Home » , , » Περί προβοκατόρων το ανάγνωσμα

Περί προβοκατόρων το ανάγνωσμα

Από giorgis , Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 | 4:09 μ.μ.

Του Γ. Γ.

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

1. Ενέργειες λαϊκής αντιβίας ή λαϊκής αυτοάμυνας  είναι απολύτως δικαιολογημένες –πιθανόν και επιβεβλημένες- σε συγκεκριμένες περιπτώσεις απέναντι στους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

2. Η προβοκάτσια και η παρακρατική δραστηριότητα είναι σχεδιασμοί που χρησιμοποιούν όλα τα αστικά κράτη απέναντι στο λαϊκό κίνημα.

3. Είναι άκρως προβληματικό κάθε δυναμική ενέργεια να την αποδίδουμε σε έργο προβοκατόρων.

Με αφορμή, λοιπόν τα όσα έγιναν χτες να γράφω την προσωπική μου άποψη.

Από το 2010 γράφαμε σ’ αυτό το μπλοκ

Το παλιό «Τμήμα Συνδικαλισμού» της ασφάλειας που υπήρχε στην εποχή της ΕΡΕ, εδώ και χρόνια έχει αντικατασταθεί από το «Τμήμα Ασφάλειας Κράτους και Πολιτεύματος»!

Το συγκεκριμένο τμήμα δημιουργήθηκε το 2001 και όπως λέει το Προεδρικό διάταγμα που καθορίζει την λειτουργία του: «είναι αρμόδιο για την πρόληψη και την καταστολή κάθε ενέργειας που στρέφεται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο πλαίσιο αυτό προβαίνει ιδίως στην αναζήτηση, συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων για τη δράση ατόμων ή οργανωμένων ομάδων που ενεργούν πράξεις που στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, ή πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων, καθώς και στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων αυτών».

Απ’ ότι καταλαβαίνετε πρόκειται για έναν χαφιεδίστικο-ασφαλίτικο μηχανισμό, που μέσα στο νεφέλωμα της «πρόληψης και την καταστολής κάθε ενέργειας που στρέφεται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος», μπορεί να εντάξει κάθε δραστηριότητα του. 

Παράλληλα παραθέταμε δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» που ανέφερε συγκεκριμένη προβοκατόρικη δραστηριότητα ασφαλιτών. Παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει από τον Σύριζα, και την  Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας μέχρι τον Νότη Μαριά.

Αλλωστε σχετικές φωτογραφίες και βίντεο με την δράση ασφαλιτών προβοκατόρων κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Από την άλλη όμως είναι εντελώς απαράδεκτο να χρεώνεις κάθε δυναμική ενέργεια που ξεφεύγει από την αστική νομιμότητα σε διατεταγμένη ενέργεια προβοκατόρων.
Κουκουλοφόροι  υπήρξαν και στις διαδηλώσεις του Σιάτλ και της Γένοβας που τα έκαναν όλα λαμπόγιαλο. Μπορεί να πει κανείς ότι ήταν προβοκάτορες; Είναι δηλαδή το ίδιο επικίνδυνο να ισχυριστεί κανένας ότι χτες οι εκατοντάδες νεολαίοι που αντέδρασαν δυναμικά στο όργιο κρατικής καταστολής ήταν όλοι προβοκάτορες. (Αν έχουμε ενστάσεις για τον τρόπο δράσης του ή όχι είναι μια άλλη συζήτηση).

Το ερώτημα όμως που μπαίνει είναι άλλο. Τι κάνει το μαζικό κίνημα (σε κάθε έκφραση του), όταν εντοπίσει προβοκάτορες; Τους μπαγλαρώνει, τους ταπεινώνει και τους εξευτελίζει κάνοντας τους να σκεφτούν διπλά την επόμενη φορά αν θα αναλάβουν την ίδια βρόμικη δουλειά, στέλνοντας και ένα μήνυμα στους προϊστάμενους τους;  Η απάντηση είναι ναι αν συμβεί κάτι τέτοιο στο … Μεξικό.

Την παρακάτω δημοσίευση την βρήκαμε στην ιστοσελίδα info-war.gr


Δημόσια διαπόμπευση περίμενε μέλη των αρχών ασφαλείας που παρεισέφρησαν σε πορεία εκπαιδευτικών στο Μεξικό.
Τα μέλη του συνδικάτου καθηγητών CNTE, που δραστηριοποιείται στις φτωχότερες περιοχές του Νότιου Μεξικού, έδεσαν τους ασφαλίτες και τους παρουσίασαν στις κάμερες των μέσων ενημέρωσης.


Και η παρακάτω φωτο από δική μας ανάρτηση. Αναφερόμαστε σε εντοπισμό προβοκατόρων σε συγκεντρώσεις της συνδικαλιστικής παράτακης του ΚΚΕ και τονίζαμε:

Αντί τα μέλη του ΠΑΜΕ να τουλουμιάσουν στο ξύλο τον μπάτσο για να στείλουν ένα μήνυμα και στους ομόσταβλους του βγάζουν ανακοίνωση που λέει «Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την ενέργεια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της κυβέρνησης, είναι υπεύθυνος ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και η κυβέρνηση. Σαν ΠΑΜΕ του δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχτούμε τέτοια πρακτική, να στέλνει προβοκάτορες στη συγκέντρωσή μας. Εμείς, τους αποκαλύπτουμε και του λέμε ότι δεν θα ανεχτούμε αυτήν την κατάσταση. Θα πρέπει να σταματήσει αυτή η πρακτική».

 Μετά απ’ αυτό τρομοκρατήθηκαν οι μπάτσοι και ο Χρυσοχοϊδης θα αποκτήσει εφιάλτες


«Βλέπετε, οι άνθρωποι που έχουν δύναμη, μόνο ένα πράγμα ξέρουν και καταλαβαίνουν: τη βία».

Νόαμ Τσόμσκι, από το βιβλίο του Understanding Power, του 2002.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

Φάντασμα
7 Δεκεμβρίου 2014 στις 8:45 μ.μ.

Γιώργη,

"καλά και άγια" όσα γράφεις, εδώ όμως που φτάσανε τα πράγματα πρέπει να πούμε αλήθειες και να μην στρουθοκαμηλίζουμε άλλο.

Αυτές τις μέρες η διείσδυση των Ασφαλιτών στις πορείες και η ξεκάθαρα Ασφαλίτικη καθοδήγηση των επεισοδίων με την ευλογία και των ΜΜΕ έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Μιλάμε για ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ Ασφαλίτες με κουκούλες και μολότωφ σε όλη την Ελλάδα.
Μιλάμε για φύτεμα μολότωφ σε τσάντες διαδηλωτών.
Μιλάμε για ζημιές σε μαγαζιά και σπίτια, κατέβασμα βιτρίνων κλπ από τα ίδια τα ΜΑΤ
(δες τα βίντεο που κυκλοφορούν)

Τόσο μαζικά στημένα επεισόδια δεν νομίζω ότι έχουν ξαναγίνει στη χώρα.

Και συ μου λες για Λαϊκή βία. Που την είδες ρε σύντροφε τη Λαϊκή βία;;;
Στα χουλιγκάνια (όσα απόμειναν εκτός pay-roll Ασφάλειας) που παίζουνε κρυφτό με τους μπάτσους;;;
Αυτή είναι Λαϊκή βία ή εκτόνωση απολίτικων Ούγκανων;;;;

Και στο κάτω κάτω της γραφής, πότε στην Ελλάδα είδαμε τελευταία φορά "Λαϊκή βία" μετά το Δεκέμβρη του ΄44;;; Ακόμα και τότε η Λαϊκή βία ήρθε σε απάντηση των δολοφονιών που έκαναν οι Αστυνομικοί του Έβερτ και οι Ταγματασφαλίτες στα μαζικά ειρηνικά λαϊκά συλλαλητήρια των πρώτων ημερών του Δεκέμβρη.

Και ρωτάς και τι κάνει το Μαζικό κίνημα όταν διαπιστώνει τη δράση Ασφαλιτών προτείνοντας ότι πρέπει να ...προβεί στη σύλληψή τους!!
Τα 'χεις μπερδέψει σύντροφε. Άλλο οι Ασφαλίτες με τα πολιτικά που παρευρίσκονται μέσα σε μια πορεία και "κόβουν φάτσες" όπως αυτοί που αποκάλυψε το ΠΑΜΕ, και παντελώς άλλο οι Ασφαλίτες με τα καδρόνια και τις μολότωφ που κινούνται ΠΑΝΤΑ σε ομάδες με αλληλοκάλυψη ΑΚΡΙΒΩΣ για να μην γίνει αυτό που λες.

Ποια η λύση:
Άμεσα στους δρόμους 1.000.000 άνεργοι, εργαζόμενοι. Μπορεί να γίνει αυτό; Τότε θα δούμε που θα κρυφτούνε τα ποντίκια..............

7 Δεκεμβρίου 2014 στις 10:52 μ.μ.

Αρχικά μην τα μηδενίζεις όλα Φάντασμα. Μορφές λαϊκής αντιβίας υπήρξαν σε πολλές κινητοποιήσεις αλλά και σε μαζικούς αγώνες όπως στην Κερατέα και στις Σκουριές.

Καλά τώρα σοβαρά το λες ότι αν υπήρχε ένα μαζικό επαναστατικό κίνημα, που δεν θα είχε σαν ευαγγέλιο την αστική νομιμότητα δεν θα μπορούσε να μπαγλαρώσει τους ασφαλίτες "με μις μολότωφ και τα καδρόνια";

Αν σε γνώριζα θα σου σύστηνα ένα φιλαράκι μου που ανήκει στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (TDKP) να σου διηγηθεί δεκάδες ανάλογα περιστατικά που συνέβησαν στην γείτονα χώρα.

Φάντασμα
8 Δεκεμβρίου 2014 στις 12:27 π.μ.

Γιώργη,

Μορφές λαϊκής αντι-βίας ναι υπήρξαν στις Σκουριές και στη Κερατέα.
Όμως:
1. Αυτές δεν ήσαν πάντα ούτε πετυχημένες αλλά ούτε ...ανύποπτες (βλ τη γνωστή νυχτερινή επιχείρηση στις Σκουριές)
2. Αυτές είχαν όπως ακριβώς λες το σχήμα της ΑΝΤΙ-βίας ενάντια σε συγκεκριμένες δράσεις των μηχανισμών καταστολής, άρα καμία σχέση με τις γνωστές μπαχαλάκικες τακτικές που βλέπουμε σε επανάληψη σε όλες σχεδόν τις μεγάλες κινητοποιήσεις των τελευταίων 40 ετών.
Η εικόνα χιλιοπαιγμένη. Εν μέσω μια μεγάλης συγκέντρωσης, από το πουθενά μικρές ομάδες σπάνε με μεγάλη "επαναστατική" ζέση μερικές βιτρίνες και στη συνέχεια τα ΜΑΤ λιανίζουν τον κόσμο και διαλύουν τη συγκέντρωση. Αν αυτό είναι λαϊκή βία, να την βράσω!

Εσύ έχεις στο μυαλό σου μια ιδεαλιστική εικόνα ταξικής βίας με επαναστατικό χαρακτήρα.
Λυπάμαι να σε πληροφορήσω (και να παραδεχθώ) ότι δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια κάτι τέτοιο στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, όπως ούτε κατά διάνοια στην σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχει "μαζικό επαναστατικό κίνημα".
Όταν και αν ποτέ δημιουργηθεί, τότε να το ξανασυζητήσουμε

Από κει και πέρα, σε προτρέπω σε μια επόμενη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας να πας λίγο πριν την έναρξη πίσω αριστερά από το Αρχαιολογικό Μουσείο, εκεί που τα κουβεντιάζουν οι μπάτσοι με μερικές ντουζίνες "επαναστατημένα" παλληκάρια με τις τσάντες βαριές στην πλάτη από τις μολότωφ, και να φωνάξεις "Ασφαλίτες, Ασφαλίτες μαγκώστε τους"! Θα 'χει ενδιαφέρον να μοιραστείς μετά τις εμπειρίες σου.

Τέλος, συγχώρεσέ με αλλά δεν μπορώ να ανέχομαι πια να χρεώνεται στην πλάτη του τους ασφαλίτες των γεγονότων του Μαΐου του 2010, ένας κόσμος που έστω μια φορά σηκώθηκε από τον καναπέ προσπαθώντας κάτι να διεκδικήσει.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger