Home » , , » Λογοκρισία στο Ιντερνετ - Του Οργουελ τα καμώματα

Λογοκρισία στο Ιντερνετ - Του Οργουελ τα καμώματα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 20 Απριλίου 2019 | 2:12 μ.μ.

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή νοσηρή πραγματικότητα; Αυτό που φάνταζε αδιανόητο επιτεύχθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019: 348 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα.

Η θετική ψήφος αυτών των ευρωβουλευτών -και Ελληνες μεταξύ αυτών-σε συνδυασμό με όσους ευρωβουλευτές αποφάσισαν για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους να απέχουν από την ψηφοφορία, προβάλλοντας ως δικαιολογία ανειλημμένες υποχρεώσεις και... ιώσεις, φαίνεται πως θα οδηγήσει στο τέλος του διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα αλλά και στον κατάφωρο περιορισμό του δημόσιου λόγου.

Τα δύο επίμαχα άρθρα της οδηγίας που συναντούν σφοδρές αντιδράσεις είναι το 11 (νυν 15) και το 13 (νυν 17), τα οποία αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο. Πρόκειται για δύο άρθρα που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιφέρουν την ενίσχυση της δυνατότητας των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων (π.χ. μουσικοί, ερμηνευτές, σεναριογράφοι, εκδότες ειδήσεων, δημοσιογράφοι) να διαπραγματεύονται καλύτερες συμβάσεις για τη χρήση των έργων τους στις διαδικτυακές πλατφόρμες και ταυτόχρονα θα περιορίσουν την παραβίαση των έργων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ομως ειδικοί θεωρούν πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κι ενώ σε θεωρητικό επίπεδο πρόκειται για μέτρα που φαντάζουν θετικά, η μέθοδος που προκρίνεται προκειμένου να εφαρμοστούν θα αφορά φίλτρα και αλγόριθμους που θα ελέγχουν οτιδήποτε αναρτάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εν γένει στο διαδίκτυο.
Φίλτρα που θα παράγονται από θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών του διαδικτύου, οι οποίες όπως έχει ήδη καταγγελθεί άσκησαν σφοδρό lobbing σε ευρωβουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν θετικά. 

Λογοκρισία και φίμωση.

Εκτός από ένα απίστευτο καθεστώς προληπτικής λογοκρισίας με πρόσχημα την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, η οδηγία θα θέσει εν αμφιβάλω το μέλλον της δημοσιογραφίας καθιστώντας αδύνατο να αναρτάται στο διαδίκτυο έστω και παράθεμα από δημοσιογραφικό άρθρο, αφού θα έχει «κοπεί» από τα φίλτρα που θα έχουν ενσωματώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ένα καθεστώς όπου ήδη εταιρείες όπως το Facebook παραβιάζουν κατά κόρον τα προσωπικά μας δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούν σε άγνωστες εταιρείες και για άγνωστους λόγους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε πως αυτό που χρειάζεται το διαδίκτυο είναι περαιτέρω λογοκρισία και ενίσχυση των ολιγαρχικών μονοπωλίων.

Μήπως ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε;

Πηγή: Βασίλης Ανδριανόπουλος - Hot Doc
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger