Home » , , » Προελαύνει ο σύγχρονος σκοταδισμός στην Τουρκία

Προελαύνει ο σύγχρονος σκοταδισμός στην Τουρκία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016 | 12:14 π.μ.

Από τον Μάρτη του 2012 όταν η κυβέρνηση Ερτογάν ψήφιζε το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς της χώρας φάνηκε καθαρά ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης του γειτονικού κράτους.
Όταν ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριζε ότι: «χρειαζόμαστε νεολαία με δυνατά θρησκευτικά στοιχεία» και καταργούσε την 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, δίνοντας την δυνατότητα στα παιδιά που τελείωναν το γυμνάσιο να μην συνέχιζαν στα λύκεια αλλά στα θρησκευτικά σχολεία με μαθήματα μελέτης του Κορανίου και της ζωής του Μωάμεθ ο θρησκευτικός προσανατολισμός του αστικού κράτους ήταν ξεκάθαρος.

Μάλιστα οι Τούρκοι εκπαιδευτικοί που κατέβηκαν τότε στους δρόμους τόνιζαν, εκτός των άλλων, σε ανακοινώσεις τους  ότι η κατάργηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης ανοίγει τον δρόμο για την παιδική εργασία, την διακοπή των σπουδών των νέων και την παντρειά κοριτσιών σε μικρή ηλικία.

Στην ίδια κατεύθυνση –στον «εξισλαμισμό» της Τουρκίας-  είναι και η παρακάτω είδηση που διαβάζουμε:

Οι αρραβωνιασμένοι μπορούν να μιλούν μεταξύ τους για να γνωριστούν αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν να κρατιούνται από το χέρι και, πάνω απ' όλα, να μην φλερτάρουν, συνέστησε σήμερα η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας σε όσους σκοπεύουν να παντρευτούν προσεχώς.

«Δεν είναι κακό να συναντιούνται οι αρραβωνιασμένοι για να γνωριστούν στο βαθμό που δεν θα εκτίθενται δημοσίως» αναφέρει η ανώτατη τουρκική ισλαμική αρχή απαντώντας σε ερώτημα κατά πόσο είναι σκόπιμο να επιτρέπεται στους μελλόνυμφους να συναντιούνται μεταξύ τους πριν από τον γάμο.

«Όμως οι αρραβωνιασμένοι πρέπει να αποφεύγουν το φλερτ, να μην συζούν, να μην απομονώνονται σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κουτσομπολιά, να μην κρατιούνται από το χέρι και [να αποφεύγουν] κάθε άλλη συμπεριφορά που δεν εγκρίνεται από το Ισλάμ» προσθέτει η Διεύθυνση στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον δικτυακό της τόπο.

Η Ντιγιανέτ ιδρύθηκε το 1924, έναν χρόνο μετά τη συγκρότηση του νέου τουρκικού κράτους πάνω στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το έργο της, με βάση το Σύνταγμα, είναι να διαφωτίζει τον λαό σε θρησκευτικά θέματα.

Μολονότι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη, έχει σε μεγάλο βαθμό υιοθετήσει τον δυτικό τρόπο ζωής, οι Τούρκοι πολίτες, στη μεγάλη πλειονότητά τους, παραμένουν πολύ συντηρητικοί. Στις ανατολικές περιοχές μάλιστα οι σεξουαλικές σχέσεις πριν από τον γάμο αποτελούν ακόμη και σήμερα θέμα ταμπού.

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται συχνά από τους αντιπάλους του για «εξισλαμισμό» της χώρας και έχει επικριθεί για δηλώσεις που έχει κάνει για τις γυναίκες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «σεξιστικές».
 ______________

Θρησκεία και πολιτική

Oι φονταμενταλιστές κάθε δόγματος ενισχύονται και επιδιώκουν τη θρησκευτικοποίηση της κοινωνίας, την επιβολή, δηλαδή, της θρησκείας ως καθοριστικού παράγοντα της κοινωνικής ζωής. 

Αυτή η τάση παρατηρείται στο λόμπι των ευαγγελιστών στις ΗΠΑ, που είναι πανίσχυρο και σαφώς επηρεάζει τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, ακόμη και στα πιο σημαντικά ζητήματα. Στο Ισραήλ καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τα κόμματα του ορθόδοξου Ιουδαισμού, τα οποία θρησκειοποιούν την κοινωνία και τις κυβερνήσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο θρησκευτικός φανατισμός και η εμπάθεια να κυριαρχεί στην πολιτική και κοινωνική ζωή και, να οδηγεί στην παραβίαση, με ευρεία λαϊκή συναίνεση, των στοιχειωδών εθνικών και ατομικών δικαιωμάτων. 

Το Ιρανικό καθεστώς έχει εγκαθιδρύσει δύο παράλληλες εξουσίες, την κρατική-πολιτική και την ισλαμική-θρησκευτική, με σαφή υπεροχή της δεύτερης έναντι της πρώτης όπως ρητά δηλώνεται στον τίτλο του κράτους «Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν». Άγριος σκοταδισμός κυριαρχεί στα αυστηρά Ισλαμικά καθεστώτα, με προεξέχουσα τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, τα Εμιράτα κ.α. Ακραία θρησκευτικοποίηση παρατηρείται και σε καθεστώτα με εθνικοαπελευθερωτικές παραδόσεις ή και «σοσιαλιστική» ρητορική, όπως οι «Αδελφοί μουσουλμάνοι» της Αιγύπτου, το Ισλαμικό κόμμα στην Τυνησία, που υλοποίησαν τις μεγαλειώδεις λαϊκές εξεγέρσεις, για να επιβάλουν την ισλαμική ιδεολογία τους στην κοινωνία πραγματοποιώντας  πολιτικά κομπρεμί με τα δικτατορικά καθεστώτα Μουμπάρακ και Μπεν Αλί, καταστέλλοντας με άγρια βία τις νέες εξεγέρσεις, υποκινώντας επιθέσεις στους Χριστιανούς κόπτες, ενισχύοντας τη σαρία και την μπούρκα. 

Άγριος σκοταδισμός επικρατεί στο Αφγανιστάν, όπου η πολεμική αντιπαράθεση, έχει και σαφές θρησκευτικό χρώμα, ενώ τα μόνα σχολεία είναι τα ιεροδιδασκαλεία στα οποία μόνο το Κοράνι διδάσκονται, ενώ δεν επιτρέπεται η φοίτηση κοριτσιών. Η μπούρκα είναι αυστηρά υποχρεωτική. Στο κοσμικό καθεστώς της Κεμαλικής Τουρκίας, ισχυρή είναι πλέον η παρουσία του Ισλαμισμού στο κομματικό σύστημα, ενώ εντείνονται οι περιορισμοί στην εμφάνιση και δημόσια παρουσία και δράση των γυναικών. Σε δολοφονικές και τρομοκρατικές ενέργειες σε αυξανόμενο βαθμό προβαίνουν και οι σιχ της Ινδίας.

Ένα πολιτικό και ηθικό αντιμοντερνισμό (όπως η απαγόρευση χρήσης προφυλακτικών, αν και στην Αφρική το AIDS έχει προσλάβει μορφή επιδημίας) προβάλλει η Καθολική Εκκλησία ενώ στην ανατολική Ευρώπη προωθεί τον καθολικισμό ως κοσμοθεωρία και τρόπο αντιμετώπισης των αντιξοοτήτων, με όχημα την ψευδο-ορθόδοξη Ουνία. Στην Ελλάδα και στις σλαβικές χώρες η ορθοδοξία συναιρώντας την ηττημένη σοσιαλιστική ιδεολογία αλλά και τον παραδοσιακό εθνικισμό και την εχθρότητα προς τη Δύση αναπτύσσει τον αντιδυτικισμό όπου γνωρίζει έξαρση στα πλάισια του γερμανικού επεκτατισμού.

Του Δημήτρη Γρηγορόπουλου - "Πριν"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger