Home » , » Το ’σωσαν το Mega oι τραπεζίτες!

Το ’σωσαν το Mega oι τραπεζίτες!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 | 3:05 π.μ.

 Πηγή: Ματίνα Παπαχριστούδη - Hot Doc

Και εκεί που διαβάζεις δεξιά και αριστερά πως στα γραφεία των οικονομικών εισαγγελέων έχουν συσσωρευτεί οι καταθέσεις 60 τουλάχιστον στελεχών τραπεζών, σχετικά με τα επισφαλή δάνεια που έχουν δοθεί σε media. Και εκεί που ακούς από τα πρωθυπουργικά χείλη στη Βουλή πως «ξεψυχά η διαπλοκή». Έρχεται το οικονομικό δελτίο της «Τηλέτυπος» - όπου Τηλέτυπος η ιδιοκτήτρια εταιρία του Mega, δηλαδή του τηλεοπτικού καναλιού της κατεξοχήν τηλεοπτικής διαπλοκής - και μαθαίνεις πως οι τράπεζες το ’σωσαν το μαγαζί.

Πολύ συγκεκριμένα και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων αντιγράφουμε κατά λέξη από το δελτίο της «Τηλέτυπος»: «Η μη επίτευξη των οικονομικών δεσμεύσεων, ως εκφράζονται μέσω συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών δεικτών, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε έναρξη διαδικασίας παροχής δικαιώματος των ομολογιούχων ως περιγράφεται στη δανειακή σύμβαση. Παράλληλα η εταιρία έχει έλθει σε κατ’ αρχήν έγγραφη συμφωνία την 25η Σεπτεμβρίου 2015. Προϋπόθεση της νέας συμφωνίας, που προβλέπει τη μετάθεση του κύριου όγκου των υποχρεώσεων για το 2021 και αποπληρωμή για δόσεις €2,5 εκατ. έως το τέλος του 2016, είναι η πλήρης κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15,1 εκατ.».

Σε απλά ελληνικά, το Mega δεν θα πληρώσει τη δόση του ομολογιακού δανείου, αρχικού ποσού 98 εκατ. ευρώ, η οποία είχε ήδη μετατεθεί για πληρωμή από το Σεπτέμβριο για το Δεκέμβριο. Και δεν θα πληρώσει γιατί οι τράπεζες συμφώνησαν εγγράφως να μετατεθούν οι πληρωμές δόσεων το 2021!
Η συμφωνία έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου, δηλαδή στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας για τα δάνεια στα media. Έγινε επίσης πριν την πολύκροτη ανακεφαλαίωση των τραπεζών, πριν την απόφαση για κοινή τραπεζική πολιτική έναντι των «κόκκινων mediaκών δανείων».

Για το αν είναι ενήμερη η κυβέρνηση για αυτή τη διευκόλυνση προς το Mega, αρμόδιοι να απαντήσουν είναι οι της κυβέρνησης. Το βέβαιο είναι πως με ένα τεχνοκρατικό τρικ, οι τραπεζίτες αποδέχθηκαν να σωθεί το μαγαζί των ομίλων Βαρδινογιάννη, Ψυχάρη και Μπόμπολα. Είπαν πως αφού θα γίνει, όταν και εφόσον γίνει, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ, άρα οι δόσεις των δανείων δεν κινδυνεύουν να γίνουν «κόκκινες». Και αφού το Mega δεν έχει να πληρώσει τις δόσεις, αποδέχθηκαν την παράταση κατά έξι χρόνια! Στο μεταξύ, το 9μηνο του 2015 το κανάλι έχει ήδη ζημιές ύψους 25,5 εκατ. ευρώ.

Μετά από αυτή τη διευκόλυνση, είναι λογικό να γράφει η οικονομική υπηρεσία του Mega προς τους μετόχους πως το κανάλι δεν κινδυνεύει φέτος. Και δεν κινδυνεύει, γιατί τα 20 εκατ. ευρώ που χρειάζεται εντός του έτους, από Οκτώβρη 2015 ως και Σεπτέμβρη 2016, θα τα βρει από τη μη πληρωμή των δόσεων, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τις νέες περικοπές στο κόστος λειτουργίας...
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

14 Δεκεμβρίου 2015 στις 7:10 π.μ.

Στις 20/9/2015 ψηφίζαν οι τρομοκρατημένες ....γαλοπούλες ό,τι ψηφίζαν, γιατί ...ΤΙΝΑ!
Αλλά τις ίδιες ώρες, οι ....σουπιές τακτοποιούσαν το ....ΤΙΑ (=Τhere IS Alternative)!
Το ΤΙΑ για τις σουπιές ήταν πάντα να πείθουν τις γαλοπούλες ότι ΤΙΝΑ. Η αμοιβή.
Tι δεν κατάλαβες Ματίνα;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger