Home » » Σχέδιο Β: «Οι εξελίξεις με τα ελληνικά ομόλογα αποκαλύπτουν την πλήρη ανειλικρίνεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»

Σχέδιο Β: «Οι εξελίξεις με τα ελληνικά ομόλογα αποκαλύπτουν την πλήρη ανειλικρίνεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014 | 4:23 μ.μ.

«Οι τρέχουσες εντυπωσιακές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές σε σχέση με τα ελληνικά ομολόγα, αλλά και η κατακρήμνιση των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι εξαιρετικά διδακτικές σε σχέση με τον χαρακτήρα μιας ελληνικής εξόδου από την κρίση.

Οι δείκτες και στα δύο, ομόλογα και χρηματιστήριο, βρίσκονται πια στα επίπεδα της βαθιάς εκδήλωσης της ελληνικής κρίσης του 2010. Τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά πέρασε το 9% σήμερα. Το ελληνικό χρηματιστήριο κατρακυλά κάτω από τη συμβολική γραμμή των χιλίων μονάδων. Κι όπως τότε γίνονταν στα πλαίσαι της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης, σήμερα γίνονται στα πλαίσια μιας επικίνδυνης ευρωπαϊκης αποληθωριστικής διαδικασίας.

Είναι εντυπωσιακό ότι για αυτή την ταχύτατη και αρνητικότατη εξέλιξη δεν ήταν αίτιο μια κάποια μεγάλη αντίδραση της Ελλάδας στον σχεδιασμό της τρόικα – όπως θα μπορούσε να είναι η άρνηση πληρωμής των δόσεων του χρέους, η μεγάλη μειώση των φορολογικών βαρών, η αύξηση των κοινωνικών δαπανών, η αύξηση του κατώτατου μισθού – αλλά η εντελώς περιορισμένου βεληνεκούς, δευτερεύουσας σημασίας και αόριστη πρόθεση της κυβέρνησης Σαμαρά για αντικατάσταση της δανειακής στήριξης του 2015 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με δανεισμό από τους ιδιώτες, εφόσον υπάρξει μάλιστα η συναίνεση και του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αποδεικνύεται με σαφήνεια, για μια ακόμη φορά, ότι καμμία αλλαγή, έστω και μικρή, στην πορεία της Ελλάδας σε σχέση με τα προβλεπόμενα από την τρόικα, δεν πρόκειται να γίνει ούτε σε γυάλα ούτε σε αποστειρωμένο θάλαμο ούτε σε εσωτερική πισίνα. Πρόκειται να γίνει μέσα στα πλαίσια των παγκόσμιων καπιταλιστικών μηχανισμών, που δεν πρόκειται να επιτρέψουν να προχωρήσει ανενόχλητα οποιαδήποτε αλλαγή που έστω και μερικά αμφισβητεί ή φαίνεται να αμφισβητεί ΄διορθώνει έστω και ελάχιστα τις νεοφιλελεύθερες επιλογές στην Ευρώπη.

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί αυτό το μείζον πρόβλημα είναι η Ελλάδα να ακολουθήσει τον αποφασιστικό δρόμο που σε παρόμοιες συνθήκες ακολούθησαν όσες χώρες μπόρεσαν να αποτινάξουν το θανατηφόρο βάρος της υπερχρεώσης. Συγκεκριμένα: άμεση παύση τ ων πληρωμών προς τους ξένους δανειστές – άσκηση νομισματικής πολιτικής με εργαλείο το εθνικό νόμισμα – προσωρινός έλεγχος στην κυκλοφορία κεφαλαίων. Με αυτό το τρίπτυχο ακυρώνεται κάθε επίπτωση από τις κινήσεις των καπιταλιστικών αγορών είτε σε σχέση με τα ομόλογα είτε με τις μετοχές, προστατεύονται τα δημόσια οικονομικά, ματαιώνεται κάθε απόπειρα φυγής κεφαλαίων εξαιτίας της καλλιέργειας πανικού. Αυτά ακριβώς υποστηρίζει με συνέπεια και ειλικρίνεια συνεχώς το Σχέδιο Β.

Το Σχέδιο Β καλεί τους έλληνες πολίτες να κλείσουν γιαλίγο τα αυτιά στην γελοία και κενή περιεχομένου δικομματική κοκορομαχία των τελευταίων εβδομάδων και να σκεφτούν. Να προβληματισθούν αν υπάρχει ίχνος αλήθειας στην πλειοδοσία εύκολων υποσχέσεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευση χωρίς συνυπολογισμό των αντιδράσεων των καπιταλιστικών κέντρων και αγορών. Να βρουν το θάρρος να κάνουμε τα τολμηρά, ριψοκίνδυνα αλλά απολύτως αναγκαία βήματα για την επιβίωση του λαού και της χώρας».
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger