Home » , » ΚΚΕ: Ταμπού για την 95χρονη ιστορία η συγκυβέρνηση

ΚΚΕ: Ταμπού για την 95χρονη ιστορία η συγκυβέρνηση

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 | 5:24 μ.μ.

Πηγή: Εφημερίδα "Πριν"

Επιλεκτική ιστορική ενδοσκόπηση που υπηρετεί τις τρέχουσες πολιτικές επιλογές της κάνει η ηγεσία του ΚΚΕ.
Επίσημη αφορμή για τις ιστορικές αναδρομές είναι ο εορτασμός των 95 χρόνων του κόμματος, που σύντομα θα δώσει τη σειρά του στην «επέτειο - σταθμό» των 100 χρόνων του ΚΚΕ. Για σήμερα Κυριακή είναι προγραμματισμένη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εκδήλωση για τα 95 χρόνια του κόμματος, στην οποία θα μιλήσει ο, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μια γεύση ωστόσο όσων θα πει σήμερα έδωσε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ σε ανάλογη εκδήλωση στην Κοζάνη. Σε αυτήν υπογράμμισε ότι στην πορεία του κόμματος όλα αυτά τα χρόνια «όσες φορές μας τέθηκε το ερώτημα: συμμετοχή στο αστικό πολιτικό σύστημα, μέσω της μετάλλαξης του ΚΚΕ... ή αταλάντευτα στο πλευρό του λαού, της ταξικής πάλης... το ΚΚΕ επέλεξε το δεύτερο δρόμο». Προφανώς εδώ ξεχάστηκε η συμμετοχή του ΚΚΕ στις κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα, σε συνεργασία με τη ΝΔ αρχικά και κατόπιν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ Το ιστορικό αυτό γεγονός μάλλον αποτελεί «ταμπού» για τον Περισσό.

Στο τρέχον τεύχος της Κομμουνιστικης Επιθεώρησης και στο κείμενο του Πολιτικού Γραφείου με τίτλο «Η πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του ΚΚΕ» προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι απαριθμούνται μεν «αρνητικά τα παραδείγματα συμμετοχής ή στήριξης αστικών κυβερνήσεων από ΚΚ», όμως σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ η κριτική γίνεται μόνο για το 1944! Κάποιες σελίδες παρακάτω άλλωστε γίνεται η εκτίμηση ότι «η συμμετοχή και στήριξη των δύο κυβερνήσεων του 1989-90 από τυπική πλευρά δεν αποτελεί παραβίαση του προγράμματος του κόμματος».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι όταν γίνεται λόγος για τη θυελλώδη περίοδο 1989-1991, η συζήτηση πάλι δεν ακουμπά την κορυφαία επιλογή της συγκυβέρνησης, παρόλο που πολιτικά καταδικάζεται μια τέτοια κίνηση σήμερα Αντιθέτως, το μόνο δίδαγμα αφορά την πολιτική συμμαχιών που μπορεί να δώσει επιχειρήματα στις σημερινές πιέσεις τις οποίες δέχεται το ΚΚΕ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο Βήμα FM, σημείωσε ότι «βασικό συμπέρασμα» από την εποχή εκείνη είναι πως «το ΚΚ, μπαίνοντας σε έναν τέτοιο συνασπισμό κομμάτων, χάνει την αυτοτέλεια του». Η ανάλυση αυτή συμπληρώνεται από τις τελευταίες επεξεργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για τη «λαϊκή συμμαχία»: «Η συμμαχία, η συνεργασία, η συμπαράταξη πρέπει να γίνουν σε επίπεδο κοινωνικών δυνάμεων. Εκεί πρέπει να ξεκινήσει. Δεν είναι θέμα κάποιων κορυφών» τόνισε στους δημοσιογράφους...
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 6 σχόλια

Ανώνυμος
8 Δεκεμβρίου 2013 στις 5:32 μ.μ.

Πόνο που πονάνε οι συριζοκαμμένοι με το ΚΚΕ και την "κυβέρνηση της αριστεράς".
Πεδίο δόξας λαμπρό μπροστά σας νέοι συριζαίοι για συνεργασία με το νέο ΠΑΣΟΚ (για μια Ελλάδα νέα...).

Κυβέρνηση της αριστεράς inc

Ανώνυμος
8 Δεκεμβρίου 2013 στις 6:37 μ.μ.

Τζαννετάκη και Ζολώτα!! κανενας δεν ξεχναει κκεδες

Στρας
8 Δεκεμβρίου 2013 στις 9:40 μ.μ.

Έρχεται ο trash, φυλαχτείτε!!!!

Ανώνυμος
8 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:05 μ.μ.

Φυσικά κανείς δεν ξεχνάει τον Τζαννετάκη και τον Ζολώτα αλλά επίσης δεν ξεχνάει τους "συσχετισμούς" στο στελεχικό δυναμικό του τότε ΚΚΕ , ποιοί και πως πρωταγωνίστησαν, τα σημερινά λαμπρά και αμόλυντα αστέρια του ΣΥΡΙΖΑ και ολίγον ΠΑΣΟΚ (Ανδρουλάκης, Δαμανάκη κλπ).
Οι κυβερνήσεις αυτές παρά τις όποιες αντιρρήσεις έχει κάποιος , είχαν συγκεκριμένο στόχο και ελαχιστότατη διάρκεια εκ των προτέρων συμφωνημένη. Δεν αποτελούσαν καμία στρατηγική ακόμα και τακτική επιλογή. Υπήρχε το πρόβλημα της παραγραφής συγκεκριμένων σκανδάλων απο τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες, αυτό ήταν όλο. Μπορεί κανείς να το δει έτσι μπορεί να το δει και αλλοιώς αλλά αυτές οι κυβερνήσεις ήταν εντελώς διαδικαστικού χαρακτήρα και δεν είχαν καμία άλλη σημασία. Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ το οποίο ήταν κατηγορούμενο τότε για να δείξει ότι και αυτό δεν επιθυμεί την παραγραφή μετείχε στην κυβέρνηση Ζολώτα. Έχω την αίσθηση ότι η κριτική για αυτές τις κυβερνήσεις χρησιμοποιείται κατά περίπτωση σαν άλλοθι. Το ΠΑΣΟΚ έλεγε το βρώμικο 1989 παρότι και το ίδιο συμμετείχε στη κυβέρνηση Ζολώτα, απλά ήθελα να εκμεταλευτεί τα αντιδεξιά αντανακλαστικά του λαού και για αυτό εκανε αυτή την αφαίρεση. Το δε κομμάτι της ΝΑΡ , ομάδα Γράψα κλπ για να δικαιολογήσει την φραξιονιστική πρακτική της.

Ανώνυμος
9 Δεκεμβρίου 2013 στις 1:44 π.μ.

ΑΝ το κκε έκανε σοβαρή κριτική για τις συγκυβερνήσεις του με τα κόμματα της αστικής τάξης το 89 τότε η μισή και πάνω κ,ε, θα έπρεπε να πάει στο σπίτι της, μηδέ εξαιρουμένου και του σημερινού γραμματέα της.
Όσο για το αν ήταν ζήτημα δευτερευούσης σημασίας θα προτείναμε στον παραπάνω φίλο να το σκεφτεί πιο σοβαρά..
Για μας που φύγαμε τότε απ' το κόμμα το 89, η συγκυβέρνηση ήταν η πράξη που σφράγισε τον οπορτουνιστικό κατήφορο μιας ολόκληρης περιόδου.
Το κόμμα δυστυχώς είχε μετατραπεί σε συνδιαχειριστή της κρίσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ήταν χαμένο στις κοινοβουλευτικές του αυταπάτες, έκανε πολιτική στα αστικά σαλόνια,δηλαδή αστική πολιτική, είχε γεμίσει από παράγοντες και παραγοντίσκους, λειτουργούσε αντιδημοκρατικά, με την γνωστή ταχτική του φραξιονισμού απ' τα πάνω,Είχε χάσει την φυσιογνωμία του σαν κομμουνιστικό κόμμα

Ανώνυμος
9 Δεκεμβρίου 2013 στις 4:25 μ.μ.

Στον 1:44
Νομίζω ότι εμμονή και αυτού του είδους η κριτική στο 1989 στερείται ουσιαστικής βάσης. Είναι οπορτουνιστικό ολίσθημα η 3μηνη διαδικασία για την παραπομπή Παπανδρέου, Κουτσόγιωργα κλπ; Αυτό ήταν οι περίφημες συγκυβερνήσεις. Δεν στέκει φίλε μου αυτή η επιχειρηματολογία με τίποτα όσο και να την τραβήξεις από τα μαλιά, θυμίζει πασοκική περιχαράκωση της δεκαετίας του 90. Με συγχωρείς αλλά δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα αυτά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger