Home » » Συνεχίζεται η βιομηχανία διώξεων στη Ζώνη

Συνεχίζεται η βιομηχανία διώξεων στη Ζώνη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013 | 6:06 π.μ.

Πηγή: "Ριζοσπάστης"

Παρά τη αθώωση χτες δύο συνδικαλιστών, ενισχύονται τα ερωτήματα για τις υποθέσεις που φτάνουν σε δίκη.

Στο πλαίσιο της βιομηχανίας των διώξεων και δικών, για την ποινικοποίηση συνολικά της συνδικαλιστικής δράσης, χτες στα δικαστήρια του Πειραιά στήθηκε τέταρτη δίκη μέσα σε ένα μήνα, για να δικάσει πρωτοπόρους συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, με ανυπόστατες κατηγορίες που έχουν χαλκεύσει οι εργολάβοι. Αυτήν τη φορά, οι συνδικαλιστές δεν καταδικάστηκαν, όμως το πρόβλημα δεν παύει να υπάρχει.

Οι συνδικαλιστές που δικάζονταν χτες, ήταν ο Πέτρος Πουντίδης και Παύλος Πουντίδης, οι οποίοι στις 30 Οκτώβρη είχαν καταδικαστεί από το ίδιο δικαστήριο, το Πλημμελειοδικείο Πειραιά, σε πέντε μήνες φυλάκιση ο καθένας. Τότε, σύμφωνα με τη μήνυση του εργολάβου, που έκαναν δεκτή εισαγγελέας και δικαστήριο, δικάζονταν επειδή τον είχαν κοιτάξει με «ύφος οργίλο» και επειδή στη συνδικαλιστική τους δράση κινούνται από την «ιδεολογική κοσμοθεωρία τους».

Το μπαράζ των διώξεων αφορά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που είχαν οργανώσει το Ιούνη του 2008 τα σωματεία στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, όπου έχουν τις εγκαταστάσεις τους οι εργολάβοι της Ζώνης, για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, τα εργασιακά τους δικαιώματα και διεκδικώντας την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.
Χτες, ο Πέτρος Πουντίδης απαλλάχτηκε λόγω αμφιβολιών και ο Παύλος Πουντίδης κρίθηκε αθώος.

Ωστόσο, υπάρχουν σημεία στην υπόθεση που προκαλούν πλήθος ερωτημάτων και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Για παράδειγμα, ο εργολάβος που μήνυσε αυτήν τη φορά τους δύο συνδικαλιστές, ζητούσε στη μηνυτήρια αναφορά του την τιμωρία των συνδικαλιστών, γιατί στις 14 Ιούνη του 2008 «δεν μου επέτρεπαν την είσοδο από την πύλη του ΒΙΠΑΣ ΑΕ προκειμένου να εισέλθω στην εταιρεία μου».

Η συγκεκριμένη μήνυση αφορούσε τον Πέτρο Πουντίδη και τον Ιορδάνη Πουντίδη, που είναι ο πατέρας των δύο συνδικαλιστών και πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Δηλαδή, ο Παύλος Πουντίδης δεν αναφερόταν πουθενά.

Το κατηγορητήριο που έφτασε στο δικαστήριο, το οποίο συνέταξε ο τότε αντεισαγγελέας Πρωτοδικών και έχει ημερομηνία 1/6/2010, αναφέρει ως κατηγορούμενους τον Πέτρο Πουντίδη και αντί για τον Ιορδάνη, τον Παύλο Πουντίδη! Το γεγονός ότι στα προσωπικά στοιχεία των δύο συνδικαλιστών αναφέρει και το όνομα του πατέρα, κάνει απίθανη την περίπτωση να έγινε τυπογραφικό λάθος.

Οσον αφορά στο κατηγορητήριο αυτό πια διαμορφώθηκε ως εξής: Οι δύο συνδικαλιστές «έχοντας κοινό δόλο, χρησιμοποιώντας απειλή σωματικής βίας εξανάγκασαν» κ.λπ., κ.λπ. Δηλαδή, ο εισαγγελέας που συνέταξε το κατηγορητήριο «εμπλούτισε» την επιχειρηματολογία και τις κατηγορίες που περιείχε η μήνυση του εργοδότη. Ανάλογες διατυπώσεις υπάρχουν σε όλα τα κατηγορητήρια που δικάστηκαν ή εκκρεμούν σε βάρος των συνδικαλιστών της Ζώνης.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger