Home » , » Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015 | 2:36 π.μ.

Στα άκρα φτάνει η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσία μετά τις ενέργειες της Μόσχας με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού SU-24.
Η απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από την Τουρκία στην Ρωσία έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί στα ρωσικά σύνορα περίπου 1.250 τουρκικά και άλλα φορτηγά διεθνών μεταφορών που μεταφέρουν τουρκικά προϊόντα και οι ρωσικές αρχές να τους απαγορεύουν την είσοδο στην χώρα. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον Τούρκο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Διεθνών Μεταφορών «Πέραν των φορτηγών που περιμένουν στα σύνορα, δεν επιτρέπουν ούτε σε αυτά που πέρασαν, να συνεχίσουν, αλλά τα υποχρεώνουν να αδειάσουν το φορτίο τους στα τελωνεία. Αυτό συμβαίνει και με φορτηγά άλλων χωρών, ρουμανικά, βουλγαρικά, μολδαβικά κ.α. που μεταφέρουν τουρκικά αγαθά».

Εκτός αυτού υπάρχει απαγόρευση τουρκικών οργανισμών που δρουν στη Ρωσία, η απαγόρευση ρωσικού τουρισμού στην Τουρκία και το πιο σκληρό από όλα, η απαγόρευση στις ρωσικές επιχειρήσεις να απασχολούν υπαλλήλους Τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες 90.000 Τούρκοι υπάλληλοι ρωσικών επιχειρήσεων θα πρέπει να απολυθούν την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Το πόσο τεταμένο είναι το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών φάνηκε και στο Παρίσι όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για το Κλίμα. Ο Ρώσος πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε επιβεβαίωσε τα όσα είχαν διαρρεύσει σχετικά με την απροθυμία του να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο. Επανέλαβε επίσης τις καταγγελίες του ότι  η Τουρκία συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές του ISIS για την διακίνηση πετρελαίου, υποστηρίζοντας πως έχει στην κατοχή του νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις αρχικές πληροφορίες για συναλλαγές μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμικού Κράτους.
Ο ίδιος τόνισε πως η κατάρριψη του αεροσκάφους από την Τουρκία έγινε για να προστατευθούν οι περιοχές από όπου παραλαμβάνει με παράνομη συναλλαγή πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές.

Σε εμφανώς δύσκολη θέση και με απολογητικό ύφος ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, χαρακτήρισε ανήθικες τις κατηγορίες που αποδίδονται στην Τουρκία για την αγορά πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία δεν είναι τόσο ανέντιμη που θα αγόραζε πετρέλαιο από τρομοκράτες, είπε, προσθέτοντας πως αν βρεθούν αποδείξεις για τέτοιες αγοραπωλησίες, θα παραιτηθεί από τον προεδρικό του αξίωμα.
Η δήλωση του «σουλτάνου» ότι η Τουρκία εργάζεται να διασφαλίσει ότι δεν θα επέλθει ολοσχερής ρήξη στις σχέσεις της με την Ρωσία, τον κυριότερο προμηθευτή της στο πεδίο της ενέργειας, δείχνει ότι η Αγκυρα δεν είχε υπολογίσει σωστά τις αντιδράσεις της Μόσχας μετά την επιθετική της κίνηση και τώρα προσπαθεί να βρει διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει.

Αναμένονται πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις σ’ αυτό το θέμα.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

1 Δεκεμβρίου 2015 στις 7:14 μ.μ.

Κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού άρχισε η Τουρκία
http://www.efsyn.gr/arthro/kataskeyi-pyrinikoy-stathmoy-sto-akoygioy-arhise-i-toyrkia

Την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού, άρχισε στο Ακουγιού η Τουρκία, με στόχο να τον θέσει σε λειτουργία το 2020. Στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, που θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες, αντιδρούν οι οικολόγοι, διότι φοβούνται για τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η επαρχία της Μερσίνας είναι σεισμογενής.
Τελετή για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 μεγαβάτ του σταθμού πραγματοποιήθηκε στο Ακούγιου και εκτός από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, στην εκδήλωση παρέστη ο επικεφαλής της Rosatom, της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, Σεργκέι Κιριένκο. Την κατασκευή του σταθμού, η οποία αναμένεται να κοστίσει περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει αναλάβει η Ρωσία.

Ενεργειακή απεξάρτηση
Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια κάνει προσπάθεια να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια και να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία ή το Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που προβλέπει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας ώς το 2030.

Όπως επισήμανε ο Τανέρ Γιλντίζ, «δεν υπάρχει εξέλιξη σε μια χώρα χωρίς πυρηνική ενέργεια» και μια «Τουρκία που μεγαλώνει δεν μπορεί να απαρνηθεί την ενέργεια αυτή». Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας τόνισε επίσης πως αν ο σταθμός το Ακουγιού «είχε κατασκευαστεί πριν από δέκα χρόνια, θα είχαμε μπορέσει να εξοικονομήσουμε 14 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ) από την αγορά φυσικού αερίου».

Ακόμη δύο πυρηνικοί σταθμοί
Εκτός από τον σταθμό στο Ακουγιού, η Τουρκία προβλέπει την οικοδόμηση ενός ακόμη πυρηνικού σταθμού στα βόρεια της Τουρκίας, στην επαρχία της Σινώπης. Επίσης, στα τέλη του 2014 ο Τουρκός πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε δηλώσει πως είναι πολύ πιθανό να δρομολογηθεί η κατασκευή ενός τρίτου σταθμού έως το 2030.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, είχε απαντήσει στους οικολόγους που επισείουν τους κινδύνους για το περιβάλλον, αλλά και για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού, λέγοντας ότι ο σταθμός του Ακουγιού θα μπορεί να αντέξει σεισμό μεγέθους 9 βαθμών. Τόνισε, επίσης, ότι δεν θα επηρεάσει τα πολυάριθμα τουριστικά θέρετρα που υπάρχουν στα μεσογειακά παράλια.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διάρκεια της τελετής πραγματοποίησε ομάδα περιβαλλοντολόγων, οι οποίοι κατόρθωσαν να κλειδώσουν με λουκέτα τις σιδερένιες πόρτες των εγκαταστάσεων και να κλείσουν μέσα αρκετούς από τους παρευρισκόμενους, επίσημους και δημοσιογράφους. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα που παρομοίαζαν τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού με αυτόν της Φουκουσίμα. Όταν αρνήθηκαν να ξεκλειδώσουν τις πόρτες και να αποχωρήσουν, η αστυνομία τους διέλυσε χρησιμοποιώντας αντλία νερού.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger