Home » , » Οι ετεροχρονισμένες "ευαισθησίες" των δημοσιογράφων του Mega

Οι ετεροχρονισμένες "ευαισθησίες" των δημοσιογράφων του Mega

Από giorgis , Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 | 10:57 μ.μ.

Του Γ. Γ.

Η είδηση και η οποία αφορά το μέλλον της τηλεόρασης του Mega είναι γνωστή. Τα αφεντικά του με επιστολή τους ενημέρωσαν τις τράπεζες ότι δεν θα προχωρήσουν σε εξυγίανση της εταιρείας (με υπαγωγή στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα) και δεν θα συμμετάσχουν στον αδειοδοτικό διαγωνισμό. Συνεπώς δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, που προκηρύσσονται, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Στο έκτακτο δακρύβρεχτο δελτίο του σταθμού ακούσαμε την εκφωνήτρια να μας λέει ότι μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας οι εργαζόμενοι του Mega "παλεύουν για το μέλλον τους, για τις δουλειές τους και για το δικαίωμα να εργάζονται".

Μάλιστα. Μήπως όμως κάπως ετεροχρονισμένα ανακάλυψαν αυτές τις "ευαισθησίες";
Ποιον μηχανισμό στελέχωσαν όλοι αυτοί τα περασμένα χρόνια και ποιες σκοπιμότητες υπηρέτησαν συνειδητά; 
Οταν τα λαϊκά στρώματα αγωνιζόταν για τα δικαιώματά τους τί αντιμετώπιση είχαν απ' αυτό τον τηλεοπτικό δίαυλο; 
Αυτοί που τώρα μας ζητούν αλληλεγγύη "για το δικαίωμα να εργάζονται" πώς συμπεριφέρθηκαν σε άλλες κοινωνικές ομάδες με το ίδιο αίτημα;

Θα μιλήσουμε παρακάτω γι' αυτά αφού σας θυμίσουμε αποσπάσματα από δυο περασμένα δημοσιεύματα:

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια τυφλής υποστήριξης στην πολιτική της τρόικας για να καταρρεύσει το κυρίαρχο ενημερωτικό κανάλι, το Mega. Ειρωνεία ή αστείο, όπως το βλέπει κάποιος, είναι ότι «πέτρα του σκανδάλου» είναι ο γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης. Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος. Ο οποίος υπηρέτησε πιστά τον πρώτιστο σκοπό των ιδιοκτητών του καναλιού και προσέφερε όλα τα δημοσιογραφικά εργαλεία για την επικυριαρχία του πολιτικού μηνύματος στην κοινωνία. 

Ματίνα Παπαχριστούδη - Hot Doc

Οι μεν εκφωνητές του Mega ισχυρίζονται ότι το κανάλι είναι "τσεκουράτο προς πάσα κατεύθυνση" και πάντα "αποκλειστικά με δημοσιογραφικά κριτήρια". Ο δε Ψυχάρης, δηλαδή ο εκπρόσωπος του ΔΟΛ, εκ των μεγαλοϊδιοκτητών του Mega λέει ότι"κριτήριο" αποτελούν τα συμφέροντα και οι απόψεις των ιδιοκτητών του τύπου.
Εσεις ποιον πιστεύετε;


Και για να μην επαναλαμβάνω σχετικές απόψεις μου που ήδη έχω γράψει παραθέτω μια περασμένη ανάρτησή μου

Ιστορικά διδάγματα με αφορμή την υπόθεση του Mega


Δεν γνωρίζω όσοι από τους αναγνώστες μας έχουν δει την πολύ σημαντική ταινία του Άδωνι Κύρου «Το Μπλόκο», που αναφέρεται στην σφαγή που έκαναν οι Γερμανοί κατακτητές με συνεργούς έλληνες ταγματασφαλίτες στην Κοκκινιά στα μέσα Αυγούστου του 1944.

Περιγράφει εκτός των άλλων με απόλυτη ιστορική πιστότητα κάποια πραγματικά γεγονότα. Ένα απ’ αυτά είναι ότι αφού τα ντόπια καθάρματα που συνεργαζόταν με τους κατακτητές υπέδειξαν στο Γερμανικό εκτελεστικό απόσπασμα ποιους αγωνιστές θα σκοτώσουν, οι Γερμανοί δίνουν διαταγή στους κουκουλοφόρους να σκυλέψουν τους νεκρούς. Αυτοί ορμούν πάνω στα πτώματα των ηρώων και αρχίζουν να τους παίρνουν ρολόγια, δαχτυλίδια, ότι είχαν στις τσέπες τους ... Δεν πρόλαβαν οι κουκουλοφόροι να ολοκληρώσουν το έργο τους και οι ίδιοι οι Γερμανοί εκτελούν κάποιους απ’ αυτούς (Μπεμπέκογλου, Μπακαλόπουλο,  Μπατράνη, κ.α).

Αυτοί όμως ήταν η «μαρίδα». Ηταν τα «αναλώσιμα» καθάρματα που αφού έκαναν την βρομοδουλειά τους ήταν άχρηστα.  Τα τομάρια, οι προδότες εγκληματίες, που έφεραν τα ονόματα Πλυτζανόπουλος, Σγούρος, Μπουραντάς, και οι οποίοι πρωτοστάτησαν στο μακέλεμα του λαού της Κοκκινιάς, θεωρήθηκαν ότι ακόμα είχαν πολλά να προσφέρουν στα ξένα αφεντικά τους, ενώ μετά την απελευθέρωση το αστικό κράτος, τους πήρε στην "δούλεψη" του και  μόνο «εθνικούς ήρωες» δεν τους ανακήρυξε. Απλώς δηλαδή οι ίδιοι άλλαξαν εργοδότη εξακολουθώντας να κάνουν την ίδια ελεεινή "δουλειά".

Πάμε τώρα να κάνουμε ένα νοητό ταξίδι και να προχωρήσουμε τον χρόνο δεκαετίες μετά.

Τα αφεντικά του Mega είναι όλοι τους εξέχοντα μέλη της ντόπιας οικονομικής ελίτ. Μπόμπολας Ψυχάρης και Βαρδινογιάννης, βλέπουν όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις τους να τους αποφέρουν αστρονομικά κέρδη. Η «αποστολή» που είχε να επιτελέσει ο τηλεοπτικός τους δίαυλος τέλειωσε. Το Mega αποτέλεσε για χρόνια την «ναυαρχίδα» του στόλου των ΜΜΕ, ταξίδεψε τον ελληνικό λαό στα νερά της τυφλής  παράδοσης και καθυπόταξης της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας στις εντολές της ντόπιας αστικής τάξης, της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ. Σήμερα καταχρεωμένο και εντελώς αφερέγγυο είναι άχρηστο για τα αφεντικά του.

Οι «αντικρατιστές» πλουτοκράτες ιδιοκτήτες του, θα φορτώσουν τα χρέη του καναλιού στο κράτος, και όσους/ες είχαν για να κάνουν την δουλειά της «λάντσας» θα «εκτελέσουν» με τις σφαίρες της ανεργίας. Αχρηστοι τους είναι τώρα πια.
Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Mega, Τρέμη, Πρετεντέρης κ.α -πέρα ότι έχουν κάνει την καβάτζα τους και δεν θα αντιμετωπίσουν βιοποριστικό πρόβλημα ούτε τα εγγόνια τους- σύντομα, με τα "προσόντα" που έχουν θα βρουν άλλο εργοδότη.

Υ.Γ: «Και δεν λυπάσαι που εκατοντάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι;», πιθανόν να ρωτήσει ένας καλόπιστος αναγνώστης. Ας αντιστρέψουμε όμως το ερώτημα. Θα είχε πρόβλημα κάποιος αν έβαζε λουκέτο ένα εργοστάσιο κατασκευής ναρκωτικών και οι εργαζόμενοι έχαναν την δουλειά τους; Μήπως όσοι/ες σιτιζόταν από το ταμείο του Mega –αναφερόμαστε σε δημοσιογράφους- είχαν άγνοια για το «προϊόν» που παρήγαγε το «εργοστάσιο» τους; Και αυτό δεν ήταν άλλο από το αφιόνι της παραπληροφόρησης, της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, της Γκεμπελικής προπαγάνδας, της εικονικής πραγματικότητας που παρουσίαζε το μαύρο άσπρο, το θύμα θύτη, τον παθών δράστη. 

Ναι, υπάρχουν και εργαζόμενοι, που πάλευαν για το άθλιο μεροκάματο τους και τώρα η εργοδοσία του Mega τους πετάει στον δρόμο σαν στημένες λεμονόκουπες, πιθανόν να είναι η επόμενη ερώτηση. Και εδώ η απάντηση είναι αυτονόητη. Σ’ αυτούς να δείξουμε την αλληλεγγύη μας όπως κάνουμε σε κάθε απολυμένο εργάτη. Αλλά μην φάμε και το παραμύθι Καμπουράκη – Οικονομέα, δυο απ’ τα σταθερά φερέφωνα της εργοδοσίας, που τώρα τους έπιασε ο «πόνος» για τους απλήρωτους χαμηλόμισθους στο κανάλι.   
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

12 Ιανουαρίου 2018 - 12:26 π.μ.

περα απο τα παραπανω μια απορια που μπορει να διατυπωθει. γιατι οι μετοχοι δεν διεκδικουν αδεια για ενα μεσο που δινει τετοιο πλεονεκτημα στον ιδιοκτητη; αισθανονται τοσο ανετα (ισχυροι) στο μνημονιακο ελληνικο περιβαλλον που θα θεωρουσαν σπαταλη ακομα και ενα γραφειο τυπου;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger