Home » » Σαν σήμερα το 1941 ιδρύεται το ΕΑΜ

Σαν σήμερα το 1941 ιδρύεται το ΕΑΜ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 | 7:09 π.μ.

Ήταν 27 Σεπτεμβρίου του 1941 όταν οι αντιπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας και του Αγροτικού Κόμματος υπέγραψαν το ιδρυτικό κείμενο του ΕΑΜ, κάνοντας το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας πολύμορφης, συλλογικής, πανελλαδικά οργανωμένης δράσης ενεργού αντίστασης ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις και στις ντόπιες κυβερνήσεις συνεργατών.

Είχαν προηγηθεί κάποιες σποραδικές αυθόρμητες αντιστασιακές ενέργειες στους πρώτους μήνες μετά τη στρατιωτική κατάληψη της χώρας, ενώ τον Ιούλιο του 1941 η «σύμπτωση» τριών γεγονότων κάνει εμφανή την πρό-θεση των κομμουνιστών να οργανώσουν και να πρωτοστατήσουν στην αντιστασιακή δράση: Στις αρχές του Ιουλίου 1941 πραγματοποιείται ή 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ που διατυπώνει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ενιαίου αντιφασιστικού μετώπου, βάσει και των κελευσμάτων της Κομμουνιστικής Διεθνούς, στη συγκρότηση του οποίου καλείται και ο αστικός πολιτικός κόσμος.

Στις 16 Ιουλίου, πάλι με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, δημιουργείται το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης  «…Και μας δείχνουν, φωτεινό το δρόμο…»!
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
27 Σεπτεμβρίου 2014 στις 7:57 π.μ.

Και κατα την διαρκεια της γερμανικης κατοχης καπιταλισμο εξακολουθουσε να εχουμε. η αστικη ταξη αγγλοφιλοι και γερμανοφιλοι παρολο οτι πολεμουσανε για το ποιο κομματι θα επικρατησει ταξικα ειχανε κοινο στοχο να χτυπησουνε τον λαο και να διαλυθει η ΕΣΣΔ. ο χειρισμος της καταστασης απο την ηγεσια του ΕΑΜ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ητανε απαραδεκτος. θεωριτικοποιησανε τους ελιγμους και δεσανε τον λαο χειροποδαρα στον αγγλικο καπιταλισμο. διαλυση της ΟΚΝΕ το 1943 καταδικη της ΑΣΟ ως τυχοδιωκτες και η εγκληματικες συμφωνιες ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ ειχανε καταστροφικα αποτελεσματα. οταν εχεις το 80% του λαου μαζι σου παιρνεις την εξουσια με τα μεσα παραγωγης συμφωνα με τις θεσεις του ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ χωρις αυταπατες και φουμαρα. Αλλα οταν εχεις στην ηγεσια ΣΙΑΝΤΟ ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΗ δηλαδη την αφροκρεμα του οπορτουνισμου αυτα θα ειναι τα αποτελεσματα παντου τραγωδια

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger