Home » » Εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν υπέρ των προσφύγων στα Χανιά

Εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν υπέρ των προσφύγων στα Χανιά

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 | 9:37 μ.μ.

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανοιχτά για όλους τα δημόσια σχολεία”: Εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν υπέρ των προσφύγων στα Χανιά

 

Πολλές εκατοντάδες μαθητές συμμετείχαν στην κινητοποίηση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Από εκεί, οι μαθητές προχώρησαν σε πορεία, διέσχισαν όλους τους κεντρικούς δρόμους, έκανε στάσεις στο Δημαρχείο και στην Αντιπεριφέρεια Χανίων – όπου δόθηκε και το κείμενο των μαθητών – για να καταλήξει ξανά στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το συντονιστικό όργανο των μαθητών το οποίο με ανακοίνωσή του καλούσε όχι μόνο τους μαθητές αλλά και τους πολίτες να συμμετέχουν “για να απαντήσουν με την παρουσία τους στα κρούσματα ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και σε κάποιες αντιδράσεις που ήδη έχουν υπάρξει και στα Χανιά για την φιλοξενία προσφύγων”.

Η Μάρθα Κωνσταντινίδου από το Λύκειο Ελευθερίου Βενιζέλου μας είπε:

“Έγιναν συνελεύσεις και συντονιστικά μαθητών και αποφάσισαν την κινητοποίηση. Ξέρουμε ότι αυτό είναι το κύριο θέμα που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα, ξέρουμε ότι το ζήτημα αυτό απασχολεί πολύ κόσμο. Γονείς έκλεισαν σχολεία και εμπόδισαν την είσοδο των παιδιών στο Ωραιόκαστρο για τα παιδιά προσφύγων αλλά εμείς δείχνουμε την αλληλεγγύη μας προς αυτούς και τους λέμε ότι τους δεχόμαστε σα κοινωνία στα δικά μας σχολεία.”

Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν και τα εξής:

- Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανοιχτά για όλους τα δημόσια σχολεία
– Θέλουμε σχολεία δίχως ρατσισμό, θέλουμε έναν κόσμο χωρίς διαχωρισμό
– Το σχολείο δεν κοιτάζει γλώσσα ή φυλή, δώστε την εκπαίδευση σε όποιον τη ζητεί
– Θέλουμε σχολεία δίχως ρατσισμό, θέλουμε έναν κόσμο για όλους προσιτό
– Για όλα τα παιδιά ανοίξτε τα σχολεία, η εκπαίδευση σκοτώνει την τρομοκρατία
– Θέλουμε έναν κόσμο με ανθρωπιά, και όχι μια Μεσόγειο με άψυχα κορμιά

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές από τα λύκεια Κουμπέ, Νέας Χώρας, Αμπεριάς, Ελευθερίου Βενιζέλου, Σούδας, το Πολυκλαδικό, τα Λύκεια της Κοραή καθώς και τα γυμνάσια Αμπεριάς, Ελευθερίου Βενιζέλου και Σούδας.

Να αναφέρουμε ότι όπως γονείς σε κάποια σχολεία προχώρησαν σε κατάληψη σε σχολεία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παρουσία προσφύγων, εδώ οι μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τα προσφυγόπουλα.

Αυτή τη στιγμή τα σχολεία των Χανίων που τελούν υπό κατάληψη για θέματα που αφορούν και τη λειτουργία τους, και ενόψει της κινητοποίησης της 7ης Νοεμβρίου είναι πλέον 7 και πιο συγκεκριμένα τα Λύκεια Ακρωτηρίου, Ελ. Βενιζέλου, Σούδας, 4ο ΓΕΛ, και τα ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου Ακρωτηρίου καθώς και τα Γυμνάσια Σούδας και Ακρωτηρίου.


Τέλος να σημειώσουμε, ότι μέσα στα πλαίσια των κινητοποιήσεων των μαθητών για το προσφυγικό, το επόμενο διάστημα, μαθητές θα αρχίσουν να συλλέγουν σχολικά είδη, ρούχα και τρόφιμα για τις οικογένειες προσφύγων που πρόκειται να έρθουν στα Χανιά.



Μαθητές των Χανίων διαδήλωσαν υπέρ των προσφύγων στα σχολεία (φωτο-βίντεο)

Με σύνθημα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Θέλουμε τους πρόσφυγες σε όλα τα σχολεία" μαθητές στα Χανιά στέλνουν τη δική τους απάντηση σε όσους έχουν εναντιωθεί στην εγγραφή προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Μαθητές των Λυκείων της Σούδας, της Αμπεριάς, του Ακρωτηρίου και του Κουμπέ και απο άλλα λύκεια και γυμνάσια των Χανίων, πραγματοποιούν συγκέντρωση αυτή την ώρα στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, με την οποία θέλουν να διαδηλώσουν υπερ των ανοιχτών πυλών της παιδείας και των σχολείων απέναντι στους πρόσφυγες και κατά των ξενοφοβικών αντιδράσεων που στερούν την εκπαίδευση από παιδειά που έχουν πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς.

Στο πλευρό των μαθητών που πραγματοποιούν την κινητοποίηση, έχουν ταχθεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων και η ΕΛΜΕ Χανίων.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του συντονιστικού των μαθητών, κ. Χαιρετάκης Δημήτρης,ο λόγος της σημερινής πορείας είναι διότι "Είδαμε κάποιες συμπεριφορές, δηλώσεις και πράξεις που απέκλειαν τους πρόσφυγες απο τα σχολεία, σε ολόκληρη την Ελλάδα... Αποφασίσαμε, για να μην προκύψουν παρόμοιες καταστάσεις στα Χανιά και οι πρόσφυγες να ενταχθούν κανονικά στα σχολεία, μέσω αυτή της πορείας να στείλουμε ένα μήνυμα οτι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στα σχολεία." 


Εφόσον έρθουν  και ενταχθούν κανονικά στα σχολεία του νομού θα ξεκινήσουμε να βρούμε τα απαραίτητα σχολικά είδη που χρειάζονται για να τους βοηθήσουμε.


Δεν διαδηλώνουν για να χάσουν μάθημα, όπως μπορεί να πουν ορισμένες "κακές γλώσσες"


"Ορισμένες κακές γλώσσες μπορεί να λένε ότι διαδηλώνουμε για να χάσουμε μάθημα ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Πολλοί από εμάς είναι μαθητές της 3ης λυκείου, οπότε φέτος δίνουμε πανελλήνιες και δεν έχουμε πολλά περιθώρια να χάνουμε μαθήματα χωρίς λόγο, ενώ πολλοί από τους μαθητές που δίνουν το παρόν σήμερα πήραν απουσία από τα σχολεία τους" εφόσον αυτά δεν τελούσαν υπό κατάληψη. "Συν τοις άλλοις χάνουμε και τις προβλεπόμενες μηνιαίες εκδρομές".


Όπως τόνισε εκπρόσωπος του συντονιστικού μαθητών, η ιδέα της σημερινής πορείας είναι καθαρά μαθητική, " επειδή ακούγονται οτι είμαστε υποκινούμενοι από ΜΚΟ ή την ΕΛΜΕ να τονίσουμε οτι αυτό δεν ισχύει. Η πορεία αυτή ανήκει καθαρά στους μαθητές".


Δείτε ακόμα:  

 

 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger