Πηγή: Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος- "Unfollow"
Αυτό το διαλυμένο κόμμα (ΝΔ) ποιος θα το πάρει; Πού ν το, πού ν το το δαχτυλίδι, θα μπορούσε να είναι μια σύντομη περιγραφή για το τι συμβαίνει σήμερα στο κόμμα της ΝΔ.Ένας πρωθυπουργός-ξένο σώμα, ένα κόμμα που παραπαίει, ένα επιτελείο που αγωνιά.Όχι για το μέλλον της ΝΔ, αλλά για το μέλλον του Σαμαρά και των συν αυτώ. Κάποιοι βιάζονται να πουν ότι το δαχτυλίδι έχει ήδη δοθεί, όμως η μάχη των δελφίνων στην παράταξη τπς Δεξιάς μόλις που ξεκινάει.
6 Ιανουάριου 2004. Απόγευμα. Οδός Αναγνωστοπούλου.
Οικία Κώστα Σημίτη. Οι τηλεοπτικές κάμερες και οι δημοσιογράφοι περιμένουν. Ο Γιώργος Παπανδρέου φτάνει χαμογελαστός. Είναι έτοιμος να φορέσει το «δαχτυλίδι». Πριν μπει, γυρνάει πίσω το κεφάλι ρίχνοντας ένα βλέμμα ικανοποίησης. Το κόμμα του πατέρα του περνάει στα δικά του χέρια. Οι φωτογραφίες έχουν περάσει πλέον στην ιστορία. Μόνο που το δαχτυλίδι που πήρε, όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο αδερφός του Νίκος, ήταν «θαμπό».
Όχι ασήμαντη λεπτομέρεια: Αυτή η αλλαγή κρινόταν τότε ως επιβεβλημένη καθώς ο λαός είχε κουραστεί και αηδιάσει από τις πολιτικές λιτότητας, τα σκάνδαλα, τις υπερκοστολογήσεις έργων και γενικά τα πολιτικά «απόνερα» του εκσυγχρονισμού. Οι δημοσκοπήσεις ήταν κόλαφος, κι αυτό επικυρώθηκε στην κάλπη.
Δέκα χρόνια μετά. 8 Οκτωβρίου 2014. Βουλή, συζήτηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο Μάκης Βορίδης εμφανίζεται στη θέση του πρωθυπουργού. Δεν κάθεται στο πρωθυπουργικό έδρανο, όμως «εκπροσωπεί» τον Αντώνη Σαμαρά ανοίγοντας τη σχετική συζήτηση. Η επιλογή προκαλεί σάλο στη Νέα Δημοκρατία αφού «προσπεράστηκαν» με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον οκτώ υπουργοί για να μιλήσει ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού ο σημερινός υπουργός Υγείας. Τα μπλογκ την προηγούμενη ημέρα είχαν πάρει φωτιά: «Το δαχτυλίδι στον Μάκη», «Βορίδης, ο εκλεκτός του Σαμαρά», «Ξεκίνησε η διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία», «Ήττα καραμανλικών», «Τι λέει η Ντάρα;»...
Το πήρε το δαχτυλίδι ο Μάκης Βορίδης,-Όχι. Θα το πάρει,-Ίσως... Σε κάθε περίπτωση στην ακροδεξιά ΝΔ του Α. Σαμαρά, στην κυβέρνηση του δόγματος «νόμος και τάξη», των επιστρατεύσεων, των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, της λογικής του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», της κατασκευής μιας σύγχρονης ΥΕΝΕΔ, ο Μ. Βορίδης έχει βρει τη φυσική πολιτική του θέση και πρόσφορο έδαφος για να αναρριχηθεί.
Στη Συγγρού, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, δέχεται καθημερινά τα παράπονα συγκεκριμένων βουλευτών για το «φαινόμενο Βορίδη».Όμως δεν γνωρίζει τις προθέσεις Σαμαρά και αποφεύγει τις συγκρούσεις. Αν του ζητήσεις σήμερα την άποψη του για τον Μάκη Βορίδη, θα αποφύγει να μιλήσει λέγοντας πως είναι «καλός υπουργός». Μέχρι εκεί...
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Δημήτρης Σταμάτης θεωρείται ο άνθρωπος που πιέζει τον Αντώνη Σαμαρά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα εντός των τειχών, προκειμένου να δημιουργήσει το κατάλληλο πολιτικό ανάχωμα στους εσωκομματικούς αντιπάλους.
Από την άλλη πλευρά, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, πιο ρομαντικός, αποφεύγει να μπει σε τέτοιες συζητήσεις, καθώς είναι απασχολημένος με τα ιστορικά γεγονότα, επινοώντας ιστορίες (ακόμα και σε πτήσεις με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος) για τον Μέγα Αλέξανδρο στην Αμφίπολη και τον Γκίκα Χαρδούβελη στην πυρά.
Αμφότεροι, πάντως, έχουν δηλώσει ανοιχτά στον πρωθυπουργό την «επιλογή» τους. Την πολλαπλή χρησιμοποίηση του Μάκη Βορίδη.
Ήδη ο υπουργός Υγείας έχει ενταχθεί, μαζί με τα δύο προαναφερόμενα στελέχη, στην τριπλέτα που έχει αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της εξεύρεσης 180 βουλευτικών ψήφων για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά την αποπομπή Μπαλτάκου, ο Σαμαράς ήθελε στο πλευρό του ένα στέλεχος με τις ακροδεξιές «περγαμηνές» του Βορίδη.
Ο Μ. Βορίδης είχε ασχοληθεί και με το «κεφάλαιο» Χρυσή Αυγή.
Όπως γράφτηκε, ακόμα και την προηγούμενη ημέρα της σύλληψης του Νίκου Μιχαλολιάκου, είχε συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Πολλά έχουν ειπωθεί για τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή: δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ, πάντως, η παρουσία του τον Ιανουάριο του 1997 στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση προς τιμήν των πεσόντων των Ιμίων. Τη συγκέντρωση οργάνωσε η «Επιτροπή Εθνικής Μνήμης», της οποίας βασικός συντελεστής ήταν η Χρυσή Αυγή. Ο Μ. Βορίδης του Ελληνικού Μετώπου γνώριζε πολύ καλά τους διοργανωτές. Στο βήμα ομιλητής ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και στο ακροατήριο ο σημερινός υπουργός Υγείας...
Τώρα, όμως, έχει αναλάβει μια νέα, πιο επικίνδυνη αποστολή, για λογαριασμό του Αντώνη Σαμαρά. «Έχω φιλοδοξίες, αλλιώς θα πήγαινα για ψάρεμα» έχει πει σε μια από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Μ. Βορίδης, ενώ εάν προσέξει κανείς τις κινήσεις του το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα διαπιστώσει πως μόνο τυχαίες δεν είναι. Οι συναντήσεις του με επιχειρηματίες αυξήθηκαν. Οι επαφές του με συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα συνεχίζονται, αφού πρώτα οι Μπόμπολας και Ψυχάρης, μέσω των «δημοσιογράφων» τους Σταύρου Θεοδωράκη και Γιάννη Πρετεντέρη, φρόντισαν να φιλοτεχνήσουν το πορτέτο του σκληρού ακροδεξιού που μετανόησε. Ακόμη και με τους φαρμακοβιομήχανους, που ήταν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση Σαμαρά, έχει ανοίξει διαύλους συνεννόησης.
Δεν είναι βέβαιο αν ο Α. Σαμαράς κατανοεί ότι η επιλογή του Βορίδη για το ρόλο του... πιθανού διαδόχου είναι σαν ρώσικη ρουλέτα. Σε αυτήν τη φάση περισσότερο μετράει για τον πρωθυπουργό η επιθυμία του να «επιβάλει» ένα ανάχωμα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ωστόσο, επειδή η συγκεκριμένη πολιτική περίοδος θυμίζει έντονα τον Ιανουάριο του 2004, ο Α. Σαμαράς θέλει να προετοιμάσει μια φιλική διάδοχη κατάσταση στην ηγεσία της Ν.Δ. για κάθε ενδεχόμενο. Άλλωστε, δεν μπορεί να αγνοήσει και τις δημοσκοπήσεις που δίνουν σταθερή πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Μάκης Βορίδης έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία μετρούν στον σκληρό πυρήνα του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας. Προέρχεται από εκείνη τη φουρνιά των δεξιών και ακροδεξιών στελεχών που είναι -και το δηλώνουν- φανατικοί πολέμιοι της Αριστερός. Ανήκει επίσης σε εκείνο το κομμάτι που αυτοπροσδιορίζεται ως «λαϊκή Δεξιά», χρησιμοποιώντας εθνικές κορώνες και σκληρό αντιμεταναστευτικό λόγο. Αυτό τοποθετεί τον Βορίδη στην πρώτη γραμμή έναντι των άλλων εσωκομματικών αντιπάλων, όπως της Ντάρας Μπακογιάννη, που έχει επιλέξει το δρόμο της κεντροδεξιάς.
Από τον πολιτικό λήθαργο στον οποίο είχε περιέλθει, η πρώην αντίπαλος του Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ τον τελευταίο μήνα δίνει συνεχώς συνεντεύξεις. Προφανώς υπολογίζει ότι οι 180 βουλευτικές ψήφοι είναι άπιαστο όνειρο και θέλει να είναι και πάλι παρούσα εφόσον ξεκινήσει η μάχη της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία μετά τις πιθανές εκλογές.
Κάποιες παρεμβάσεις της δεν είναι τυχαίες. Η πρώτη έγινε με την «επιλογή» Βορίδη να μιλήσει στη Βουλή αντί του Α. Σαμαρά. «Έπρεπε να γίνει δύο μέρες αργότερα η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης για να είναι παρών στην Βουλή και ο πρωθυπουργός. Κακώς μπήκαμε σε αυτήν τη συζήτηση, δίνοντας και στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να φύγει από την ουσία. Δεν τα έκαναν καλά οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού» είπε χαρακτηριστικά φωτογραφίζοντας τον Δ. Σταμάτη και τον X. Λαζαρίδη. Η δεύτερη παρέμβαση ήταν ιδεολογικού χαρακτήρα με σκοπό να «προσεγγίσει» το κέντρο: «Η ΝΔ πρέπει να ανοιχτεί προς το χώρο του Κέντρου, που σήμερα είναι ορφανός. Είμαι παραταξιακή, πιστεύω στην μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Ωστόσο πρέπει να αποφύγουμε το λαϊκισμό, καθώς και στην κυβέρνηση υπάρχουν φαινόμενα λαϊκισμού».
Η τρίτη παρέμβαση έγινε με στόχο το άνοιγμα στους καραμανλικούς, όπου υπάρχει κενό «ηγεσίας»: «Είναι μεγάλη υπόθεση το όλον σε μια παράταξη. Εγώ είδα με χαρά την παρουσία του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στα γενέθλια του κόμματος. Υπάρχουν πρόσωπα που έχουν πορεία στη ΝΔ και δεν γίνεται να νιώθουν εκτός της παράταξης» είπε χαρακτηριστικά. Και η τέταρτη ήταν η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, την οποία απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες ο Γκίκας Χαρδούβελης. Μια κίνηση που σαφώς και την ενθάρρυνε να συνεχίσει, καθώς έδειξε πως ο Α. Σαμαράς έχει εμπιστευτεί θέσεις στο «εκσυγχρονιστικό Π ΑΣΟΚ» του Κώστα Σημίτη. Το μήνυμα το «είδαν» αρκετοί βουλευτές που έσπευσαν να συνυπογράψουν την τροπολογία, ωστόσο όπως λεγαν οι συνεργάτες της, «...δεν ήθελε η Ντόρα να δημιουργηθεί εσωκομματικό πρόβλημα. Και την υπέγραψε μόνη της...».
Στη σημερινή ΝΔ για να φτάσεις στην πηγή της εξουσίας, χρειάζεται να κερδίσεις τουλάχιστον την «εύνοια» του Κώστα Καραμανλή. Ο Μ. Βορίδης έχει προσεγγίσει το τελευταίο διάστημα τον πρώην πρωθυπουργό, βλέποντας πως οι καραμανλικοί έχουν μείνει χωρίς... υποψήφιο στην περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας. Ο Βορίδης ξέρει από πρώτο χέρι πως η καραμανλική πτέρυγα μέσα στη Βουλή παραμένει ακέφαλη, ενώ από τη «σιωπή» του πρώην πρωθυπουργού εύκολα διακρίνεται η απουσία ενός δελφίνου. Δεν φαίνεται να μπορούν να καλύψουν το κενό πολιτικοί όπως ο Προκοπής Παυλόπουλος, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ή ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Ο Κώστας Καραμανλής πάντως, ακόμη και σήμερα, δεν θεωρεί τον Μ. Βορίδη «έτοιμο» για να συνομιλήσει μαζί του, παρά το γεγονός πως τον γνωρίζει από το 1979, όταν ο σημερινός υπουργός Υγείας γράφτηκε στην τοπική της ΝΔ Κολωνακίου. Για όσους δεν το γνωρίζουν, εκείνα τα χρόνια για να γραφτείς στο κόμμα, έπρεπε κάποιος ενυπόγραφα να σε προτείνει. Και αυτός, για τον Μάκη Βορίδη, ήταν ο Κώστας Καραμανλής, καθώς υπήρχαν οικογενειακοί δεσμοί, αφού ο Εθνάρχης είχε προσωπικό γιατρό τον Ευτύχη Βορίδη, θείο του σημερινού υπουργού Υγείας...
Ωστόσο, ο Κ. Καραμανλής δεν ξεχνάει ότι ο Μάκης Βορίδης -ως βουλευτής του ΛΑΟΣ- την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009 μίλησε στο Πρώτο Θέμα για συγκάλυψη του σκανδάλου του Βατοπεδίου και της Siemens από τον πρώην πρωθυπουργό. «Κατά την άποψή σας στο Βατοπέδι και στη Siemens υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης;» ήταν η ερώτηση. Και η απάντηση ήταν η εξής: «Απολύτως. Ήταν τόσο απλό να συναινέσει η ΝΔ στη διερεύνηση της υπόθεσης από την ποινική δικαιοσύνη. Εξάλλου, αν δεν υπήρχε πρόβλημα, γιατί ο κ. Δούκας απεπέμφθη από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ;».
Και οι πρόσφατες επιθέσεις προς το πρόσωπό του από στελέχη που συνομιλούν σε καθημερινή βάση με τον Κ. Καραμανλή δεν είναι τυχαίες. Για παράδειγμα, ο Ευάγγελος Αντώναρος, από τα πρωτοπαλίκαρα του πρώην πρωθυπουργού, βγήκε ανοιχτά στα social media και υποστήριξε -στη συζήτηση που γινόταν για την επιστροφή στελεχών που προωθούσαν οι Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης- πως «τα άκρα παραμένουν άκρα». Όμως υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος. Η οικογένεια Καραμανλή έχει συνδέσει την πολιτική της σταδιοδρομία με την «αποκατάσταση της δημοκρατίας» το 1974. Αντίθετα, ο Μ. Βορίδης τη δική του με την ΕΠΕΝ του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Πολιτικοί βίοι αντίθετοι, λοιπόν, για τους δυο πολιτικούς.
Επίσης εκείνο που πολλοί παραγνωρίζουν είναι ότι ο Κ. Καραμανλής δεν δίνει «χρίσματα». Αμέτοχος έμεινε στη σύγκρουση Σαμαρά-Μπακογιάννη. Συνεργάτες του σημειώνουν ότι θα το επαναλάβει, αν τεθεί θέμα διαδοχής. Όταν ένας πρώην πρωθυπουργός, σημειώνουν πολιτικοί με μεγάλη πείρα, αποφεύγει να μοιράσει χρίσματα, θεωρεί ότι δεν έχει τελειώσει πολιτικά. Εξάλλου, ο Κ. Καραμανλής δεν έχει πρόβλημα με τη διακυβέρνηση Σαμαρά, ούτε τον αμφισβητεί.Όπως εκτιμά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του: «Ο Σαμαράς κάνει ό,τι μπορεί». Ο Κ. Καραμανλής, όπως αναφέρουν κάποιοι από τους ελάχιστους συνομιλητές του, είναι επίσης από εκείνα τα γαλάζια στελέχη που δεν δείχνει να ταράζεται στο ενδεχόμενο να κυβερνήσει ο Τσίπρας.
Πολλοί κάνουν σχεδιασμούς εξ ονόματος του ή προτάσεις που τον περιλαμβάνουν, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής όμως δεν φαίνεται να βιάζεται, ούτε επιθυμεί να βγει ενεργά στο προσκήνιο σε αυτήν τη φάση. Είτε γιατί περιμένει την επόμενη μέρα στη ΝΔ, είτε γιατί θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο ακόμη και σε περίπτωση κυβέρνησης (ή συγκυβέρνησης) ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός προτιμά να παραμένει αμέτοχος στις τωρινές εξελίξεις.
Ο Μάκης Βορίδης, πάντως, δεν σταματά να ρίχνει γέφυρες. Πρόσφατα επισκέφθηκε μαζί με τη σύζυγό του την πρωτεύουσα του καραμανλισμού. Φρόντισε μάλιστα από νωρίς συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα να γνωρίζουν τη βόλτα του στην Πρώτη Σερρών, τη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, επέμεινε να πάει εκεί για να δείξει στη σύζυγό του το σπίτι του Εθνάρχη: «...Ήταν για αυτόν κάτι σαν προσκύνημα.Έμεινε αρκετή ώρα στην οικία Καραμανλή και έγραψε μάλιστα επικό σημείωμα στο βιβλίο επισκεπτών. Ανάμεσα στα άλλα έγραψε (με συγκίνηση, όπως είπε): Ό χώρος αυτός αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς συνδέεται με την οικογένεια η οποία καθόρισε τις μεγάλες επιλογές του έθνους και της παράταξης”. Ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αχ. Καραμανλή, ενώ προμηθεύτηκε κρασί από τους αμπελώνες Καραμανλή»...
Πάντως, δεν συμμεριζόταν την ίδια άποψη για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν μιλούσε στην 3η εθνικιστική γιορτή νεολαίας του Ελληνικού Μετώπου:«... Η δική μας Αριστοκρατία είναι λαϊκή γιατί πηγάζει μέσα από τους αγώνες του λαού, μέσα από τον καθημερινό μόχθο για την επιβίωση, μέσα από τον προσωπικό αγώνα για αυτοβελτίωση και αυτογνωσία, μέσα από τον συλλογικό πολιτικό αγώνα και την αφοσίωση στα εθνικά ιδανικά.Έτσι οικοδομείται αυτή η Νέα Αριστοκρατία... Η πρωτοπορία του κινήματος μας ξέρει σε ποιους πρέπει να μοιάσει, έχουμε τους ήρωές μας: στον Λεωνίδα, τον Μεγάλο Αλέξανδρο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τους επαναστάτες του ’21, τον Ίωνα Δραγούμη, τον Περικλή Γιαννόπουλο, τον Παύλο Μελά, τον Ιωάννη Μεταξά, τον Γεώργιο-Γρίβα Διγενή. Ξέρει και σε ποιους δεν πρέπει να μοιάσει: στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον Γεώργιο Παπανδρέου, στον Ανδρέα Παπανδρέου, στους σφουγγοκωλάριους της εξουσίας...».
Όλη η συζήτηση που γίνεται σήμερα πέριξ του Μ. Βορίδη είναι πρόωρη. Όμως οι κινήσεις που γίνονται στο εσωκομματικό πεδίο είναι κινήσεις στρατηγικής, με το βλέμμα στραμμένο στο Φεβρουάριο. Από την πλευρά του, ο Α. Σαμαράς θεωρείται σκληρός παίκτης στα εσωτερικά του κόμματος και δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την προεδρία της ΝΔ με τακτική... Σημίτη. Η επιλογή του Μάκη Βορίδη ως «αντ’ αυτού» στη συζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης ήταν μια έξυπνη κίνηση, κυρίως όμως για εσωτερική κατανάλωση. Γιατί; Μα γιατί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη «στροφή άκρα δεξιά».Έχετε πλέον καμία αμφιβολία;
Αυτό το διαλυμένο κόμμα (ΝΔ) ποιος θα το πάρει; Πού ν το, πού ν το το δαχτυλίδι, θα μπορούσε να είναι μια σύντομη περιγραφή για το τι συμβαίνει σήμερα στο κόμμα της ΝΔ.Ένας πρωθυπουργός-ξένο σώμα, ένα κόμμα που παραπαίει, ένα επιτελείο που αγωνιά.Όχι για το μέλλον της ΝΔ, αλλά για το μέλλον του Σαμαρά και των συν αυτώ. Κάποιοι βιάζονται να πουν ότι το δαχτυλίδι έχει ήδη δοθεί, όμως η μάχη των δελφίνων στην παράταξη τπς Δεξιάς μόλις που ξεκινάει.
6 Ιανουάριου 2004. Απόγευμα. Οδός Αναγνωστοπούλου.
Οικία Κώστα Σημίτη. Οι τηλεοπτικές κάμερες και οι δημοσιογράφοι περιμένουν. Ο Γιώργος Παπανδρέου φτάνει χαμογελαστός. Είναι έτοιμος να φορέσει το «δαχτυλίδι». Πριν μπει, γυρνάει πίσω το κεφάλι ρίχνοντας ένα βλέμμα ικανοποίησης. Το κόμμα του πατέρα του περνάει στα δικά του χέρια. Οι φωτογραφίες έχουν περάσει πλέον στην ιστορία. Μόνο που το δαχτυλίδι που πήρε, όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο αδερφός του Νίκος, ήταν «θαμπό».
Όχι ασήμαντη λεπτομέρεια: Αυτή η αλλαγή κρινόταν τότε ως επιβεβλημένη καθώς ο λαός είχε κουραστεί και αηδιάσει από τις πολιτικές λιτότητας, τα σκάνδαλα, τις υπερκοστολογήσεις έργων και γενικά τα πολιτικά «απόνερα» του εκσυγχρονισμού. Οι δημοσκοπήσεις ήταν κόλαφος, κι αυτό επικυρώθηκε στην κάλπη.
Δέκα χρόνια μετά. 8 Οκτωβρίου 2014. Βουλή, συζήτηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο Μάκης Βορίδης εμφανίζεται στη θέση του πρωθυπουργού. Δεν κάθεται στο πρωθυπουργικό έδρανο, όμως «εκπροσωπεί» τον Αντώνη Σαμαρά ανοίγοντας τη σχετική συζήτηση. Η επιλογή προκαλεί σάλο στη Νέα Δημοκρατία αφού «προσπεράστηκαν» με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον οκτώ υπουργοί για να μιλήσει ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού ο σημερινός υπουργός Υγείας. Τα μπλογκ την προηγούμενη ημέρα είχαν πάρει φωτιά: «Το δαχτυλίδι στον Μάκη», «Βορίδης, ο εκλεκτός του Σαμαρά», «Ξεκίνησε η διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία», «Ήττα καραμανλικών», «Τι λέει η Ντάρα;»...
Το πήρε το δαχτυλίδι ο Μάκης Βορίδης,-Όχι. Θα το πάρει,-Ίσως... Σε κάθε περίπτωση στην ακροδεξιά ΝΔ του Α. Σαμαρά, στην κυβέρνηση του δόγματος «νόμος και τάξη», των επιστρατεύσεων, των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, της λογικής του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», της κατασκευής μιας σύγχρονης ΥΕΝΕΔ, ο Μ. Βορίδης έχει βρει τη φυσική πολιτική του θέση και πρόσφορο έδαφος για να αναρριχηθεί.
«Πολιτικό ανάχωμα»
Στη Συγγρού, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, δέχεται καθημερινά τα παράπονα συγκεκριμένων βουλευτών για το «φαινόμενο Βορίδη».Όμως δεν γνωρίζει τις προθέσεις Σαμαρά και αποφεύγει τις συγκρούσεις. Αν του ζητήσεις σήμερα την άποψη του για τον Μάκη Βορίδη, θα αποφύγει να μιλήσει λέγοντας πως είναι «καλός υπουργός». Μέχρι εκεί...
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Δημήτρης Σταμάτης θεωρείται ο άνθρωπος που πιέζει τον Αντώνη Σαμαρά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα εντός των τειχών, προκειμένου να δημιουργήσει το κατάλληλο πολιτικό ανάχωμα στους εσωκομματικούς αντιπάλους.
Από την άλλη πλευρά, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, πιο ρομαντικός, αποφεύγει να μπει σε τέτοιες συζητήσεις, καθώς είναι απασχολημένος με τα ιστορικά γεγονότα, επινοώντας ιστορίες (ακόμα και σε πτήσεις με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος) για τον Μέγα Αλέξανδρο στην Αμφίπολη και τον Γκίκα Χαρδούβελη στην πυρά.
Αμφότεροι, πάντως, έχουν δηλώσει ανοιχτά στον πρωθυπουργό την «επιλογή» τους. Την πολλαπλή χρησιμοποίηση του Μάκη Βορίδη.
Ήδη ο υπουργός Υγείας έχει ενταχθεί, μαζί με τα δύο προαναφερόμενα στελέχη, στην τριπλέτα που έχει αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της εξεύρεσης 180 βουλευτικών ψήφων για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά την αποπομπή Μπαλτάκου, ο Σαμαράς ήθελε στο πλευρό του ένα στέλεχος με τις ακροδεξιές «περγαμηνές» του Βορίδη.
Ο Μ. Βορίδης είχε ασχοληθεί και με το «κεφάλαιο» Χρυσή Αυγή.
Όπως γράφτηκε, ακόμα και την προηγούμενη ημέρα της σύλληψης του Νίκου Μιχαλολιάκου, είχε συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Πολλά έχουν ειπωθεί για τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή: δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ, πάντως, η παρουσία του τον Ιανουάριο του 1997 στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση προς τιμήν των πεσόντων των Ιμίων. Τη συγκέντρωση οργάνωσε η «Επιτροπή Εθνικής Μνήμης», της οποίας βασικός συντελεστής ήταν η Χρυσή Αυγή. Ο Μ. Βορίδης του Ελληνικού Μετώπου γνώριζε πολύ καλά τους διοργανωτές. Στο βήμα ομιλητής ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και στο ακροατήριο ο σημερινός υπουργός Υγείας...
Τώρα, όμως, έχει αναλάβει μια νέα, πιο επικίνδυνη αποστολή, για λογαριασμό του Αντώνη Σαμαρά. «Έχω φιλοδοξίες, αλλιώς θα πήγαινα για ψάρεμα» έχει πει σε μια από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Μ. Βορίδης, ενώ εάν προσέξει κανείς τις κινήσεις του το τελευταίο χρονικό διάστημα, θα διαπιστώσει πως μόνο τυχαίες δεν είναι. Οι συναντήσεις του με επιχειρηματίες αυξήθηκαν. Οι επαφές του με συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα συνεχίζονται, αφού πρώτα οι Μπόμπολας και Ψυχάρης, μέσω των «δημοσιογράφων» τους Σταύρου Θεοδωράκη και Γιάννη Πρετεντέρη, φρόντισαν να φιλοτεχνήσουν το πορτέτο του σκληρού ακροδεξιού που μετανόησε. Ακόμη και με τους φαρμακοβιομήχανους, που ήταν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση Σαμαρά, έχει ανοίξει διαύλους συνεννόησης.
Δεν είναι βέβαιο αν ο Α. Σαμαράς κατανοεί ότι η επιλογή του Βορίδη για το ρόλο του... πιθανού διαδόχου είναι σαν ρώσικη ρουλέτα. Σε αυτήν τη φάση περισσότερο μετράει για τον πρωθυπουργό η επιθυμία του να «επιβάλει» ένα ανάχωμα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Ωστόσο, επειδή η συγκεκριμένη πολιτική περίοδος θυμίζει έντονα τον Ιανουάριο του 2004, ο Α. Σαμαράς θέλει να προετοιμάσει μια φιλική διάδοχη κατάσταση στην ηγεσία της Ν.Δ. για κάθε ενδεχόμενο. Άλλωστε, δεν μπορεί να αγνοήσει και τις δημοσκοπήσεις που δίνουν σταθερή πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η «εύκολη» Ντόρα...
Ο Μάκης Βορίδης έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία μετρούν στον σκληρό πυρήνα του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας. Προέρχεται από εκείνη τη φουρνιά των δεξιών και ακροδεξιών στελεχών που είναι -και το δηλώνουν- φανατικοί πολέμιοι της Αριστερός. Ανήκει επίσης σε εκείνο το κομμάτι που αυτοπροσδιορίζεται ως «λαϊκή Δεξιά», χρησιμοποιώντας εθνικές κορώνες και σκληρό αντιμεταναστευτικό λόγο. Αυτό τοποθετεί τον Βορίδη στην πρώτη γραμμή έναντι των άλλων εσωκομματικών αντιπάλων, όπως της Ντάρας Μπακογιάννη, που έχει επιλέξει το δρόμο της κεντροδεξιάς.
Από τον πολιτικό λήθαργο στον οποίο είχε περιέλθει, η πρώην αντίπαλος του Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ τον τελευταίο μήνα δίνει συνεχώς συνεντεύξεις. Προφανώς υπολογίζει ότι οι 180 βουλευτικές ψήφοι είναι άπιαστο όνειρο και θέλει να είναι και πάλι παρούσα εφόσον ξεκινήσει η μάχη της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία μετά τις πιθανές εκλογές.
Κάποιες παρεμβάσεις της δεν είναι τυχαίες. Η πρώτη έγινε με την «επιλογή» Βορίδη να μιλήσει στη Βουλή αντί του Α. Σαμαρά. «Έπρεπε να γίνει δύο μέρες αργότερα η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης για να είναι παρών στην Βουλή και ο πρωθυπουργός. Κακώς μπήκαμε σε αυτήν τη συζήτηση, δίνοντας και στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να φύγει από την ουσία. Δεν τα έκαναν καλά οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού» είπε χαρακτηριστικά φωτογραφίζοντας τον Δ. Σταμάτη και τον X. Λαζαρίδη. Η δεύτερη παρέμβαση ήταν ιδεολογικού χαρακτήρα με σκοπό να «προσεγγίσει» το κέντρο: «Η ΝΔ πρέπει να ανοιχτεί προς το χώρο του Κέντρου, που σήμερα είναι ορφανός. Είμαι παραταξιακή, πιστεύω στην μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη. Ωστόσο πρέπει να αποφύγουμε το λαϊκισμό, καθώς και στην κυβέρνηση υπάρχουν φαινόμενα λαϊκισμού».
Η τρίτη παρέμβαση έγινε με στόχο το άνοιγμα στους καραμανλικούς, όπου υπάρχει κενό «ηγεσίας»: «Είναι μεγάλη υπόθεση το όλον σε μια παράταξη. Εγώ είδα με χαρά την παρουσία του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στα γενέθλια του κόμματος. Υπάρχουν πρόσωπα που έχουν πορεία στη ΝΔ και δεν γίνεται να νιώθουν εκτός της παράταξης» είπε χαρακτηριστικά. Και η τέταρτη ήταν η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, την οποία απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες ο Γκίκας Χαρδούβελης. Μια κίνηση που σαφώς και την ενθάρρυνε να συνεχίσει, καθώς έδειξε πως ο Α. Σαμαράς έχει εμπιστευτεί θέσεις στο «εκσυγχρονιστικό Π ΑΣΟΚ» του Κώστα Σημίτη. Το μήνυμα το «είδαν» αρκετοί βουλευτές που έσπευσαν να συνυπογράψουν την τροπολογία, ωστόσο όπως λεγαν οι συνεργάτες της, «...δεν ήθελε η Ντόρα να δημιουργηθεί εσωκομματικό πρόβλημα. Και την υπέγραψε μόνη της...».
0 «δύσκολος» Κώστας
Στη σημερινή ΝΔ για να φτάσεις στην πηγή της εξουσίας, χρειάζεται να κερδίσεις τουλάχιστον την «εύνοια» του Κώστα Καραμανλή. Ο Μ. Βορίδης έχει προσεγγίσει το τελευταίο διάστημα τον πρώην πρωθυπουργό, βλέποντας πως οι καραμανλικοί έχουν μείνει χωρίς... υποψήφιο στην περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας. Ο Βορίδης ξέρει από πρώτο χέρι πως η καραμανλική πτέρυγα μέσα στη Βουλή παραμένει ακέφαλη, ενώ από τη «σιωπή» του πρώην πρωθυπουργού εύκολα διακρίνεται η απουσία ενός δελφίνου. Δεν φαίνεται να μπορούν να καλύψουν το κενό πολιτικοί όπως ο Προκοπής Παυλόπουλος, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ή ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Ο Κώστας Καραμανλής πάντως, ακόμη και σήμερα, δεν θεωρεί τον Μ. Βορίδη «έτοιμο» για να συνομιλήσει μαζί του, παρά το γεγονός πως τον γνωρίζει από το 1979, όταν ο σημερινός υπουργός Υγείας γράφτηκε στην τοπική της ΝΔ Κολωνακίου. Για όσους δεν το γνωρίζουν, εκείνα τα χρόνια για να γραφτείς στο κόμμα, έπρεπε κάποιος ενυπόγραφα να σε προτείνει. Και αυτός, για τον Μάκη Βορίδη, ήταν ο Κώστας Καραμανλής, καθώς υπήρχαν οικογενειακοί δεσμοί, αφού ο Εθνάρχης είχε προσωπικό γιατρό τον Ευτύχη Βορίδη, θείο του σημερινού υπουργού Υγείας...
Ωστόσο, ο Κ. Καραμανλής δεν ξεχνάει ότι ο Μάκης Βορίδης -ως βουλευτής του ΛΑΟΣ- την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009 μίλησε στο Πρώτο Θέμα για συγκάλυψη του σκανδάλου του Βατοπεδίου και της Siemens από τον πρώην πρωθυπουργό. «Κατά την άποψή σας στο Βατοπέδι και στη Siemens υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης;» ήταν η ερώτηση. Και η απάντηση ήταν η εξής: «Απολύτως. Ήταν τόσο απλό να συναινέσει η ΝΔ στη διερεύνηση της υπόθεσης από την ποινική δικαιοσύνη. Εξάλλου, αν δεν υπήρχε πρόβλημα, γιατί ο κ. Δούκας απεπέμφθη από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ;».
Και οι πρόσφατες επιθέσεις προς το πρόσωπό του από στελέχη που συνομιλούν σε καθημερινή βάση με τον Κ. Καραμανλή δεν είναι τυχαίες. Για παράδειγμα, ο Ευάγγελος Αντώναρος, από τα πρωτοπαλίκαρα του πρώην πρωθυπουργού, βγήκε ανοιχτά στα social media και υποστήριξε -στη συζήτηση που γινόταν για την επιστροφή στελεχών που προωθούσαν οι Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης- πως «τα άκρα παραμένουν άκρα». Όμως υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος. Η οικογένεια Καραμανλή έχει συνδέσει την πολιτική της σταδιοδρομία με την «αποκατάσταση της δημοκρατίας» το 1974. Αντίθετα, ο Μ. Βορίδης τη δική του με την ΕΠΕΝ του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Πολιτικοί βίοι αντίθετοι, λοιπόν, για τους δυο πολιτικούς.
Επίσης εκείνο που πολλοί παραγνωρίζουν είναι ότι ο Κ. Καραμανλής δεν δίνει «χρίσματα». Αμέτοχος έμεινε στη σύγκρουση Σαμαρά-Μπακογιάννη. Συνεργάτες του σημειώνουν ότι θα το επαναλάβει, αν τεθεί θέμα διαδοχής. Όταν ένας πρώην πρωθυπουργός, σημειώνουν πολιτικοί με μεγάλη πείρα, αποφεύγει να μοιράσει χρίσματα, θεωρεί ότι δεν έχει τελειώσει πολιτικά. Εξάλλου, ο Κ. Καραμανλής δεν έχει πρόβλημα με τη διακυβέρνηση Σαμαρά, ούτε τον αμφισβητεί.Όπως εκτιμά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του: «Ο Σαμαράς κάνει ό,τι μπορεί». Ο Κ. Καραμανλής, όπως αναφέρουν κάποιοι από τους ελάχιστους συνομιλητές του, είναι επίσης από εκείνα τα γαλάζια στελέχη που δεν δείχνει να ταράζεται στο ενδεχόμενο να κυβερνήσει ο Τσίπρας.
Πολλοί κάνουν σχεδιασμούς εξ ονόματος του ή προτάσεις που τον περιλαμβάνουν, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής όμως δεν φαίνεται να βιάζεται, ούτε επιθυμεί να βγει ενεργά στο προσκήνιο σε αυτήν τη φάση. Είτε γιατί περιμένει την επόμενη μέρα στη ΝΔ, είτε γιατί θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο ακόμη και σε περίπτωση κυβέρνησης (ή συγκυβέρνησης) ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός προτιμά να παραμένει αμέτοχος στις τωρινές εξελίξεις.
Η βόλτα στις Σέρρες και οι σφουγγοκωλάριοι της εξουσίας
Ο Μάκης Βορίδης, πάντως, δεν σταματά να ρίχνει γέφυρες. Πρόσφατα επισκέφθηκε μαζί με τη σύζυγό του την πρωτεύουσα του καραμανλισμού. Φρόντισε μάλιστα από νωρίς συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα να γνωρίζουν τη βόλτα του στην Πρώτη Σερρών, τη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, επέμεινε να πάει εκεί για να δείξει στη σύζυγό του το σπίτι του Εθνάρχη: «...Ήταν για αυτόν κάτι σαν προσκύνημα.Έμεινε αρκετή ώρα στην οικία Καραμανλή και έγραψε μάλιστα επικό σημείωμα στο βιβλίο επισκεπτών. Ανάμεσα στα άλλα έγραψε (με συγκίνηση, όπως είπε): Ό χώρος αυτός αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς συνδέεται με την οικογένεια η οποία καθόρισε τις μεγάλες επιλογές του έθνους και της παράταξης”. Ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αχ. Καραμανλή, ενώ προμηθεύτηκε κρασί από τους αμπελώνες Καραμανλή»...
Πάντως, δεν συμμεριζόταν την ίδια άποψη για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν μιλούσε στην 3η εθνικιστική γιορτή νεολαίας του Ελληνικού Μετώπου:«... Η δική μας Αριστοκρατία είναι λαϊκή γιατί πηγάζει μέσα από τους αγώνες του λαού, μέσα από τον καθημερινό μόχθο για την επιβίωση, μέσα από τον προσωπικό αγώνα για αυτοβελτίωση και αυτογνωσία, μέσα από τον συλλογικό πολιτικό αγώνα και την αφοσίωση στα εθνικά ιδανικά.Έτσι οικοδομείται αυτή η Νέα Αριστοκρατία... Η πρωτοπορία του κινήματος μας ξέρει σε ποιους πρέπει να μοιάσει, έχουμε τους ήρωές μας: στον Λεωνίδα, τον Μεγάλο Αλέξανδρο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τους επαναστάτες του ’21, τον Ίωνα Δραγούμη, τον Περικλή Γιαννόπουλο, τον Παύλο Μελά, τον Ιωάννη Μεταξά, τον Γεώργιο-Γρίβα Διγενή. Ξέρει και σε ποιους δεν πρέπει να μοιάσει: στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον Γεώργιο Παπανδρέου, στον Ανδρέα Παπανδρέου, στους σφουγγοκωλάριους της εξουσίας...».
Εν κατακλείδι...
Όλη η συζήτηση που γίνεται σήμερα πέριξ του Μ. Βορίδη είναι πρόωρη. Όμως οι κινήσεις που γίνονται στο εσωκομματικό πεδίο είναι κινήσεις στρατηγικής, με το βλέμμα στραμμένο στο Φεβρουάριο. Από την πλευρά του, ο Α. Σαμαράς θεωρείται σκληρός παίκτης στα εσωτερικά του κόμματος και δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την προεδρία της ΝΔ με τακτική... Σημίτη. Η επιλογή του Μάκη Βορίδη ως «αντ’ αυτού» στη συζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης ήταν μια έξυπνη κίνηση, κυρίως όμως για εσωτερική κατανάλωση. Γιατί; Μα γιατί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη «στροφή άκρα δεξιά».Έχετε πλέον καμία αμφιβολία;
Δημοσίευση σχολίου