Home » , , , » Σαν σήμερα το 1988 επέλεξε να φύγει απ’ την ζωή ο Ν. Ασιμος

Σαν σήμερα το 1988 επέλεξε να φύγει απ’ την ζωή ο Ν. Ασιμος

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 | 3:04 π.μ.

Σε περασμένη ανάρτησή μας –που βασίστηκε σε κείμενο εκπομπής που παρουσίασε η συντρόφισσα Σ. στον διαδικτυακό μας ρ/σ γράφαμε: «Για τον ανατρεπτικό Νικόλα, τον άνθρωπο που επέλεξε τρόπο ζωής και θανάτου, έξω από τα στάνταρ του κοινωνικού κατεστημένου, για τον καλλιτέχνη που δήλωνε πίστη στον…. Δωδεκάθεο και στο …χάος, αναρωτιέται κανείς τι θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερο απ’ αυτά που λεν οι στίχοι του και το χρώμα της φωνής του». 

Αφού, λοιπόν σαν προτείνουμε να δείτε αυτό το κείμενο, καθώς και να ακούσετε ένα σπάνιο σχετικό τραγούδι, που έγραψε ο Πάνος Τζαβέλα για τον Ν. Ασιμο, μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό αφιέρωμα γι’ αυτόν τον καλλιτέχνη που επιμελήθηκε η Αργυρώ Κραββαρίτη και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας.

Είναι εκτεταμένο και βασίζεται στο βιβλίο του Γιώργου Αλλαμανή, «Βίος και Πολιτεία του Νικόλα Άσιμου, Δίχως καβάτζα καμιά», που κυκλοφορεί απ΄ τις εκδόσεις Λιβάνης.

… Τη νύχτα της Τετάρτης 18 προς Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 1977, αστυνομικοί που μάλλον περνούσαν τυχαία εντόπισαν μια ομάδα της οργάνωσης «Διεθνής Αλληλεγγύη» (πιθανότατα κάποιο παρακλάδι του Ε.Λ.Α.) την ώρα που επιχειρούσε να τοποθετήσει βόμβα στις εγκαταστάσεις «γερμανικού στόχου»: της εταιρείας «AEG» στο Ρέντη. Δόθηκε μια πραγματική μάχη. Στην ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκε επιτόπου το μέλος της ομάδας Χρήστος Κασίμης.

Ακολούθησε ένα Σαββατοκύριακο συλλήψεων. Συνελλήφθησαν 16 αριστεριστές κι αναρχικοί. Ανάμεσά τους και οι: Νίκος Μπαλλης, Γιάννης Φελέκης, Κυριάκος Βασιλειάδης, Μιχαήλ Πρωτοψάλτης, Νικόλας Άσιμος.

Το πρωί της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου οδηγήθηκαν δεμένοι με χειροπέδες στον Εισαγγελέα Εκτελέσεων Γ. Λαμπίρη οι: Βασιλειάδης, Πρωτοψάλτης, Μπαλλής, Φελέκης, Άσιμος, Ηρώδης Μπακογιάννης. Τελικά την Τρίτη 25 Οκτωβρίου πέντε εκδότες αναρχικών και ακροαριστερών εντύπων και ένας «συνθέτης ανατρεπτικών τραγουδιών» (ο Νικόλας Άσιμος κατά το κατηγορητήριο…) προφυλακίστηκαν ως «ηθικοί αυτουργοί σε φθορές ξένης περιουσίας, σε συνδυασμό με το νόμο 4000/59 περί τεντιμποϊσμού και υποκίνηση σε διατάραξη κοινής ειρήνης».

Με άλλα λόγια, τον συνέλαβαν ως ηθικό αυτουργό, στο χώρο του Πολυτεχνείου που ούτως ή άλλως είναι το στέκι του ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger