Home » , , » Η πρώτη γενοκτονία

Η πρώτη γενοκτονία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 | 4:19 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175

Η πρώτη γενοκτονία είναι μια «θεάρεστη» πράξη! Έγινε με τη «βοήθεια του Θεού»! Το 1400 πχ καταστρέφεται ολοσχερώς η πιο παλιά γνωστή τοιχισμένη πόλη του κόσμου: Η Ιεριχώ.
Οι Ισραηλίτες υπό την ηγεσία του Ιησού του Ναυή, διάδοχου του Μωυσή αρχίζουν την κατάκτηση της γης Χαναάν. Πρώτος στόχος η Ιεριχώ. Ο «θαυμαστός τρόπος» της πτώσης του τείχους, που προστάτευε την πόλη, δημιουργήθηκε για να δώσει άλλοθι στη σφαγή και την ολοκληρωτική καταστροφή που ακολούθησε, από την οποία δεν γλύτωσε κανείς, όπως άλλωστε έγινε με όλους τους υπόλοιπους λαούς που κατοικούσαν στη Χαναάν. Μια Γενοκτονία με όλη τη σημασία της λέξεως, καθώς οι ηττημένοι δεν υποδουλώνονταν ή εκτοπίζονταν, αλλά αφανίζονταν, εκτελούνταν, δολοφονούνταν.

Είναι πιο εύκολο να διαπραχθούν τα χειρότερα εγκλήματα όταν είναι «θέλημα θεού» πράγμα που τα βλέπουμε και την πρώτη Γενοκτονία που έγινε από εμάς, τους Έλληνες. Είναι αυτή που διδασκόμαστε στα σχολεία αλλά με λάθος τρόπο. Ο πασίγνωστος Τρωικός πόλεμος. Η τραγωδία «Τρωάδες» υπενθυμίζει λίγα μόνο από τα φρικιαστικά εγκλήματα των νικητών.

Οι άνδρες κάτοικοι φονευθήκαν άπαντες πλην του Αινεία, ο οποίος κουβαλούσε στην πλάτη τον πατέρα του και που είχε πει στους συμπατριώτες του (πριν τον πόλεμο) να δεχθούν τις προτάσεις των Ελλήνων. Πιο πιθανό όμως ο Αινείας να πρόλαβε και να ξέφυγε. Οι Έλληνες δε σεβάστηκαν ούτε τους ναούς που ήταν αφιερωμένοι στους θεούς που και οι ίδιοι πίστευαν. Οι γυναίκες σκλαβώθηκαν και διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Η πόλη λεηλατήθηκε και κάηκε. Ακόμα και τα μωρά, όπως ο Αστυάναξ, ο γιός του Έκτορα, εξοντώθηκαν. Στις «Τρωάδες» η παραγραφή γεμίζει θλίψη και φρίκη τον ακροατή «... σαν δίσκο τον πέταξαν από τα τείχη...». Ένα Ολοκαύτωμα που δεν έγινε φυσικά για την ωραία Ελένη αλλά για τον έλεγχο της πλούσιας περιοχής.

Η Ιστορία γράφεται από τους νικητές. Τα θύματα δεν μπορούν να πουν εύκολα τη γνώμη τους. Αν η Ιεριχώ ή η Τροία απέκρουαν τους εισβολείς, θα δημιουργούσαν τα δικά τους έπη όπου θα τονίζονταν η γενναιότητα των λίγων υπερασπιστών απέναντι στους πολλούς εισβολείς και τα θαύματα που οι θεοί έκαναν ώστε να σωθούν. Οι διάφοροι Θεοί είναι όπως κι οι αντιπρόσωποι τους με το μέρος του νικητή. Πάντα, ανεξάρτητα από την ηθική και το δίκαιο.

Αργότερα αυτή η επιτυχημένη όσο κι ανήθικη – εγκληματική τακτική του αφανισμού, της γενοκτονίας, εφαρμόστηκε σε μεγάλη έκταση από πολλούς. Από τους Ρωμαίους των πρώτων αιώνων προ Χριστού, ως τους Γερμανούς του 20 αιώνα, εκατομμύρια άνθρωποι θανατώθηκαν συστηματικά από Ισπανούς, Άγγλους, Τούρκους κι ένα σωρό άλλους λαούς. Σήμερα η πιο γνωστή γενοκτονία είναι των Γεζίντι που διαπράττεται από τους μισθοφόρους δολοφόνους του ISIS.

Δυστυχώς το σύστημα της εκμετάλλευσης και ο χωρισμός των ανθρώπων σε έθνη ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Αντί να μας κάνει να σκεφτούμε το ΑΙΤΙΟ δηλαδή το ρατσισμό που γεννά το μίσος και το φόβο για το διαφορετικό και που με τη σειρά του ωθεί σε τέτοιας έκτασης αποτρόπαια εγκλήματα, έχουμε σπέκουλα και καπέλωμα των θυμάτων από τους εθνικιστές!

Το χειρότερο για τα θύματα των Γενοκτονιών μετά το θάνατό τους είναι αυτή η καπηλεία από φασίστες κάθε χώρας, αφού η Γενοκτονία και η Εθνοκάθαρση έχουν ιδεολογία, το ναζισμό και βρίσκουν καταφύγιο σε θρησκείες.Μόνο όταν εξαλειφθούν οι δεισιδαιμονίες και ο θα πάψει ο εθνικισμός να υπάρχει, θα σταματήσει επιτέλους το όνειδος, το αίσχος των εγκληματών των εθνοκαθάρσεων και των γενοκτονιών. .
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

7 Νοεμβρίου 2015 στις 7:59 μ.μ.

Η σφαγή, μετά την κατάληψη της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, των 2000 Εβραίων και των 30.000 Τούρκων ήταν γενοκτονία η εθνοκάθαρση?

Ανώνυμος
8 Νοεμβρίου 2015 στις 2:24 π.μ.

Μπορείς να τα πεις και γενοκτονία και εθνοκάθαρση. Οι όροι άλλωστε είναι πολύ στενά συνδεδεμένοι. «Μη μείνει Τούρκος στον Μοριά μηδέ στον κόσμο όλο» ήταν ένα από τα συνθήματα της Επανάστασης. Οι λόγοι είναι πολλοί χωρίς να αναιρείται η ουσία, δηλαδή η σφαγή αμάχων και αιχμαλώτων. Το μίσος από την καταπίεση, έπαιξε ασφαλώς ρόλο.
Αλλά πίσω από κάθε τέτοια πράξη κρύβεται μια καλά υπολογισμένη κίνηση κι ένα κυνικό σκεπτικό. Να μην υπάρχει ούτε ένας «εχθρός» σε νευραλγική περιοχή, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το κέντρο διοίκησης της Πελοποννήσου. Τακτική που ακολουθείται σε πάρα πολλούς πολέμους και στην μεγαλύτερη έκτασή του έγινε στο Β’ Παγκόσμιο από τους Ναζί.
Επιπλέον δημιουργούνταν έτσι χάσμα μεταξύ αντιμαχομένων. Είναι δεδομένο πως οι μεν Τούρκοι υπήκοοι αισθάνονταν τρόμο, ανασφάλεια, αφού ο Σουλτάνος ήταν ανίκανος να αποτρέψει τέτοιες βιαιότητες, αλλά και καχυποψία προς τους «ραγιάδες» που δεν είχαν ακόμα εξεγερθεί, οι δε Έλληνες πολέμησαν με περισσότερο πείσμα, αφού τα αντίποινα των Τούρκων θεωρούνταν μετά από αυτό δεδομένα. Τονίζω και πάλι πως τα αίτια δεν αναιρούν το έγκλημα.
Αντίθετα οι σφαγές – γενοκτονίες των Ψαρών και τις Χίου, πάρα το αρχικό σοκ και το φόβο, συνέβαλλαν στην αντίσταση μέχρις εσχάτων των επαναστατών, αφού δεν υπήρχε πια κανένα περιθώριο συνεννόησης. Ήταν εκτός από έγκλημα και λάθος τακτική των Τούρκων, που ξεσήκωσε θύελλα υπέρ της Επανάστασης στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης είχε πει πως φοβήθηκε μόνο τον καιρό του προσκυνήματος κι αυτό λέει πάρα πολλά.
Κάθε πόλεμος ακόμα και κάθε Επανάσταση έχει θύματα. Μόνο η Σοσιαλιστική Επανάσταση δεν έχει τη βία ως αυτοσκοπό, αλλά την Αταξική Κοινωνία, παρόλο που και εκεί λόγω της αντίδρασης του παλαιού καθεστώτος, θα υπάρξει βία.
Η Επανάσταση του 1821 είχε κοινωνικά χαρακτηριστικά. Οι φτωχοί έναντι των πλουσίων. Όμως επειδή τα πιο προνομιούχα στρώματα ήταν συνήθως οι Τούρκοι μουσουλμάνοι που αποτελούσαν το στρατό, (μάλιστα τους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους) αυτοί δέχθηκαν την οργή των επαναστατών. Επίσης η κοινωνική δομή ήταν τέτοια που οι Τούρκοι ζούσαν σε βάρος των υπολοίπων λαών. Ο μόνος δε λόγος, που δεν έγινε εθνοκάθαρση πιο πριν, ήταν αυτή η ανισότητα.
«Αμέσως μετά τα Ορλωφικά την αποχώρηση των Ρώσων, μέλη της οθωμανικής κυβέρνησης (Διβάνι) πρότειναν την γενική σφαγή των Ελλήνων, αδιακρίτως φύλου κι ηλικίας. Όλοι συμφώνησαν εκτός από τον αρχιναύαρχο Χασάν Τζεζαϊρλή, ο οποίος κατόρθωσε τελικά να επιβάλει την άποψή του με το ακαταμάχητο επιχείρημα «Εάν φονευθώσιν όλοι οι Έλληνες, ποίος θα πληρώνει το χαράτσι;» Επομένως οι γενοκτονίες τον 20αι από τους Νεότουρκους έγιναν και επειδή άλλαξε το φεουδαρχικό σύστημα.
Το λάθος της Επανάστασης ήταν ότι δεν υπολόγισε τους κοτζαμπάσηδες και την πλούσια κάστα των Χριστιανών προνομιούχων που γρήγορα για το δικό τους συμφέρον, καπέλωσαν την εξέγερση. Ευτυχώς δεν έγιναν άλλα τέτοια περιστατικά τουλάχιστο σε αυτή την έκταση από Επαναστάτες. mitsos175.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger