Home » » Ένα σχόλιο για την πολύνεκρη καραμπόλα στην Εγνατία Οδό.

Ένα σχόλιο για την πολύνεκρη καραμπόλα στην Εγνατία Οδό.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 | 8:00 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των νεκρών. Εύχομαι ολόψυχα ταχύτατη ανάρρωση στους τραυματίες.
Ανατριχιαστικό είναι επίσης ότι τα θύματα αυτού του δυστυχήματος θα μπορούσε να ήταν πολύ περισσότερα, αν αρκετοί επιβάτες δεν είχαν βγει από τα οχήματα τους.
Για να γίνει μια τέτοια καταστροφή από ανθρώπινο λάθος, δεν φτάνει μόνο ένας παράγοντας. Η ευθύνη του οδηγού που έπεσε στα σταθμευμένα οχήματα είναι φυσικά μεγάλη, αλλά είναι η μια μόνο παράμετρος.

Η άλλη ήταν η ίδια η συγκέντρωση των οχημάτων. Τα οχήματα ήταν σταματημένα και παραταγμένα γιατί "γίνονταν έργα". Δεν είμαι αντίθετος στο να γίνουν εργασίες. Οφείλουν όμως έργα, που έχουν άμεση σχέση με τη διακοπή της κυκλοφορίας, να γίνονται προσεκτικά και αφού παρθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έπρεπε να υπάρχει Τροχαία που να προειδοποιεί για έργα και να κατευθύνει τα οχήματα σε άλλους παρακαμπτήριους δρόμους, κάτι το οποίο έγινε δυστυχώς μετά το μακελειό.

Οι περισσότεροι οδηγοί είναι προσεκτικοί, όταν υπάρχει τέτοια κατάσταση. Αλλά ένας οδηγός, που για οπουδήποτε λόγο, δεν θα αντιδράσει σωστά, αρκεί, για να θρηνήσουμε νεκρούς. Υπάρχουν δε πολλοί λόγοι να προνοήσουν: Δεν είναι όλα τα αμάξια χωρίς προβλήματα, ούτε όλοι οι οδηγοί ξεκούραστοι ή νηφάλιοι. Μια κακοτεχνία επίσης ή ακόμα και η έλλειψη ορατότητας ήταν πολλές φορές αιτίες σοβαρών ατυχημάτων. Ούτε θα τερματιστούν τα τροχαία. Ακριβώς όμως γι' αυτό υπάρχουν τα μέτρα προφύλαξης. Μέτρα που εδώ ήταν δυστυχώς ανύπαρκτα.

Ούτε που πέρασε από το μυαλό κάποιου "υπεύθυνου" να ζητήσει λόγω έργων, να πάνε τα σταθμευμένα οχήματα από άλλο δρόμο. Ούτε φαντάστηκαν ότι η κίνηση στους δρόμους μεταξύ των πόλεων το Σαββατοκύριακο αυξάνεται.

Τρέχουν μετά οι υπουργοί να δείξουν πόσο καλοί είναι στο να αντιμετωπίζουν καταστροφές. Είναι όμως η αδιαφορία τους που τις προκαλεί. Και το χειρότερο, πιστεύω, πως μόνο αν ήταν προεκλογική περίοδος, θα είχαν μια στοιχειώδη προετοιμασία, πχ θα δίνονταν ένα ρεύμα στην κυκλοφορία παρουσία φυσικά ανθρώπων που θα ρύθμιζαν την κίνηση, όχι βέβαια επειδή ενδιαφέρονται, αλλά για επικοινωνιακούς λόγους.

Από αυτό όμως το γεγονός πρέπει επιτέλους κάποιοι να διδαχθούν. Ελπίζω να βάλουν τώρα μυαλό. Να εφαρμόζουν σε παρόμοιες περιπτώσεις όλα όσα προβλέπονται και που άλλωστε επιτάσσει η λογική. Που θα κόβεται η κυκλοφορία, εναλλακτικά δρομολόγια, παρουσία υπευθύνων, μέριμνα για την ασφάλεια των εργαζομένων στα έργα κλπ. Αλλιώς η ιστορία θα επαναλαμβάνεται...
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger