Home » , » Αφιέρωμα στον καπετάνιο του Ε.Λ.Α.Σ και πρωτοπόρο μαχητή του Δ.Σ.Ε καπετάν – Διαμαντή ο οποίος σκοτώνεται σαν σήμερα 21/06/1949 σε μάχη στα Μάρμαρα Φθιώτιδας

Αφιέρωμα στον καπετάνιο του Ε.Λ.Α.Σ και πρωτοπόρο μαχητή του Δ.Σ.Ε καπετάν – Διαμαντή ο οποίος σκοτώνεται σαν σήμερα 21/06/1949 σε μάχη στα Μάρμαρα Φθιώτιδας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 | 4:59 μ.μ.

Σε μια μεγάλη προσωπικότητα, σε έναν κομμουνιστή με τεράστια προσφορά στην Εθνική μας αντίσταση, σε ένα σεμνό αγωνιστή που έγραψε χρυσές σελίδες στην τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ανήκει το παρακάτω αφιέρωμα. 
Στον καπετάν – Διαμαντή  (Γιάννης Αλεξάνδρου είναι το κανονικό του όνομα), ο οποίος  σκοτώνεται σαν σήμερα 21/06/1949 σε μάχη στα Μάρμαρα Φθιώτιδας.

Όταν ο κυβερνητικός στρατός βρήκε το πτώμα του και κάποιοι θέλησαν να του κόψουν το κεφάλι για να το διαπομπεύσουν, ο διοικητής τους είπε: «Αφήστε τον. Μας ξεφτίλισε ζωντανός. Να μη μας ξεφτιλίσει και νεκρός».

Ο καπετάν – Διαμαντή γεννήθηκε το 1914 στην Κάτω Αγoριανή (Λιλαία) και καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο προπάππος του Λουκάς Αλεξάνδρου ήταν συμπολεμιστής του Οδυσσέα Ανδρούτσου στο Χάνι της Γραβιάς.
Ο Γιάννης Αλεξάνδρου τελείωσε το γυμνάσιο στην Αμφίκλεια (Δαδί). Οργανώνεται στην ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) ως φοιτητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και λίγο αργότερα γίνεται μέλος του ΚΚΕ.
Συμμετέχει δραστήρια σε όλους τους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες. Υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του το 1935, στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων στη Λαμία.

Οταν το 1936 εγκαταστάθηκε η δικτατορία Μεταξά, ο Αλεξάνδρου -φοιτητής τότε- συνελήφθη, υπέστη βασανιστήρια και τελικά αποφυλακίστηκε στις 9 Απριλίου 1940, αφού προηγουμένως υπέγραψε «δήλωση μετάνοιας».
Ο Αλεξάνδρου υπέμενε στωικά την ανθρώπινη αυτή αδυναμία του: «Ο ίδιος, παρά την ηφαιστειώδη του δραστηριότητα, δεν ζήτησε ποτέ να αποκατασταθεί, ούτε κατά την Κατοχή ούτε κατά τον εμφύλιο πόλεμο».

Λόγω όμως της σεμνότητας, του ήθους, της παλικαριάς και της αντιστασιακής του δράσης, για την οποία έγινε γνωστός στο πανελλήνιο, το Π.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 3 Νοεμβρίου του 1947 αποφάσισε να θεωρήσει τη δήλωσή του «ως μη γενομένη»  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger