Home » , » Πτυχία για κορνίζες

Πτυχία για κορνίζες

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 | 3:23 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175 

Συγχαρητήρια στους μαθητές που έδωσαν εξετάσεις για το κουράγιο και την Ιώβεια υπομονή τους. Συγχαρητήρια στους γονείς, για την αυτοθυσία τους, αφού ξηλώθηκαν στα φροντιστήρια, ενώ θα ξηλωθούν ακόμα περισσότερο, αν τα παιδιά τους πέρασαν σε άλλη πόλη. Όλα αυτά για ένα χαρτί, ένα πτυχίο, που ίσως βοηθήσει το νέο ή τη νέα να πιάσει μια καλή δουλειά.

"Δουλεία" Αυτή είναι η φράση κλειδί. Απορούν οι υποκριτές παπαγάλοι γιατί περνούν φιλόλογοι και μαθηματικοί κάτω από τη βάση.
Εγώ θα τους πάω αρκετά χρόνια πίσω. Ο καθηγητής που μας έκανε Αρχαία πχ μας έλεγε πως, τότε που έδινε αυτός εξετάσεις, περνούσαν στη Φιλολογία με το σταγονόμετρο. Φυσικά περνούσαν μόνο όσοι έγραφαν άριστα. Μπορούσες να γράψεις πολύ καλά και να μείνεις απ έξω. Όσοι όμως έπαιρναν πτυχίο, διορίζονταν.

Μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους σημερινούς φιλολόγους, μαθηματικούς και άλλους καθηγητές; 12.500 φιλόλογοι αδιόριστοι. Παρόμοια και χειρότερα νούμερα στις υπόλοιπες κατηγορίες των καθηγητών. Ο μαθητής που θα επιλέξει μια τέτοια σχολή ξέρει, πως το πτυχίο που θα πάρει, είναι πλήρως απαξιωμένο. Πως θα πληρώσουν οι γονείς του για να είναι αύριο αδιόριστος. Δεν νομίζω πως αυτό αποτελεί ιδιαίτερο κίνητρο για να διαβάσει. Ίσα - ίσα. Θα ήταν βλακεία να ξοδέψει χρήμα και χρόνο για να είναι άνεργος.

Βλέπετε, τις βάσεις στις Σχολές τις κανονίζει η προσφορά και η ζήτηση. Υπάρχουν Σχολές που οι βάσεις είναι πανύψηλες. Οι υπόλοιπες είναι απλά για να απομυζούν τα χρήματα των φοιτητών και των γονιών τους. Το ότι μπαίνουν κάτω από βάση δεν είναι θέμα των παιδιών, αλλά της αγοράς. Πάντοτε σε όλες τις εξετάσεις υπήρχαν οι αριστούχοι κι όσοι έδιναν λευκή κόλα. Αν όμως τους παίρνεις όλους, τότε θα πάρεις κι αυτόν που δεν έγραψε τίποτε. Και πολύ καλά έκανε! Διότι γνωρίσει πως η Σχολή που θα πάει, δεν του προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά υπάρχει για να βολεύεται η τοπική κοινωνία.

Σχολές που οι υποψήφιοι θεωρούν πως, αν εισαχθούν σ αυτές, θα πάρουν ένα πτυχίο, που δεν είναι απλό χαρτί, έχουν πολύ υψηλές βάσεις. Σχολές που έχουν κλείσει οι θέσεις, δεν έχουν ζήτηση. Μάλιστα οι μαθητές κάνουν χάρη στο Υπουργείο, αν τις επιλέξουν.

Το θέμα είναι πως δεν ξέρουμε ως κράτος τι θέλουμε. Θέλουμε Πανεπιστήμιο με όλες τις Σχολές που η γνώση θα είναι για τη γνώση, που θα μπορούν να παρακολουθούν όλοι; Ας καταργήσουμε τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
 Θέλουμε όσοι παίρνουν πτυχίο να βρίσκουν και δουλειά; Να πάρουμε μόνο τους φοιτητές που χρειάζονται. Οι υπόλοιπες Σχολές να κλείσουν. Να βρουν δουλειά όλοι όσοι έχουν πτυχίο και μετά τις ξανανοίξουμε.

Αυτό που γίνεται, δεν εξυπηρετεί ούτε τους φοιτητές, ούτε τους πτυχιούχους. Εξυπηρετεί όμως όσους έχουν σπίτια να νοικιάσουν, όσους έχουν καταστήματα, τους καθηγητές που διδάσκουν κλπ - κλπ. Αφού λοιπόν είναι έτσι η κατάσταση, κι αφού βολεύονται, όσοι βολεύονται, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να αναρωτιόμαστε γιατί παίρνανε μαθητές με χαμηλή βαθμολογία. Για τον απλό λόγο πως, αν δεν ήταν αυτοί να περάσουν, τα συγκεκριμένα τμήματα δεν θα είχαν μαθητές, πιθανόν θα έκλειναν, αφού δεν ενδιαφέρεται κανείς άλλος να πάει.

Όταν έδινα εγώ εξετάσεις περνούσε ένας στους τέσσερις. Και πάλι είμαι άνεργος. Παρόλο που είχα γράψει άριστα. Βλέπετε, εκτός από προσόντα στη σημερινή Ελλάδα χρειάζεται και το μέσον.
Πάντα χρειάζονταν και μάλιστα υπερίσχυε του πτυχίου. Άλλη πονεμένη ιστορία αυτή.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger