Από το 1929 και μέχρι το 1941 υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες που υπέγραψαν "δηλώσεις μετανοίας". (Ο Δ. Κούσουλας τους υπολογίζει σε 45.000 ενώ ο Ν. Αλιβιζάτος κάνει λόγο για 50.000). Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των "δηλώσεων μετανοίας" που υπογράφτηκαν μέχρι την μεταπολίτευση.
Κάποιες απ' αυτές ήταν απόρροια των φρικτών βασανιστηρίων που υπέστησαν από τα αστικά καθεστώτα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ενώ οι περισσότερες προέρχονται από άτομα που δεν είχαν καμιά σχέση με το κομμουνιστικό κίνημα -μέχρι ο Αντρέας Παπανδρέου παρουσιάζεται να έχει υπογράψει "δήλωση μετανοίας"- και ήταν συνέπεια της πολιτικής που ακολουθούσαν οι αστικές κυβερνήσεις.
Στην αρχική τους μορφή αυτές οι δηλώσεις αναφερόταν στην «αποκήρυξη μετά βδελυγμίας του Κομμουνισμού, του ΚΚΕ κ.ο.κ.», ενώ μετά τα Δεκεμβριανά προστέθηκαν «το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και οι παραφυάδες αυτών», καθώς και η φράση «κατά την Κατοχήν παρεσύρθην». (Διαβάστε περισσότερα).
Το ότι όμως θα ερχόταν εποχή κατά την οποία ακροδεξιά στελέχη θα έκαναν δηλώσεις μετανοίας και θα τις κοινοποιούσαν μάλιστα δημόσια, και αυτό έχοντας στην χώρα μας μια δεξιά κυβέρνηση, αυτό ομολογουμένως δεν το είχαμε φανταστεί!
Και όμως είναι μια πραγματικότητα!
Τηλεγραφικά το στόρυ της υπόθεσης. Με την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο "τσεκουράτος" Μ. Βορίδης, παρουσιάζονται έντονες αντιδράσεις από το κράτος του Ισραήλ αλλά και από την Ισραηλιτική Κοινότητα της Ελλάδας.
Ανώτερος Ισραηλινός διπλωμάτης δηλώνει στην εφημερίδα Jerusalem Post, ότι το κράτος του Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης λόγω του αντισημιτικού παρελθόντος του, ενώ η ίδια εφημερίδα κάνει μακροσκελή αναφορά στην πολιτική πορεία του Μ. Βορίδη με έμφαση στο γεγονός ότι προέρχεται από το κόμμα ΛΑΟΣ, του οποίου ο αρχηγός έκανε συνεχώς αντισημιτικές δηλώσεις. Συμπληρώνει δε ότι ο ίδιος ο Βορίδης στο παρελθόν υπήρξε αρνητής του Ολοκαυτώματος, ενώ έχει εκφράσει αντισημιτικές και ξενοφοβικές ιδέες.
Επειδή το Ισραήλ δεν είναι ένας τυχαίος παίκτης στην διεθνή σκακιέρα, αυτές οι αντιδράσεις δημιουργούν πονοκέφαλο στο Μέγαρο του Μαξίμου.
Η λύση που επιλέχτηκε ήταν να κάνει μια δημόσια δήλωση μετανοίας ο Μάκης Βορίδης και να αποκηρύξει το παρελθόν του, και τις απόψεις που είχε διατυπώσει. (Ενας δεξιός φυσικά δεν θα έβαζε σε ρίσκο την υπουργική του καρέκλα για να μείνει πιστός στην ιδεολογία του).
Οπότε, όπως δημοσιεύει το ΑΠΕ, ο Βορίδης συντάσσει και δίνει στην δημοσιότητα "δήλωση μετανοίας" στην οποία αποκηρύσσοντας το παρελθόν του, και αναγράφει μεταξύ άλλων:
"Ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, με κάλεσε δημόσια να αποκηρύξω το αντισημιτικό παρελθόν μου. Ουδέποτε έχω υπάρξει αντισημίτης. Έχω όμως πολυετή πολιτική θητεία σε πολιτικά κόμματα και οργανώσεις του εθνικιστικού χώρου και έχω συνυπάρξει πολιτικά με ανθρώπους που είχαν τέτοιες απαράδεκτες ιδέες.
Προς άρση λοιπόν οποιασδήποτε αμφιβολίας, αποκηρύσσω κάθε πράξη, παράλειψη ή ανοχή μου σε πράξη τρίτου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισημιτική ή νεοναζιστική".
Δημοσίευση σχολίου