κινητήρας δεν ξέρει να κολλήσει τον σωλήνα. Στα εργαστήρια γίνεται οξυγονοκόλληση και οξυγονοκοπή. Ποιος θα κάνει επίδειξη στα παιδιά; Θα τους τα δείχνουν σε βίντεο. Από το ποτάμι και πέρα, στις εργατογειτονιές στις δυτικές συνοικίες δεν υπάρχει σχολείο που θα ανοίξει καθηγητής τα εργαλεία χωρίς να τα χάσει. Εμείς τα συντηρούμε και τα φυλάμε. Χωρίς τους ΔΕ θα έχουμε σίγουρα ατυχήματα και κλοπές».

«Ποιος θα διδάξει;»

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση ποιος θα διδάξει τις καταργημένες ειδικότητες» λέει ο Δημήτρης Σακατζής, γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νοσηλευτικής ΔΕ. «Αποκόβουν από την αγορά εργασίας το ένα τρίτο των μαθητών που επιλέγουν τον τομέα υγείας και πρόνοιας και συνήθως είναι κοπέλες. Τα δημόσια ΙΕΚ είναι μόνο 94 σε όλη τη χώρα, και δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών, ενώ ακόμα και εκεί πληρώνεις δίδακτρα. Στα ιδιωτικά το κόστος για τις «καλές» ειδικότητες φτάνει τα 6.000 ευρώ τον χρόνο. Τα ΕΠΑΛ διαλέγουν οι μαθητές των πιο χαμηλών οικονομικών στρωμάτων. Στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου, που διδάσκω, σπουδάζει μαθήτρια από τον Αμπελώνα που ενώ πέρασε στο ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας, δεν είχε χρήματα να το παρακολουθήσει. Σε μας θα πάρει το πτυχίο βοηθού νοσηλευτή. Χωρίς αυτή τη διέξοδο δεν θα μπορέσει να εργαστεί. Αν θέλουν να μιλήσουμε με τους δικούς τους όρους, είναι σαν να καταργεί μια επιχείρηση τον πιο δημοφιλή στους καταναλωτές κλάδο».

 Οσο για τις κομμώτριες, η κατάργηση της ειδικότητάς τους δεν θα σημαίνει μόνο την απόλυση 84 μόνιμων εκπαιδευτικών και 200 αναπληρωτών, αλλά θα αφήσει ξεκρέμαστους πάνω από 2.500 μαθητές, το 85% κορίτσια: «Μόνο ο ένας στους δέκα θα μπορέσει να σπουδάσει σε ιδιωτικό ΙΕΚ, που κοστίζει από 3.000 ευρώ τον χρόνο» μας λέει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Κομμωτικής, Χριστίνα Βουλγαροπούλου.

«Οι μαθητές μας δεν έχουν διέξοδο, καθώς δεν μπορούν ούτε σε δημόσιο ΙΕΚ να γραφτούν πριν πάνε 18 ετών. Τα κορίτσια θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν άλλες ειδικότητες, όπως των ηλεκτρολόγων. Οσο για την υπόσχεση ότι θα προσλάβουν τους απολυμένους ως ωρομίσθιους, είναι καθαρός εκβιασμός και θράσος. Εμείς στεκόμαστε δίπλα στους μαθητές και όχι απέναντι όπως το υπουργείο θέλει να μας παρουσιάσει».
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger