Home » , » Ήρωες πριν από το Θρίαμβο.

Ήρωες πριν από το Θρίαμβο.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019 | 6:13 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175

Συμφωνώ με την άποψη πως κερδίζουν τον πόλεμο οι καλά εξοπλισμένοι στρατοί. Ιδιαίτερα όταν πολεμάνε εκατομμύρια.
Το Στάλινγκραντ, η αποφασιστική νίκη κατά του ναζισμού, δεν θα ήταν δυνατή, αν δεν υπήρχε πρώτα η νίκη στο "εσωτερικό μέτωπο". Αν οι Σοβιετικοί εργάτες κι εργάτριες δεν κατόρθωναν, όχι μόνο να αναπληρώσουν τις απώλειες, αλλά και να παράγουν όσα χρειάζονταν, για να αντιστραφεί η δυσμενής αναλογία των πρώτων μηνών του πολέμου.
Παρόλα αυτά ο ηρωισμός των στρατιωτών της ΕΣΣΔ έκρινε πάρα πολλά.

Καλοκαίρι του 1942: Μετά την παταγώδη αποτυχία μπροστά στη Μόσχα ο Χίτλερ διατάζει τα ορδές του να στραφούν στο Νότο. Τα καλύτερα εξοπλισμένα στρατεύματα, η αιχμή του δόρατος, κατευθύνεται προς την τεράστια στρατηγικής σημασίας πόλη του Στάλινγκραντ.
Ο φον Πάουλους έχει στη διάθεση του την 6η Στρατιά κι άλλες συμμαχικές δυνάμεις του 3ου Ράιχ. Συνολικά 29 μεραρχίες, εκ των οποίων 4 θωρακισμένες και 3 μηχανοκίνητες υπό την υποστήριξη του 4ου Αεροπορικού Στόλου (900 αεροπλάνα). Επιτίθεται σε μόλις 10 Σοβιετικές μεραρχίες του ηρωικού στρατηγού Ροκοσόφσκυ στο μέτωπο του Ντον.

Αντικειμενικός σκοπός των Γερμανών είναι η γρήγορη εκκαθάριση της περιοχής ανάμεσα στο Ντον και το Βόλγα, ώστε μετά απερίσπαστοι να καταλάβουν το Στάλινγκραντ, συγκοινωνιακό - βιομηχανικό κέντρο, αλλά και πόλη με τεράστια συμβολική σημασία.

Η κατάληψη του Στάλινγκραντ από τους ναζί, θα ήταν καταστροφή. Οι Σοβιετικοί το μόνο που μπορούν να κάνουν σε αυτή τη φάση είναι 1) να κερδίσουν χρόνο μέχρι να έρθουν ενισχύσεις, 2) να φθείρουν τον αντίπαλο.
Τα καταφέρνουν καλύτερα κι από τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, χάρη στην αυτοθυσία των στρατιωτών.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ηρωικής θυσίας είναι ο ανθυπολοχαγός Vassily Kochetkov και οι 16 άνδρες του. Η ομάδα του υπερασπίζεται ένα ύψωμα στην Ανατολική όχθη του Ντον. Οι Γερμανοί πρέπει να το καταλάβουν αμέσως, αν θέλουν να προχωρήσουν προς το Στάλινγκραντ.
Οι πρώτες επιθέσεις από το πεζικό αποκρούονται από τους γενναίους υπερασπιστές. Ο Πάουλους ανυπομονεί. Ξέρει πως ο χρόνος είναι πολύτιμος. Οι στρατηγοί του διατάζουν ένα ολόκληρο λόχο με υποστήριξη βαρέων όπλων να επιτεθεί. Η μάχη διαρκεί ολόκληρη την ημέρα. Παρά τη συντριπτική αναλογία οι ήρωες κρατάνε. Και στο τέλος οι ναζί υποχωρούν πάλι ηττημένοι με βαριές μάλιστα απώλειες.

Οι αξιωματούχοι τους είναι έξαλλοι! Μια μικρή ομάδα Σοβιετικών ντροπιάζει την αφρόκρεμα του Ράιχ. Τότε δίνεται η διαταγή. Την επομένη, 12 άρματα εμφανίζονται.
Τι μπορούν να κάνουν οι υπερασπιστές, που είναι οι περισσότεροι τραυματισμένοι από τις προηγούμενες μάχες;
Οι τραυματίες παίρνουν τις χειροβομβίδες που επέμειναν. Περιμένουν την κατάλληλη στιγμή. Πέφτουν κάτω από τα τανκς. Ανατινάζονται μαζί τους! Όλοι οι υπερασπιστές είναι νεκροί. Όμως και τα 12 τανκς καταστρέφονται. Το πιο σημαντικό: Έχει κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.

Οι σύντροφοί τους συνεχίζουν να οχυρώνονται, να αντιστέκονται, να αποκρούουν τους εισβολείς. Σύντομα από πολιορκημένοι, θα γίνουν πολιορκητές, θριαμβευτές. Η θυσία δεν πήγε χαμένη.
Χάρη στην αυτοθυσία των στρατιωτών του Ροκοσόφσκυ, αποτέλεσμα της αγάπης για τη Σοβιετική Πατρίδα και το υψηλό ηθικό τους, οι Γερμανοί έχασαν ένα ολόκληρο μήνα σε αυτή την επιχείρηση.
 Τελικά θα φτάσουν πολύ αργά μπροστά στο Στάλινγκραντ. Οι Σοβιετικοί πρόλαβαν να οχυρωθούν. Οι εχθροί δεν θα καταλάβουν ποτέ την πόλη. Αντίθετα εκεί θα γίνει ο τάφος του ναζισμού.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger