Home » , » Σαν σήμερα, στις 22 Αυγούστου 1882 γεννιέται ένας σπουδαίος διανοούμενος, δάσκαλος και κομμουνιστής ηγέτης ο Δημήτρης Γληνός.

Σαν σήμερα, στις 22 Αυγούστου 1882 γεννιέται ένας σπουδαίος διανοούμενος, δάσκαλος και κομμουνιστής ηγέτης ο Δημήτρης Γληνός.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014 | 7:46 μ.μ.

«Η θεωρία: το κράτος υπεράνω των τάξεων, τη στιγμή που υπάρχουν τάξεις, είναι καθαρό ξεγέλασμα, για να κρύψει την πραγματικότητα, δηλαδή το κράτος υπέρ της άρχουσας τάξης. Το ίδιο είναι ξεγέλασμα και η θεωρία: η παιδεία υπεράνω των τάξεων, εκεί όπου υπάρχουν τάξεις, για να αποσκεπάσει την πραγματικότητα, δηλαδή η παιδεία όργανο της άρχουσας τάξης...».

Δημήτρης Γληνός

Σαν σήμερα, στις 22 Αυγούστου 1882 γεννιέται στην Σμύρνη, ένας σπουδαίος διανοούμενος, δάσκαλος και κομμουνιστής ηγέτης ο Δημήτρης Γληνός.

 «... Δεν είναι μονάχα μεγάλος Επιστήμονας και μεγάλος Δάσκαλος, ήτανε και μεγάλος τεχνίτης (του λόγου)... ήτανε και μεγάλος άνθρωπος της δράσης... Στάθηκε ο φωτισμένος αρχηγός του εκπαιδευτικού δημοτικισμού. Χωρίς αυτόν δε θα γινότανε ποτές η γλώσσα του έθνους, γλώσσα της εθνικής παιδείας... Αν τα γραφτά του έχουνε το χάρισμα του ισορροπημένου λόγου των κλασικών κειμένων, ο προφορικός του λόγος άστραφτε όλος από τη φλόγα και το πάθος της πίστης και της αλήθειας... Οσοι τον ακούσανε σα Δάσκαλο είτε στα επίσημα ιδρύματα είτε στα ανεπίσημα (της εξορίας) άθελα τους πήγαινε η σκέψη τους στα λίγο επιγραμματικά, που λέει ο Θουκυδίδης για τον Περικλή: "άξιο να καταλαβαίνει το σωστό και να το εξηγεί"».

Κώστας Βάρναλης

Γ' αυτόν τον μεγάλο αυτό επαναστάτη, διανοητή και πρωτοπόρο παιδαγωγό ο οποίος υπήρξε μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, και βουλευτής του Λαϊκού Μετώπου, ο οποίος πλήρωσε την αφιέρωση του στην υπόθεση της εργατικής τάξης, με διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες θα σας προτείναμε να διαβάσετε τις παρακάτω αναρτήσεις μας.

Δημήτρης Γληνός: ο Αγωνιστής, ο Στοχαστής, ο Δάσκαλος

Ο Δημήτρης Γληνός ως επιστήμονας και πολιτικός

Της ανάγκης τα θρανία και ο πάντα επίκαιρος Δ. Γληνός
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger