Home » , , » Βικέντιος η Βιτσέντζος Κορνάρος (Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1553)

Βικέντιος η Βιτσέντζος Κορνάρος (Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1553)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 | 3:33 μ.μ.

Του Κωστή Μουδάτσου

Ο Κορνάρος γεννήθηκε σε ένα χωριό της Σητείας, τη Τραπεζούντα. Ήταν γιος του Ιάκωβου Κορνάρου και της Ζαμπέτας Ντεμέτζο.

Το 1590 ήρθε στο Χάντακα, στο Ηράκλειο, και παντρεύτηκε τη Μαριέτα Zeno.
Απόχτησαν δυο παιδιά, την Ελένη και την Κατερίνα. Ήταν μέλος του συμβουλίου των ευγενών της πόλης και ανέλαβε διάφορα αξιώματα. Ο αδερφός του, ο Ανδρέας, ήταν συγγραφέας και πρόεδρος της Ακαδημίας των Stravaganti (παράξενων).

Ο Ιταλός ποιητής Basile αποκαλεί τα δυο αδέρφια, «ζευγάρι ημιθέων και δίδυμο φως».

Ο ποιητής του Ερωτόκριτου, ο Βιτσέντζος Κορνάρος, ήταν ένας άνθρωπος προσανατολισμένος στις ευρωπαϊκές λογοτεχνικές τάσεις και αναζητήσεις του καιρού του, μορφωμένος, γνώστης αρχαίων συγγραμμάτων και του λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης.

 Ήταν οι εποχές που το φεουδαρχικό σύστημα κατέρρεε και νέες κοινωνικές δυνάμεις ανέβαιναν στο προσκήνιο της ιστορίας. Στη Κρήτη τα γράμματα και οι τέχνες ανθούσαν. Οι ιδέες της αναγέννησης μπολιάζουν στους Κρητικούς αλλά και η απειλή των Οθωμανών γινόταν ορατή πλέον.

Ο Στυλιανός Αλεξίου θεωρεί ότι ο Ερωτόκριτος γράφηκε γύρω στα 1600-1610. Άλλοι από το 1590 μέχρι το 1610.  Σύμφωνα με ερευνητές θεωρείται ότι έγραψε και το θρησκευτικό δράμα, «Η Θυσία του Αβραάμ», καθώς και ανέκδοτα ποιήματα στην ιταλική γλώσσα, που ευρέθησαν στα ενετικά αρχεία από τον καθηγητή Νίκο Παναγιωτάκη.

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος έφυγε για τους τόπους του Μύθου στα 1613 η 1614. Κάποιοι λένε τέτοιες μέρες, τις τελευταίες του Μάρτη.

Ο Κώστας Βάρναλης έγραψε για το ποιητή του Ερωτόκριτου, «Κανένας δε θα φανταζόταν πως μπορεί να υπάρχει μακρινή αναλογία ανάμεσα στο μεγαλύτερο τραγικό των κλασσικών Αθηνών, τον ευπατριδών τη φύσιν έχοντα, τον Αισχύλο, και στο μεγαλύτερο επικόν της νεώτερης λαϊκής ποίησης, τον «ποτέ ευγενέστατον Βιτσέντζον τον Κορνάρο» 

Ο Στυλιανός Αλεξίου και ο Στέφανος Ξανθουδίδης απέδωσαν θαυμάσιες εκδόσεις του Ερωτόκριτου ενώ και η προφορική λαϊκή παράδοση διέσωσε το κορυφαίο αυτό έργο!ίσως να μην υπάρχει άλλο τέτοιο παράδειγμα στα νεώτερα χρόνια, ένα λογοτεχνικό έργο να έχει πάρει τέτοια καταπληκτική απόδοση μέσα στο λαό και να έχει επηρεάσει τόσο πολύ τους λαϊκούς πολιτισμούς!

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έκανα την επιλογή των στίχων στη έργο με τον Ερωτόκριτο του Γιάννη Ξυλούρη, και τη θεατρική διασκευή που έχει ανέβει από τη θεατρική σκηνή Ηρακλείου και το Θέατρο Κρήτης.

Προτείνω ανεπιφύλακτα τους δίσκους με τον Ερωτόκριτο του Νίκου Ξυλούρη αλλά και του Νίκου Μαμαγκάκη με το Μάνο Κατράκη.






Από έκδοση του 1884



Υ.Γ: Οι ζωγραφιές είναι του Γιώργη Φανουράκη και η φωτογραφία είναι όσοι συμμετείχαμε στον Ερωτόκριτο του Γιάννη Ξυλούρη.

***

:ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, ο ποιητής του Ερωτόκριτου και η επιδημία του 1600 στο Ηράκλειο! 

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος, γύρω στα 1600, ανέλαβε υπεύθυνος του Υγειονομικού στο Χάνδακα, σημερινό Ηράκλειο, κι έδωσε τη μάχη ενάντια στη επιδημία που σκορπούσε θανατικό.

Πολλοί ευγενείς, άρχοντες και αρχοντοπούλες έφυγαν στα χωριά αλλά ο Βιτσέντζος Κορνάρος έμεινε στη πόλη κατευθύνοντας τη μάχη ενάντια στην επιδημία!

Οι ποιητές πάντα αγαπούσαν την κοινωνία και τη Φύση, τους ανθρώπους και τη ζωή!
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger