Home » , » Η συμφωνία της Καζέρτας, (υπογράφτηκε σαν σήμερα το 1944) προπομπός για την συμφωνία της Βάρκιζας

Η συμφωνία της Καζέρτας, (υπογράφτηκε σαν σήμερα το 1944) προπομπός για την συμφωνία της Βάρκιζας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 | 1:29 π.μ.

Σαν σήμερα 1944 στην Καζέρτα της Ιταλίας υπογράφετε από εκπροσώπους του Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων της Μεσογείου, της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας, της ελληνικής κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, η ομώνυμη συμφωνία.
Ηταν κι αυτό ένα εγκληματικό λάθος που συνέβαλε στα μέγιστα στην ήττα του μεγαλειώδους εαμικού κινήματος. κάτι που το ΚΚΕ αργότερα το αναγνώρισε.

«Τα όσα συνέβησαν στην Καζέρτα είναι συνέχεια της διαρκούς υποχωρητικότητας της ηγεσίας της Αντίστασης που ξεκίνησε στο Λίβανο», μας λέει σε ένα αναλυτικό του κείμενο ο ιστορικός Γιώργος Μαργαρίτης, ενώ ο «Ριζοσπάστης» συμπληρώνει: «Στη Συμφωνία της Καζέρτα, όπως στην αντίστοιχη του Λιβάνου που προηγήθηκε, το ΚΚΕ συμμετείχε στο όνομα της "εθνικής ενότητας". Έτσι, δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι ο λαός ήταν ένοπλος, ενώ είχαν διαμορφωθεί φύτρα εξουσίας (λαϊκή αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη, παιδεία, κ.ά.), που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πυρήνες της επαναστατικής δράσης για την καθολική σύγκρουση, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας». 

Από τα εννέα άρθρα της συμφωνίας της Βάρκιζας έμελλε να τηρηθεί μόνο ένα: το έκτο, αυτό που μιλούσε για τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, που ήταν και το «ζητούμενο» για τους Άγγλους, την αστική τάξη και τους μοναρχοφασίστες την εποχή εκείνη. 

Πολύ πιο αναλυτικά για την συμφωνία της Καζέρτας μπορεί να διαβάσουμε σε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ΚΟΜΕΠ και υπογράφει ο Νίκος Παπαγεωργάκης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Απ' αυτό το άρθρο αντιφράφουμε:

 Η συμφωνία της Καζέρτας ήταν στην ουσία ένας αρνητικός, ενδιάμεσος όμως σταθμός στην πορεία πρόσδεσης του λαϊκού κινήματος στις αστικές επιδιώξεις. Ηταν αποτέλεσμα των συνολικών συνεπειών της πολιτικής «συμφιλίωσης» με την αστική τάξη και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ηταν συνέπεια της ένταξης του ΕΛΑΣ στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής και προπαντός συνέπεια της «Συμφωνίας του Λιβάνου». Ταυτόχρονα δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την κατοπινή «Συμφωνία της Βάρκιζας».  

Η συμφωνία αυτή θεωρείτε ο προπομπός της συμφωνίας της Βάρκιζας που έβαλε ταφόπλακα στο ΕΑΜίτικο_ΕΛΑΣίτικο κίνημα.

Διαβάστε επίσης

Ετσι ξεκίνησε ο εμφύλιος
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

26 Σεπτεμβρίου 2017 στις 1:40 π.μ.

Αξίζει να διαβαστεί το άρθρο στην ΚΟΜΕΠ είναι Εξαιρετικά κατατοπυστικό όπως και όλες οι άλλες Σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ. Απο την Στιγμή που η Κ.Δ μετά το 1935...όπως και το ΚΚΕ δεν είχε στόχο τον Σοσιαλισμό αλλά την ....λαοκρατία.....ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ήταν απόλυτα φυσιολογικό ότι συνέβη με όλες αυτές τις Συμφωνίες. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά όταν το Κ.Κ έχει Εγκλωβιστεί σε ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ με Σοσιαλδημοκρατία Οπορτουνισμό και ....εθνική ενότητα..... Για να είχε πάρει ο λαός την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ του 1944 έπρεπε να είχε φτιαχτει ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Τα Συμπερασματα Υπερπολύτιμα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger