Home » , » Περί εθνικισμού

Περί εθνικισμού

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 | 9:27 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175.

«Ο εθνικισμός είναι η απόλυτη προσήλωση των ατόμων στο έθνος τους, η οποία φτάνει ως την περιφρόνηση και την εχθρότητα προς άλλα έθνη τα οποία θεωρεί κατώτερα. Έχει -μαζί με άλλες- μια βασική και ουσιαστική διαφορά από την έννοια «πατριωτισμός» σε τούτο: Ο πατριωτισμός, ορίζεται ως η αγάπη για την πατρίδα η οποία αναπτύσσεται χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης ή περιφρόνησης άλλου έθνους (εθνισμός, πατριωτισμός), σε αντίθεση με τον εθνικισμό, ο οποίος δομείται στη βάση της θεώρησης «ανώτερο / κατώτερο έθνος».

Σύμφωνα λοιπόν με τον ορισμό οι αυτοαποκαλούμενοι «εθνικιστές» είναι ρατσιστές, επομένως φασίστες. «Το έθνος δεν είναι το αίτιο, αλλά το αποτέλεσμα του Κράτους. Το Κράτος δημιούργησε το Έθνος και όχι το Έθνος το κράτους» (Ρούντολφ Ρόκερ).
«Ο Εθνικισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πολιτική θρησκεία του Κράτους», εμείς όμως είμαστε άθεοι.

Η μαρξιστική κριτική επικεντρώνεται στο γεγονός πως ο σύγχρονος Εθνικισμός δεν δίνει τα «Μέσα Παραγωγής Πλούτου» στους εργάτες, άρα παραμένει εμπόδιο στην «χειραφέτηση της εργατικής τάξης».
Ο σκληρός αντισυνδικαλισμός του δημιουργεί εμπόδια στις εργατικές διεκδικήσεις ενώ το οικονομικό του μοντέλο, το οποίο διασφαλίζει την κυρίαρχη θέση της κεφαλαιοκρατικής τάξης αποδυναμώνει τους εργάτες.
Επιπλέον, ο Εθνικισμός με τις αυταρχικές πολιτικές και την αντιπαλότητα με τις γειτονικές χώρες δημιουργεί πρόσθετο ασφυκτικό κλίμα στην κοινωνία.

Οι Μαρξιστές λέμε πως «οι εργάτες δεν έχουνε πατρίδα», όμως οι εθνικές επαναστάσεις είναι θετικές, αν έχουν στοιχεία υπέρ της διεθνούς συνεργασίας. Είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι, ισότιμοι μεταξύ μας και κάποτε θα το καταλάβουμε.

Όλα αυτά λοιπόν που έγιναν τις τελευταίες μέρες με αφορμή το θάνατο του Κ. Κατσίφα από Αλβανούς μπάτσους εξυπηρετούν την άρχουσα τάξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία. Για το περιστατικό δεν εμπιστεύομαι ούτε μπάτσους, ούτε ΜΜΕ, ούτε εθνικιστές.
Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις του blog μας και προσθέτω πως κι οι οπαδοί του ISIS πυροβολούν και είναι έτοιμοι να πεθάνουν για τη θρησκεία τους. Άλλος για τη θρησκεία, άλλος για την σημαία – πατρίδα, γεμίσαμε φανατικούς. 

Την ανοησία την εκμεταλλεύονται μια χαρά οι κάθε λογής φασίστες.
Σε Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία, ΕΕ, ΗΠΑ παντού τέτοια περιστατικά υποδαυλίζουν το μίσος και διχάζουν τον κόσμο. Τα ΜΜΕ και πίσω από αυτά οι αστοί πολιτικοί έπαιξαν το ρόλο τους στο να οπλίζουν το χέρι ενός αφελή. Το εθνικιστικό δηλητήριο ξεχειλίζει διαρκώς δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα. Το μίσος, το κόμπλεξ, σε συνδυασμό με το χαρακτήρα γεννούν υποψήφιους δολοφόνους και θύματα.

Στις ΗΠΑ πχ ακροδεξιός έστελνε βόμβες σε αντιπάλους του φασίστα Προέδρου.
Στην Ελλάδα ο εθνικιστής πήρε το όπλο του, κι άρχισε να πυροβολεί. Οι μπάτσοι ίσως πράγματι μπορούσαν να τον συλλάβουν. Όμως το αίμα χωρίζει τον κόσμο και δημιουργεί πρώτης τάξεως αποπροσανατολισμό από τα σοβαρά εσωτερικά οικονομικά προβλήματα. 

Τέλος όσοι ονειρεύονται να απελευθερώσουν «αλύτρωτες πατρίδες» ας κοιτάξουν πρώτα ν' απαλλαγούν οι ίδιοι από τη μισαλλοδοξία.

Εμείς πάλι παλεύουμε για να ελευθερωθούμε από τα δεσμά της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

31 Οκτωβρίου 2018 στις 12:42 μ.μ.

FYROMITEΣ πάντως δεν υπάρχουν, ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ υπάρχουν ή έστω ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. Εθνικιστικό φάουλ σε...αντιεθνικιστικό κείμενο. Όλα τα έχουμε δει γιατί όχι και αυτό;

V For Viva La Revolucion

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger