Home » , » Σαν σήμερα Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν την σβάστικα απ' την Ακρόπολη - Αφιέρωμα στον κομμουνιστή Λάκη Σάντα

Σαν σήμερα Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν την σβάστικα απ' την Ακρόπολη - Αφιέρωμα στον κομμουνιστή Λάκη Σάντα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 30 Μαΐου 2017 | 1:17 π.μ.

Σαν σήμερα το 1941 δυο αγωνιστές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας κατεβάζουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη, σκορπίζοντας πανικό στους κατακτητές και προκαλώντας ενθουσιασμό στον λαό μας.

Το βιντεάκι που παραθέτουμε είναι πολύ περιγραφικό για το γεγονός, ενώ αυτή μας η ανάρτηση αναφέρετε λεπτομερειακά σ' αυτή την ηρωική πράξη των δυο νεολαίων.

 Η υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, μια ενέργεια με συμβολικό χαρακτήρα, αλλά τεράστια απήχηση στο ηθικό των δοκιμαζόμενων Ελλήνων.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να συστήσουμε στους αναγνώστες του μπλοκ μας, να διαβάσουν ένα αφιέρωμα που κάναμε όταν έφυγε απ’ την ζωή, ο Λάκης Σάντας.
Εκτός απ’ την αντιστασιακή του δράση, βλέπουμε και την ανταμοιβή που εισέπραξε από το μετεμφυλιακό κράτος. Κι αυτή δεν ήταν τίποτε άλλο παρά φυλακές και εξορίες, όπως και οι υπόλοιποι αγωνιστές της Εθνικής μας αντίστασης.

Για το πώς αντιμετώπισε ο κατοχικός τύπος την παράτολμη ενέργεια της υποστολής της σβάστικας το βλέπουμε από ένα πρωτοσέλιδο της "Βραδυνής":

«Δεν είναι δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τας φρένας αυτοί που υπεξήρεσαν την γερμανικήν σημαίαν, η οποία εκυμάτιζεν επί της Ακροπόλεως, παραπλεύρως της Εθνικής μας Σημαίας. Πάντως δεν είναι δυνατόν να ήσαν Ελληνες που αγαπούν το Εθνος τους. Διότι μόνον παράφρονες ή όργανα ξένης προπαγάνδας ημπορούσαν να διαπράξουν μίαν τόσον επαίσχυντον, αλλά και τόσον επικίνδυνον, ως προς τας συνεπείας της, πράξιν...

 Το Ελληνικόν Εθνος απεδέχθη την σημαίαν του Νέου Ράιχ, που εδημιούργησεν η μεγαλοφυής διάνοια του Αδόλφου Χίτλερ […] ως εν σύμβολον δικαιοσύνης, ευνομίας και πολιτισμού. Και είναι βέβαιον ότι, αν οι δράσται του εγκλήματος της Ακροπόλεως περιήρχοντο εις χείρας του ελληνικού λαού, θα ελυντσάροντο από αυτόν τον ίδιον ως εχθροί της Πατρίδος μας ...

Η δοξασμένη σημαία μας δεν κατεβιβάστη πουθενά από τον ιπποτικόν νικητήν. Η δε Ανωτάτη Διοίκησις του Στρατού Κατοχής -παρ' όλας τας μεγάλας φροντίδας της και ακολουθούσα τας ρηράς διαταγάς που έχει από τον Ανώτατον Αρχηγόν του Γερμανικού Στρατού- προσπαθεί εν στενή συνεργασία με την Κυβέρνησιν μας να θεραπεύση, κατά το δυνατόν, τας σημερινάς επισιτιστικάς δυσχερείας της χώρας μας, των οποίων τα αίτια είναι άλλα και εντελώς ανεξάρτητα της κατοχής ... ».

 (1.6.1941).

 Διαβάστε:

Αφιέρωμα στον κομμουνιστή Λάκη Σάντα

(Ο ίδιος ο Μανώλης Γλέζος έμεινε 13 ολόκληρα χρόνια φυλακή σαν μελλοθάνατος)

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger