Home » , » Αγρότης πούλησε τη σοδειά του και δεν πήρε δεκάρα - Κατεβαίνω σε απεργία πείνας!

Αγρότης πούλησε τη σοδειά του και δεν πήρε δεκάρα - Κατεβαίνω σε απεργία πείνας!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 | 12:05 μ.μ.

Σε απεργία πείνας κατεβαίνει αγρότης, που παρέδωσε τη σοδειά του σε καπιταλιστή-εξαγωγέα και δεν πήρε δεκάρα, με αποτέλεσμα να φτάσει σε κατάσταση απελπισίας.
Ο Βαγγέλης Δαρδάνης, σταφυλοπαραγωγός από τη Στιμάγκα Κορινθίας, μας έστειλε προχθές τη ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ που έστειλε στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.. Την παραθέτουμε πριν από οποιοδήποτε σχόλιο.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Του παραγωγού Βαγγέλη Δαρδάνη

Προς
Την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Ελέγχων και Επιθεωρήσεων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Αποστολάκη
Στιμάγκα Κορινθίας, 5.3.2019

Οπως γνωρίζετε, τη Δευτέρα 4 Μάρτη του 2019 επικοινώνησα μαζί σας, γιατί έμαθα ότι η Διεύθυνσή σας είναι αρμόδια να ελέγχει τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να εξοφλούν στους αγρότες τα τιμολόγια που εκδίδουν για την αγορά απ’ αυτούς νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων σε διάστημα 60 ημερών από την έκδοση του τιμολογίου. Σύμφωνα με το νόμο 4492/2017, άρθρο 11 παρ. 2, είστε η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ελέγχει εάν οι έμποροι αγροτικών προϊόντων εξοφλούν τα τιμολόγια μέσα σε 60 ημέρες από την έκδοσή τους.

Σας ενημέρωσα, ότι τον Αύγουστο του 2018 πούλησα στον Γεώργιο Φραγκίστα επιτραπέζια σταφύλια αρίστης ποιότητας στην εξευτελιστική τιμή των 0,60 ευρώ το κιλό, συνολικής αξίας -όπως φαίνεται στο τιμολόγιο- 23.300 ευρώ. Ακόμη και τώρα δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ. Είπε ότι τον Αύγουστο του 2019 θα μου δώσει το 20% της αξίας του τιμολογίου και το υπόλοιπο 80% μετά από δύο χρόνια.

Σας ενημέρωσα, ότι δεν είμαι ο μόνος παραγωγός που δεν πληρώθηκε από τον κύριο αυτό, αλλά χιλιάδες αγρότες, στην Αρτα, στην Κόρινθο, στην Ηλεία και στην Αργολίδα που του πούλησαν επιτραπέζια σταφύλια, πορτοκάλια και άλλα αγροτικά προϊόντα. Μάλιστα, επιταγές του -μεταχρονολογημένες- βρέθηκαν ακάλυπτες.

Μου απαντήσατε, ότι εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για τις υποθέσεις που προηγήθηκαν της 15ης Φλεβάρη του 2019, που εκδόθηκε -14 μήνες μετά από τη δημοσίευση του νόμου 4492/2017- η υπουργική απόφαση των Αραχωβίτη και Τελιγιορίδου. Μολονότι σας ενημέρωσα για τις συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζομαι να ζω (π.χ. χωρίς ρεύμα) και για το ότι δυσκολεύομαι να καλλιεργήσω φέτος, συνεχίσατε να επαναλαμβάνετε μονότονα ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι.

Με αυτή τη στάση σας, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνετε ελεύθερο το πεδίο στους μεγαλέμπορους σαν τον Γ. Φραγκίστα να ξεζουμίζουν εμάς τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων. Θα σας στείλω το ανεξόφλητο τιμολόγιο, απαιτώντας να πάρετε θέση άμεσα, εξαναγκάζοντας τον Γ. Φραγκίστα  και όλους τους εμπόρους να εξοφλούν άμεσα τα τιμολόγια προς τους αγρότες.

Επειδή δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να κάνω αγωγή κατά του Γ. Φραγκίστα και επειδή αυτή η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα, έχω αποφασίσει να βάλω σε δοκιμασία την ίδια μου τη ζωή καταφεύγοντας σε απεργία πείνας.

Θα περιμένω μερικές μέρες, για να αναγκάσετε τον Γ. Φραγκίστα να εξοφλήσει το τιμολόγιό μου. Αν αδιαφορήσετε, θα προχωρήσω στην απεργία πείνας.

Ο παραγωγός

Βαγγέλης Δαρδάνης


Η περίπτωση του Β. Δαρδάνη δεν είναι η μοναδική. Χιλιάδες αγρότες βρίσκονται στην ίδια θέση. Αυτός έφτασε στο «αμήν» και αποφάσισε να κατέβει σε απεργία πείνας, γιατί οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν περάσει στα χέρια αγροτών-επιχειρηματιών που περιορίζονται σε άσκηση αγωγών κατά των χοντρεμπόρων. Δεν έκαναν ούτε ένα διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προφανώς γιατί δε θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Οταν λάβαμε την καταγγελία, επικοινωνήσαμε με την προϊσταμένη της αρμόδιας διεύθυνσης, η οποία μας δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρέμβει για τιμολόγια που εκδόθηκαν πριν τις 15 Φλεβάρη του 2019 απαιτώντας την εξόφλησή τους. Αυτή η στάση υπαγορεύεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών, εμπόρων και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger