Home » , » Ψεύτικες ειδήσεις, παραπληροφόρηση και ανοησία

Ψεύτικες ειδήσεις, παραπληροφόρηση και ανοησία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή, 1 Απριλίου 2018 | 1:43 μ.μ.

Πηγή: Ματίνα Παπαχριστούδη - "Πριν"

Τα ελληνικά ΜΜΕ διαπρέπουν χρόνια τώρα στην κατασκευή της πραγματικότητας. Από τότε που ο προπαγανδιστικός και βαθιά εξαρτώμενος (πολιτικά και οικονομικά) χαρακτήρας των ελληνικών εφημερίδων της δεκαετίας του ‘80 μετακόμισε, σχεδόν αυτούσιος, στα τηλεοπτικά παράθυρα από «τηλεπερσόνες» και παρουσιαστές δημοσιογράφους.

Και ενώ όλα τα ΜΜΕ έχουν καταρρεύσει – κυρίως στην αξιοπιστία και την εγκυρότητά τους – αυτοί αλλά και νεότεροι που επεκτάθηκαν και στα Κοινωνικά Δίκτυα, συνεχίζουν την ίδια ανόητη στάση, χωρίς καμία ανάληψη ευθύνης για το χάλι των Μέσων τους. Η μέθοδος κατασκευής πραγματικότητας ενισχύεται σήμερα από τη χρησιμοποίηση των λεγόμενων «fake news». Με άνωθεν εντολές, αρχισυντακτών, διευθυντών και διαφόρων τύπων, μεταδίδονται, διακινούνται και αναπαράγονται «ψευδείς ειδήσεις» χωρίς καμία επαγγελματική αναστολή. Αυτό γίνεται τούτες τις μέρες και στο εξόχως επικίνδυνο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, με την καλλιέργεια πολεμικού κλίματος συχνά με ψεύτικα και στημμένα ρεπορτάζ.

Λίγοι θα θυμούνται τη δήλωση του Παπαχελά, όταν έφυγε από το Μέγκα: «Δεν μεταδίδαμε τα γεγονότα στο δελτίο των 8.00αλλά τις απόψεις της σύσκεψης για αυτά». Σήμερα, αβασάνιστα και χωρίς διασταύρωση, ούτε καν την απλή αναζήτηση στη Google, ηλεκτρονικά Μέσα και γνωστοί παρουσιαστές σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, μυρικάζουν επί «ψευδών ειδήσεων» που κάποια, άγνωστα κέντρα, διέρρευσαν στο Διαδίκτυο. Η διακίνηση μέσω Facebook και Twitter χειραγωγεί με νέους τρόπους τους πολίτες.

Πλειάδα διεθνών ερευνών επισημαίνει πως έχουν στηθεί κέντρα και παράκεντρα «ενημέρωσης» με «ειδήσεις» που περιλαμβάνουν πραγματικά και ψευδή γεγονότα, συμπεράσματα επ΄αυτών, απόψεις και στοχεύσεις. Το τελικό αποτελέσμα είναι ένα καινούργιο γεγονός που εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους και συμφέροντα. Έτσι, εντείνεται η «παραπληροφόρηση» σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά στην περίοδο της αναβίωσης του ψυχροπολεμικού κλίματος ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία και τη στροφή του νεοφιλελευθερισμού προς το φασισμό.

Οι υπεύθυνοι των ελληνικών μίντια ουδέποτε άκουσαν. Ούτε θέλουν να ακούσουν. Εντελώς ανόητα συμμετέχουν στη βιομηχανία της παραπληροφόρησης, είτε επειδή αυτό επιτάσσουν τα πολιτικά-οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν είτε γιατί δεν είναι ικανοί να αρθρώσουν ή να διεκδικήσουν τον αυτόνομο, ερευνητικό αποστασιοποιημένο χαρακτήρα της δημοσιογραφίας. Έτσι κι αλλιώς, είναι επικίνδυνοι.

Ειδήσεις πίσω απο τις κάμερες

«Παγωμένες» οι εξελίξεις στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι στην Αυγή μετά την κατηγορηματική απόρριψη του σχεδίου οριζόντιας περικοπών των αποδοχών τους, κατέθεσαν αντιπρόταση και ζήτησαν συγκεκριμένα στοιχεία. Όμιλο ακούνε ωστόσο και όμιλο δεν βλέπουν, πέρα από τις προσπάθειες να συρρικνωθούν οι μισθοί. Ούτε στη νέα συνάντηση με την κομματική ηγεσία (Σβίγκου, Φίλης, Ρήγας) έγιναν σοφότεροι. Πέρα από τις γενικόλογες αναφορές, φαίνεται πως δεν έχει προχωρήσει κανένα σχέδιο για τα ΜΜΕ του κυβερνητικού κόμματος.

Αίφνης η κυβερνητική παράταξη της «Συσπείρωσης» στην ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει πως κινδυνεύει ο (νέος) ΕΔΟΕΑΠ. Λίγους μήνες πριν, σε συνεργασία με την δεξιά εργοδοτική παράταξη, επέβαλλαν τη μετατροπή του από οργανισμό με μετόχους σε ταμείο ασφαλισμένων χωρίς δικαιώματα. Τώρα, επειδή θέλουν να έχει τον πρώτο λόγο ο ΕΦΚΑ, καταγγέλλουν τους πρώην συμμάχους τους. Αλλά δεν λένε πως οι ιδιοκτήτες έχουν έτοιμη προσφυγή ενάντια στον νόμο και την εισφορά του 2%, αν δεν ικανοποιηθούν από τον Παππά.

Καθεστώς εργασιακής γαλέρας ονειρεύονται οι καναλάρχες για τους εργαζόμενους . Αφού έχουν καταφέρει να υποτάξουν τους δημοσιογράφους, με την ανοχή της ΕΣΗΕΑ, απαιτούν για τους τεχνικούς: Μείωση αποδοχών, κατάργηση κλιμακίων, επιδομάτων και εργασιακών όρων. Απαιτούν να έχουν μονομελή τηλεοπτικά συνεργεία και δικαίωμα να ορίζουν αυτοί το προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες. Τα σωματεία των τεχνικών έχουν προσφύγει στον ΟΜΕΔ για τη συνέχιση ή μη της προηγούμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger