Home » , , » Αδικαίωτα τα θύματα στη Μανωλάδα - Το αίμα που έχυσαν οι τσιφλικάδες το ξέπλυνε η δικαιοσύνη τους.

Αδικαίωτα τα θύματα στη Μανωλάδα - Το αίμα που έχυσαν οι τσιφλικάδες το ξέπλυνε η δικαιοσύνη τους.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 | 2:52 π.μ.



Εδώ και χρόνια ήταν γνωστό ότι οι μετανάστες που δουλεύουν στην Μανωλάδα της Ηλείας αντιμετωπίζονταν σαν δούλοι από τα αφεντικά τους. Και όλα αυτά με την ανοχή της επίσημης πολιτείας που έκλεινε αυτιά της για την βάρβαρη συμπεριφορά που αντιμετώπιζαν από τους εργοδότες τους οι στυγνά εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι μετανάστες.

Με αυτό το δεδομένο δεν πρέπει να εντυπωσιάζει κανέναν που χτες μπράβοι των αφεντικών στην Μανωλάδα, αποθρασυνόμενοι από το ότι ο κυβερνητικός μηχανισμός τους επέτρεψαν να λειτουργούν σαν «κράτος εν κράτει», όταν μετανάστες διεκδίκησαν τον ιδρώτα τους έξη μηνών, αυτοί πήραν τις καραμπίνες τους, τους πυροβόλησαν τραυματίζοντας 28,  απ’ τους οποίους 4 βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και κινδυνεύει η ζωή τους, ενώ 8 είναι σε σοβαρά τραυματισμένοι.

Τα παραπάνω γράφαμε στον ιστότοπο μας όταν οι τσιφλικάδες και οι κολαούζοι τους έκαναν το 2013 το φρικτό ρατσιστικό έγκλημα με θύματα δούλους-μετανάστες στην Μανωλάδα.
Τώρα έπεσε δικαστική αυλαία στην υπόθεση με την αστική δικαιοσύνη τους ουσιαστικά να δίνει "άφεση αμαρτιών" στους εν δυνάμει δολοφόνους των μεταναστών.

Την εξέλιξη αυτή μας την πληροφορεί το ρεπορτάζ του Κώστα Ζαφειρόπουλου στην "Εφημερίδα των Συντακτών" (Οι υπογραμμίσεις δική μας παρέμβαση_:


Ακόμα ένα θλιβερό επεισόδιο στην προδιαγεγραμμένη αρνητική δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης της άγριας ρατσιστικής επίθεσης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας το 2013 γράφτηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πάτρας.

Το δικαστήριο βάσει του μεταγενέστερου νόμου 4411/2016 κήρυξε παραγεγραμμένη υφ' όρον την ποινή των 8 ετών και επτά μηνών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον απλό συνεργό (ιδιοκτήτη του κτήματος) και έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής (επ' αόριστον) της υπόθεσης για τον φυσικό αυτουργό (τον έναν επιστάτη) ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκισης.

Και οι δύο αρχικά καταδικασθέντες παραμένουν ελεύθεροι καθώς οι ποινές τους είχαν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Το πραγματικό σκάνδαλο στην αρχική απόφαση-ντροπή ήταν πως κανείς δεν τιμωρήθηκε για εμπορία ανθρώπων, ενώ αθώοι όλων των κατηγοριών είχαν κριθεί ο εργολάβος-επιχειρηματίας καθώς και ακόμα ένας επιστάτης.

«Το πόσο μαλακά είχε ρίξει το καταδικαστικό σκέλος της απόφασης του 2014 τους δύο επιστάτες της Μανωλάδας για την πράξη των επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συρροή και το πόσο αποκατέστησε τη δικαιοσύνη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου φάνηκε στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) δικάσιμο της έφεσής τους», σχολίασε δηκτικά ο δικηγόρος των μεταναστών, Βασίλης Κερασιώτης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως παραμένει «σημαντικό το γεγονός ότι η εκ του νόμου (υποχρεωτική) παραγραφή της ποινής δεν αναιρεί την ιδιότητα των πολιτικώς εναγόντων ως θυμάτων εγκληματικής πράξης, δικαιούχων άδειας διαμονής».

Τουλάχιστον 25 από τα θύματα παραβρέθηκαν, χθες, στο δικαστήριο παρότι γνωρίζουν την αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 30 Μαρτίου του 2017 καταδίκασε την Ελλάδα για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας, με το σκεπτικό ότι το κράτος απέτυχε τόσο να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις και να προστατεύσει τα θύματα όσο και να πραγματοποιήσει αποτελεσματική έρευνα για τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν και να τιμωρήσει τους υπευθύνους.

Ευθύνες στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη για το γεγονός ότι κανείς δεν τιμωρήθηκε για εμπορία ανθρώπων έχει επιρρίψει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η καθημερινότητα για τους μετανάστες στη Μανωλάδα παραμένει άθλια («Εφ.Συν.» «Ορθάνοιχτη η πληγή της Μανωλάδας», 9.10.2018), ενώ τον Ιούνιο του 2018 εκατοντάδες αλλοδαποί, κυρίως από το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, είδαν τα πρόχειρα καταλύματα στα οποία διέμεναν να καταστρέφονται ολοσχερώς μαζί με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα εξαιτίας πυρκαγιάς.

Σε μια σημαντική εξέλιξη πριν από λίγες μέρες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας χαρακτήρισε τους 355 πυρόπληκτους εργάτες της πυρκαγιάς του Ιουνίου 2018 «θύματα ιδιαίτερα καταχρηστικών όρων εργασίας».

Εξάλλου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έχει διαβιβάσει στην ίδια Εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με την οποία οι 355 αλλοδαποί εργάτες γης δεν είχαν δηλωθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger