Home » , » Η μεγαλόχαρη της Τήνου και η κατασκευή της Λατρείας - Θρησκείες: Η πρώτη και καλύτερη απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η μεγαλόχαρη της Τήνου και η κατασκευή της Λατρείας - Θρησκείες: Η πρώτη και καλύτερη απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 15 Αυγούστου 2017 | 11:44 μ.μ.

«"Βούλιαξε" η Τήνος από τους πιστούς - Η ιστορία της θαυματουργής εικόνας», τιτλοφορείτε το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του «Ποντικιού» το οποίο συμπληρώνει:
«Κοσμοσυρροή επικρατεί στην Τήνο με χιλιάδες πιστούς να έχουν κατακλύσει το νησί, όπου κατέφθασαν για να προσευχηθούν με δέος και κατάνυξη. Αμέτρητοι είναι οι Χριστιανοί που καταφθάνουν κάθε Δεκαπενταύγουστο στο νησί προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα τους στη Μεγαλόχαρη».

Σχετικά δημοσιεύματα υπάρχουν σε όλες τις ενημερωτικές ιστοσελίδες όπου επίσης συναντάμε εκτενή δημοσιεύματα για το πώς «ανακαλύφθηκε η Παναγία της Τήνου», για τις «θαυματουργές ιδιότητες της εικόνα της», για την παρουσία και τις δηλώσεις που έκαναν για τον εορτασμό της πλήθος πολιτικών στελεχών καθώς και για τις «τιμές που της απέδωσαν αγήματα της ΣΜΥΝ και η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού».

Μετά απ’ αυτό δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό να παραθέσουμε ένα περασμένο δημοσίευμα του περιοδικού Unfollow το οποίο υπέγραφε ο Αυγουστίνος  Ζενάκος και το οποίο είχε τίτλο «Το "Ιερόν κατάστημα": Η μεγαλόχαρη της Τήνου και η κατασκευή της Λατρείας». Είναι πολύ ενδιαφέρον. Κάνει αναλυτική αναφορά για το πώς ιδρύθηκε το «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου», για το πώς έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια κερδοφόρα επιχείρηση, για το παπαδαριό ο γιορτασμός της «μεγαλόχαρης», αλλά και για τις πολιτικές και όχι μόνο σκοπιμότητες που εξυπηρέτησε.

Πριν απ’ αυτό όμως να σας θυμίσουμε μια δήλωση ενός καλλιτέχνη:

Ο ρόλος της εκκλησίας είναι ο χειρότερος, διότι εντείνει το φανατισμό. Όλες οι θρησκείες, οι περισσότερες εν πόση περιπτώσει. Ειδικά αυτές οι εβραϊκής εμπνεύσεως, όπως ο χριστιανισμός, ο μουσουλμανισμός και ο ιουδαϊσμός, είναι κυρίως αυτό. Είναι η πρώτη και καλύτερη απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Είναι χειρότερο απ’ αυτό που έλεγε ο Μαρξ ότι είναι το «όπιο του λαού». Γιατί με το όπιο μπορείς να δεις και ωραία όνειρα, ενώ ο επί τούτου καλλιεργούμενος φανατισμός, δεν έχει τίποτα ωραίο. Η πίστη είναι άλλο πράγμα, βέβαια. Ο καθένας πιστεύει με διαφορετικό τρόπο. Τώρα το τι πιστεύει, το που πιστεύει, ο Θεός και η ψυχή του. Τα ιερατεία όμως είναι απάτη. Όσο απάτη είναι και οι αστρολόγοι ή οι καφετζούδες. Είναι το εμπόριο της ελπίδας ή το λαθρεμπόριο, αν θέλεις. Γιατί το εμπόριο εμπεριέχει και μια δόση τιμιότητας. Ενώ, αυτοί παίζουν με τις ψυχές των ανθρώπων. Αν και δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι ψυχή. Ίσως να έχει να κάνει και με αυτό.

Δημήτρης Πουλικάκος

Απόσπασμα από συνέντευξη του στην εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς"

Διαβάστε το δημοσίευμα που αναφέραμε αρχικά
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger