Home » » Pax Americana: Δεν έτυχε... απέτυχε

Pax Americana: Δεν έτυχε... απέτυχε

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014 | 5:51 μ.μ.

Πηγή: Του Άρη Χατζηστεφάνου - "Unfollow"

Τα ηχεία που είχαν στήσει οι αμερικανοί πεζοναύτες έξω από την πρεσβεία του Βατικανού στην πόλη του Παναμά έπαιζαν στη διαπασών και επαναλαμβανόμενα το I fought the Law των Clash.
Στο εσωτερικό, ο Μανουέλ Νοριέγκα, πρώην πράκτορας της CIA, βαρόνος των ναρκωτικών, νυν πρόεδρος του Παναμά και εντός ολίγου αιχμάλωτος των ΗΠΑ, υπέμενε τα ψυχολογικά βασανιστήρια. Δέκα ημέρες αργότερα θα παραδιδόταν στους πολιορκητές και πρώην συμμάχους του, τερματίζοντας την αμερικανική επίθεση που είχε διατάξει, στα τέλη του 1989, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.

Ελάχιστες από τις ανατροπές καθεστώτων που έχουν επιχειρήσει οι ΗΠΑ είναι τόσο βαθιά ποτισμένες στο πνεύμα του σουρεαλισμού.
Αρκετές όμως πραγματοποιούνται με ένα κοινό μοτίβο: ένας πρώην σύμμαχος της Ουάσινγκτον αλλάζει στρατόπεδο και μετατρέπεται εν μία νυκτί στον απόλυτο εχθρό της αμερικανικής υπερδύναμης.

Με εξαίρεση την πρώην ΕΣΣΔ, που μπορεί να καυχιέται ότι ήταν αυτοδημιούργητη, οι άνθρωποι που ενσάρκωσαν τον «Σατανά» στα μάτια των αμερικανικών ΜΜΕ υπήρξαν σε κάποια περίοδο της ζωής τους υπάλληλοι, ή έστω πρόσκαιροι σύμμαχοι, των ΗΠΑ.

Ο Χίτλερ εξοπλίστηκε από αμερικανικές εταιρείες και χρηματοδοτήθηκε από τράπεζες του Μανχάταν πριν μετατραπεί στο σύμβολο του παρανοϊκού και επικίνδυνου αντιπάλου. Ο Σαντάμ Χουσεΐν υπήρξε στενός συνεργάτης του μετέπειτα αντιπροέδρου Ντικ Τσένι στη μάχη της Ουάσινγκτον απέναντι στην ισλαμική επανάσταση του Ιράν.

Οι Ταλιμπάν, που αντικατέστησαν τους αφγανούς Μουτζαχεντίν με τη στήριξη των διαβόητων μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας, συνομιλούσαν άνετα με τη Μάντλιν
Ολμπράιτ για τη διέλευση αγωγών πετρελαίου από τα εδάφη τους. Το ίδιο φυσικά και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ, όμως, ακολούθησαν πιστά όλοι οι στρατηγικοί σύμμαχοι της αμερικανικής υπερδύναμης. Ο τουρκικός στρατός στήριξε από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 τις πιο εξτρεμιστικές ομάδες του πολιτικού Ισλάμ, τις οποίες ύστερα από δυο δεκαετίες αναγκάστηκε να πολεμήσει, ενώ το Ισραήλ εξέθρεψε στους κόλπους του τη Χαμάς, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την αριστερή, κοσμική Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ.

Η φάρσα του Νοριέγκα, ο οποίος υπήρξε αρχικά υπάλληλος του Μπους στη CIA και στη συνέχεια εχθρός του στον Λευκό Οίκο, ξαναγράφεται για άλλη μια φορά σαν ιστορία. Σχεδόν 25 χρόνια αργότερα το Πεντάγωνο καλείται να βομβαρδίσει το κράτος του Ισλάμ (ISIS), το οποίο μέχρι πριν από μερικά χρόνια χρηματοδοτούσε και εξόπλιζε μέσω του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, προκειμένου να ανατρέψει το καθεστώς του Άσαντ στη Δαμασκό.

Όλα αυτά όμως είναι γνωστά και αφήνουν αναπάντητο ένα και μοναδικό ερώτημα: Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους είναι απλώς ηλίθιοι ή δρουν βάσει σχεδίου; Και ενώ οι περισσότεροι αναλυτές τείνουν να συμφωνήσουν με το πρώτο σενάριο, ο αναλυτής και συγγραφέας Ναφέεζ Αχμέντ ξέθαψε πρόσφατα από το αρχείο του μια παλαιότερη αναφορά του Ινστιτούτου RAND (που πραγματοποιεί
γεωστρατηγικές μελέτες για το Πεντάγωνο) η οποία τείνει προς το δεύτερο.

Στο κείμενο, μεταξύ άλλων σεναρίων, προτείνονταν η χρηματοδότηση, μέσω καθεστώτων του Περσικού Κόλπου, εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων που θα δρούσαν για την αποσταθεροποίηση εχθρικών καθεστώτων όπως της Συρίας και του Ιράν.

Ορισμένοι αναλυτές, βλέπετε, μπορούν να δηλώνουν με υπερηφάνεια ότι οι προτάσεις τους εισακούονται και δεν καταλήγουν στο συρτάρι κάποιου αμερικανού στρατηγού. Και τι καλύτερη στιγμή για έναν στρατό από το να βομβαρδίζει τους ανθρώπους που ο ίδιος έχει εξοπλίσει με δικά του όπλα στηρίζοντας την πολεμική βιομηχανία και δημιουργώντας εκ νέου τις συνθήκες του «διαιρεί και βασίλευε» σε μια από τις πιο πλούσιες πετρελαϊκά περιοχές του πλανήτη. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger