Home » , , » Χαρίλαος Φλωράκης: «Δυο γιοι» του κινήματος σε ένα πρόσωπο

Χαρίλαος Φλωράκης: «Δυο γιοι» του κινήματος σε ένα πρόσωπο

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 30 Μαΐου 2015 | 11:29 μ.μ.

Πηγή: Κώστας Μάρκου – «Πριν»

Ο Χαρίλαος Φλωράκης ενσάρκωσε τους «δυο γιους» του λαϊκού μας κινήματος σε ένα πρόσωπο ίσως όσο κανείς άλλος. Στην προσωπικότητά του συμπύκνωσε την εποποιία και την τραγωδία του κομμουνιστικού κινήματος. Την προσωπικότητά του σφράγισε και εκφράστηκε με τις απόψεις και τη δράση του ο αρχικός δυναμισμός της Οκτωβριανής Επανάστασης και της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και η υποχώρηση, ο εκφυλισμός και η ήττα τους που μας κληροδότησε ο προηγούμενος αιώνας- η ταξική, εργατική και επαναστατική πλευρά του μεγαλειώδους ΕΑΜικού ένοπλου λαϊκού κινήματος αλλά και η μικροαστική, συμβιβαστική πλευρά του, που τελικά επικράτησε- οι λαμπρές, ηρωικές αλλά και σκοτεινές σελίδες του κομμουνιστικού κινήματος- η ανιδιοτελής προσφορά που έφτασε μέχρι την περιφρόνηση του θανάτου στο όνομα της ζωής, όπως ο ίδιος έλεγε, αλλά και η πλευρά της μικρής ιδιοκτησίας και της οργανωτικής κυριαρχίας που διεισδύει πολύμορφα σε όλες της πλευρές του μεγάλου αγώνα μας για την κομμουνιστική απελευθέρωση, ειδικά σε καιρούς μη ηρωικούς.

Ταυτόχρονα φέρει και αποφασιστικές προσωπικές ευθύνες για την πορεία των ηττών, των υποχωρήσεων, ακόμη και εκφυλιστικών πλευρών του κομμουνιστικού κινήματος στο πλαίσιο μιας λαθεμένης στρατηγικής.

Από αυτή τη σκοπιά, ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν, είναι και θα είναι μέρος όλων των προσπαθειών για τις νέες κομμουνιστικές εξορμήσεις και τις επαναστατικές απόπειρες, με τις μεγάλες θετικές αλλά και με τις μεγαλύτερες αρνητικές πλευρές του. «Ανήκει» σε όλο το κομμουνιστικό και ευρύτερα, στο εργατικό λαϊκό κίνημα και την Αριστερά, όπως και ο Άρης, ο Ζαχαριάδης, ο Πουλιόπουλος και ο Στίνας, κι αυτοί με κάθε ξεχωριστή θεωρητική, πολιτική και πρακτική πλευρά τους, με όλα τα ιδιαίτερα λάθη τους.

Καθένας από αυτούς «ανήκει στο κόμμα του» αλλά πάνω από όλα δεν ανήκει σε κανέναν, δεν μπορεί κανείς να τους σφετεριστεί, γιατί καθένας τους ανήκει στο κομμουνιστικό, αριστερό, εργατικό και λαϊκό κίνημα εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν και τους «χώρισε μέχρι και αίμα», πάνω από όλα τους ενώνει το αίμα, τα βασανιστήρια και τα βάσανα με τα οποία πλήρωσαν οι ίδιοι αλλά και η εργατική τάξη και τα σύμμαχο λαϊκά στρώματα, τη συμμετοχή τους στον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό, στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό.

Η υπόθεση της στρατηγικής επαναθεμελίωσης του κομμουνιστικού προγράμματος και κινήματος, στη σημερινή βάρβαρη αλλά και εγκυμονούσα εποχή μας, απαιτεί διαλεκτική, βαθιά αυτοκριτική και μαχόμενη αποτίμηση της θετικής προσφοράς, των λαθών και αρνητικών πλευρών όλων των ιστορικών ρευμάτων του κληροδοτημένου κομμουνιστικού κινήματος. Οι μεγάλοι κίνδυνοι για τον εκβαρβαρισμό, τον κατακερματισμό και τον εκφυλισμό της ίδιας της εργατικής τάξης μέσα από το βύθισμα σε μια άνευ προηγουμένου ιστορική κρίση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, αλλά και οι μεγαλύτερες πρωτοφανείς δυνατότητες για ένα νέο γύρο επαναστάσεων προς τον κομμουνισμό απαιτούν διαλεκτική ενσωμάτωση των επαναστατικών πλευρών του κάθε ρεύματος και διαλεκτική υπέρβαση των μικροαστικών πλευρών τους. Αυτό προσπάθησε να εκπροσωπήσει το ΝΑΡ από την ίδρυσή του.

Από αυτή τη σκοπιά, δεν έχει τίποτε θετικό να προσφέρει σήμερα στο εργατικό κίνημα μια περιχαράκωση γύρω από παλιές και ξεπερασμένες αντιθέσεις, ένας πόλεμος χαρακωμάτων ανάμεσα σε «σταλινικούς» και «νεοσταλινικούς», σε «τροτσκιστές» και «νεοτροτσκιστές», σε «μαοϊκούς» και «νεο-μαοϊκούς». Χρειάζεται να εντοπίσουμε με θάρρος, θεωρητικά, πολιτικά και πρακτικά, τις νέες αναθέσεις της εποχής μας, «να χωριστούμε αποφασιστικά για να ενωθούμε» με διάφορους τρόπους, το ίδιο και περισσότερο αποφασιστικά, στο εργατικό μαζικό κίνημα, στην πάλη για την ανατροπή της νεοβάρ-βαρης επέλασης του κεφαλαίου με επαναστατική προοπτική.

Οπωσδήποτε εάν κάποιος επιχειρούσε να εκτιμήσει ποιες πράξεις του Χαρίλαου Φλωράκη έμειναν στην ιστορία, αναμφισβήτητα θα έλεγε ότι αυτές ήταν τρεις. Η πρώτη είναι η επιλογή του να ενταχθεί νέος σας γραμμές του ΚΚΕ και να δώσει τη μάχη με το όπλο στο χέρι, με το ΕΑΜ και τον ΔΣΕ. Η δεύτερη, να δημιουργήσει το πολιτικό μέτωπο τού τότε Συνασπισμού, να πάρει μέρος στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και μετέπειτα και με το ΠΑΣΟΚ. Και η τρίτη είναι η επιλογή του να ταχθεί «με το κόμμα» ενάντια στην επιλογή διάχυσης και διάλυσής του στον Συνασπισμό, που υποτάχθηκε στις σειρήνες της αποκομμουνιστικοποίησης, της ευρωλαγνείας και του γκορμπατσοφισμού.

Οι αστοί εκπρόσωποι, πολιτικοί και ιστοριογράφοι κράτησαν από τη ζωή του και ύμνησαν κυρίως, τότε και τώρα, τον Χαρίλαο Φλωράκη για τη δεύτερη επιλογή του. Η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ τονίζει την πρώτη και την τρίτη επιλογή, αποσιωπώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην υποταγή του εργατικού κινήματος στην αστική τάξη, για την οποία η ίδια έκανε αυτοκριτική έπειτα από 15 χρόνια. Και οι σημερινοί «αριστεροί υπουργοί», «τα «παιδιά του Χαρίλαου», όπως γράφτηκε και όπως εμφανίζονται οι ίδιοι, επαναλαμβάνουν το ίδιο μέγα λάθος, με ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους, με τη συμμετοχή τους σε μια συγκυβέρνηση ξεθωριασμένης αριστερής καταγωγής και μνημονιακής αστικής προοπτικής.

Όσο γρηγορότερα αντιληφθούν αυτό το λάθος, τόσο καλύτερα για τους ίδιους και το λαϊκό κίνημα. Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπογράψει αυτή η κυβέρνηση την πρώτη σαφώς αντιλαϊκή συμφωνία με τους δανειστές οικονομικούς δολοφόνους, είναι καλύτερο να αποχωρήσουν έγκαιρα και να πέσει μια τέτοια κυβέρνηση από τα αριστερά αντί από τα δεξιά. Αυτή θα ήταν και η καλύτερη τιμή στον «καπετάν Γιώτη» του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, παρά μια αυτοκριτική 15 χρόνια μετά.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 9 σχόλια

Ανώνυμος
30 Μαΐου 2015 στις 11:49 μ.μ.

Τιμούνε τους Πεθαμένους για να θάψουνε τους Ζωντανούς έλεγε Πάντα ο Καπεταν Γίώτης. ΟΙ Αβανταδόροι του σύριζα σε αποστολή. Το πρόβλημα ήτανε η Στρατηγική του 9ου συνεδρίου το 1973 σαν αποτέλεσμα του 20ου Συνεδρίου με τα Πολιτικά Μέτωπα και Ενδιάμεσα Στάδια Εξουσίας που δεν έγινε δυνατόν να καταργηθούνε μετά το 1968 λόγο των συνθηκών. Και βέβαια η Εγκληματική διάλυση των Κ.Ο 1958 1974 που όπως λέει ο Χαρίλαος στο βιβλίο του Θεοχαράτου μας ανάγκασε το 1974 να χρησιμοποιήσουμε την επόμενη Γενιά που δεν είχε Ταξικό κριτήριο. Δηλαδή τα λουλούδια του Συνασπισμού και του ΝΑΡ τύπου Κοτζία που χόρευε στο ΝΑΤΟ ΡΕ ΟΥΣΤ.

Ανώνυμος
1 Ιουνίου 2015 στις 4:02 π.μ.

11:49
Αβανταδόροι του ΣΥΡΙΖΑ; Πόσο βλάκας μπορείς να είσαι;

Ανώνυμος
1 Ιουνίου 2015 στις 7:33 μ.μ.

11.49 Αβανταδόροι δεν θα πει τίποτα. Ουρά στο Συνδικαλιστικό Κίνημα. Σε δήμους και Περιφέρειες κολλητάρια με διευθύνσεις και ονόματα. Το 2012 οταν έβγαλε βόλτα την διευρευνιτική εντολή ο Χάγιος έτρεξε να μη χάσει. Δελαστικ Ρούσης Μπιτσάκης εχουνε μπερδευτεί που βρίσκονται.

Ανώνυμος
2 Ιουνίου 2015 στις 1:22 μ.μ.

Αβανταδόροι ξεαβανταδόροι αυτοί μπορεί να χρεωθούν το πολύ ότι δεν κάνουν άγρια αντιπολίτευση στη νέα αστική κυβέρνηση του συριζα.
Αν λοιπόν αυτοί είναι αβανταδόροι, τότε αυτοί που έκαναν τις συγκυβερνήσεις με νδ και πασοκ για να καθαρίσουν τον καπιταλισμό δεν πρέπει να είναι τίποτα λιγότερο από πράκτορες της αστικής τάξης. Και τωρα που αθωώνουν και τον ιμπεριαλισμό - πράκτορες και του ιμπεριαλισμού. Αλλιώς είναι πουλητάρια από συνείδηση. Διαλέξτε καραυποκριτές κουκουέδες.

Ανώνυμος
2 Ιουνίου 2015 στις 4:37 μ.μ.

1.22 Τις 2 κυβερνήσεις του 1989 στο Εδαφος του Καπιταλισμού τις εκανε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της προόδου. Ητανε το αποτέλεσμα του προγράμματος του 9ου Συνεδρίου το 1973 με τα Πολιτικά Μέτωπα και τα Ενδιάμεσα Στάδια εξουσίας σαν αποτέλεσμα του 20ου Συνεδρίου το 1956 που δεν έγινε δυνατόν να αλλάξουνε μετά το 1968 λογο της διάλυσης των Κ.Ο 1958 1974. Η Ελλάδα έχει Καπιταλισμό στο Ιμπεριαλιστικό Στάδιο και πρέπει να ανατρέψουμε την Αστική Τάξη με Λαική Συμμαχία. Επίσης για να μην ξεχνιόμαστε Βαλαβάνη και Κοτζιάς ιδρυτικά στελέχη του ΝΑΡ το 1989 σήμερα είναι στο σύριζα με τον Δεύτερο στην Τουρκία να χορεύει με τους Δολοφόνους του ΝΑΤΟ. ΜΗΝ ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ.

Ανώνυμος
4 Ιουνίου 2015 στις 10:35 μ.μ.

4.37Τις 2 κυβερνήσεις του 1989 στο Εδαφος του Καπιταλισμού τις εκανε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της προόδου!!
ποσο μικροψυχος εισαι που το 89-90 πας να το φορτωσεις στον κυρκο με 1%.! ρε πολιτικε αγυρτη το κκε δεν εχει το 10% τοτε; τον Φλωρακη σαν οσια παρθενα τον παρεσυραν οι οπορτουνιστες για τη συνεργασια με τη δεξια; ουστ ρε

Ανώνυμος
5 Ιουνίου 2015 στις 1:44 μ.μ.

10.35 Το Σχόλιο μου 2.Ιούνη 4.37 Είναι πολύ συγκεκριμένο μέσα σε τη πλαίσιο γίνανε όλα. Το ότι έσενα σε βολεύει να κάνεις πως δεν βλέπεις δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

Ανώνυμος
6 Ιουνίου 2015 στις 8:54 π.μ.

1.44 Να σου βράσω το πλαίσιο ρε.Χέστηκα σε τι πλαίσιο έκανε την συγκυβέρνηση με τον Μητσοτάκη το ΚΚΕ.Η ιστορία έγραψε πως το προδοτικό ΚΚΕ με την συγκυβέρνηση έσωσε την αστική τάξη και έδωσε συχωροχάρτι σε όλα της τα εγκλήματα.
εσένα μόνο ψυχίατρος μπορεί να σε βοηθήσει.

Ανώνυμος
6 Ιουνίου 2015 στις 7:10 μ.μ.

8.54. Το Πλαίσιο λέει οτι ο Οπορτουνισμός έσωσε την Αστική τάξη το 1989 μέσα απο τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της προόδου και σήμερα κάνει ακριβώς το ίδιο με το συριζανελ. Το ότι δεν σε βολεύει η πραγματικότητα δεν μπορώ να σε βοηθήσω σε τίποτα

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger