Home » , » Βίντεο με τον Συριακό στρατό να ανακαταλαμβάνει την ιστορική πόλη Παλμύρας

Βίντεο με τον Συριακό στρατό να ανακαταλαμβάνει την ιστορική πόλη Παλμύρας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 | 3:19 μ.μ.

Στο βίντεο που παραθέτουμε –απ’ την τηλεόραση του Σκάι- παρακολουθούμε το ρεπορτάζ για την ανακατάληψη της ιστορικής πόλης Παλμύρα  από το στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Συριακός στρατός σημειώνει:  «Έπειτα από σφοδρές μάχες στη διάρκεια της νύχτας, ο στρατός ελέγχει πλέον ολόκληρη την πόλη της Παλμύρας, συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας πόλης και του κατοικημένου τμήματός της. Αυτοί (οι τζιχαντιστές) αποσύρθηκαν».

Οι παράφρονες δολοφονικές ορδές του ISIS δέχτηκαν ένα σφοδρό πλήγμα από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας οι οποίες είχαν την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, αναγκαζόμενες να εγκαταλείψουν την πόλη.

Από τον Μάη του 2015 όμως που οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την αρχαία πόλη της Παλμύρας, η οποία έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, κατέστρεψαν τεράστιο μέρος των αρχαιολογικών θησαυρών της όμως τον εντυπωσιακό ναό του Βήλου και το ιερό του Βάαλ Σαμίν, καθώς και αρκετούς πύργους που αποτελούσαν μνημεία στους νεκρούς, τα οποία οι τζιχαντιστές θεωρούν βλάσφημα.

«Περιμέναμε το χειρότερο» είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο διευθυντής της συριακής αρχαιολογικής υπηρεσίας Μααμούν Αμπντουλκαρίμ. «Όμως ο χώρος είναι σε γενικές γραμμές σε καλή κατάσταση, κάτι που μας γεμίζει με απερίγραπτη χαρά» ανέφερε, δηλώνοντας αισιόδοξος πως ο χώρος μπορεί να αποκατασταθεί.

Κατά τον ίδιο, η «καλύτερη είδηση» αφορά το  Άγαλμα του Λέοντα, βάρους 15 τόνων που είχε καταστραφεί. Σύμφωνα με τον Αμπντουλκαρίμ, τα θραύσματά του μπορούν να συλλεχθούν στο σύνολό τους και το άγαλμα να αναστηλωθεί.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger