Home » , » Ας γνωρίζουμε τουλάχιστον τί κρύβεται πίσω απ' τα κινητά τηλέφωνα

Ας γνωρίζουμε τουλάχιστον τί κρύβεται πίσω απ' τα κινητά τηλέφωνα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017 | 9:29 π.μ.

Το παρακάτω κείμενο το αλιεύσαμε από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα από την προσωπική σελίδα του Βαγγέλη Μητράκου στο facebook.

Αν και τα όσα αναφέρει δεν είναι άγνωστα, θεωρούμε σκόπιμο να τα αναπαράγουμε:

Για να φτιαχτούν τα "έξυπνα" κινητά μας τηλέφωνα, χρειάζεται κοβάλτιο. 
Και για να βγει το κοβάλτιο από τη γη, χιλιάδες παιδιά στο Κονγκό, ακόμα και 7 χρονών, εργάζονται επί 12 ώρες την ημέρα για 1-2 δολάρια, κάτω από πολύ επικίνδυνες συνθήκες.

Το 30% των εργατών στα ορυχεία είναι παιδιά, τα οποία μένουν στα έγκατα της γης για µέρες ολόκληρες, σκάβοντας για τα πολύτιµα µέταλλα της βιοµηχανίας κινητών τηλεφώνων. 

ΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΥΣΗ ΜΑΣ!

Β.Κ: Και προφανώς δεν έχει υπάρξει καμιά καταγγελία -πόσο μάλλον οργάνωση καμπάνιας- από καμιά "αρμόδια" οργάνωση, που να διαμαρτύρεται γιατί μικρά παιδάκια χύνουν τον ιδρώτα τους, πολλές φορές και το αίμα τους, για να θησαυρίζουν οι πολυεθνικές εταιρείες.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

21 Αυγούστου 2017 στις 10:15 μ.μ.

Το Κοβάλτιο είναι ένα σπάνιο μέταλλο με πάρα πολλές χρήσεις, και κοινωνικές (υγεία, παραγωγή) και αντικοινωνικές (όπλα και ....κινητά!). Για τις ΗΠΑ αλλά και άλλους ιμπεριαλιστές, θεωρείται στρατηγικής σημασίας υλικό, λόγω των εφαρμογών του σε όπλα και βιομηχανία όπλων. Δεδομένου δε, ότι δεν το διαθέτουν σαν πρώτη ύλη, το μέλλον των πιτσιρικιών του Κογκό είναι μάλλον ζοφερό. Το κοβάλτιο γενικά είναι χρήσιμο για τον οργανισμό όταν λαμβάνεται με φυσιολογικό τρόπο και στις σωστές ποσότητες. Ομως η ανεξέλεγκτη έκθεση σε περιβάλλον κοβαλτίου έχει ποικίλες αρνητικές συνέπειες, πόσο μάλλον για παιδάκια.
Και, βέβαια, η παιδική εργασία είναι ένα έγκλημα, που φρονίμως ...δεν καλύπτεται από τα περίφημα "ανθρώπινα δικαιώματα", τουλάχιστον στην πράξη, στα λόγια δεν ξέρω!
Τι να σου κάμουν και οι έρμες 800.000 "Μη" Κυβερνητικές Οργανώσεις; Δεν έχει λεφτά η φάμπρικα "κατά της παιδικής εργασίας", ιδίως αν συντρέχουν και στρατηγικοί λόγοι για την χρήση της τελευταίας....

22 Αυγούστου 2017 στις 1:49 μ.μ.

Ρε παίδες, αμάν με το "κοβάλτιο". Για το ορυκτό κολτάν (coltan, ορυκτό νιοβίου-τανταλίου) είναι το θέμα και όχι το κοβάλτιο (cobalt). Και ας πάμε παρακάτω:
Ο Πειραιάς είναι από τα βασικά λιμάνια-πύλες για την μεταφορά του στην Ευρώπη.
Πρώτο βιολί στην μετακίνησή του προς βορρά είναι η offshore στις Βρεττανικές Παρθένες Νήσους Νόβα Ντίες στην οποία έχουν τα βρώμικα κουλά τους και οι έλληνες εφοπληστές.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger