Home » , » Δυναμική και πετυχημένη παράσταση εργατικών Σωματείων στο Υπουργείο Εργασίας

Δυναμική και πετυχημένη παράσταση εργατικών Σωματείων στο Υπουργείο Εργασίας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 | 5:44 μ.μ.

Δυναμική, αγωνιστική και απόλυτα πετυχημένη ήταν η πρωτοβουλία που πήραν από κοινού η ΠΕΝΕΝ και το Σωματείο Εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο. 

Η αγωνιστική αυτή δράση και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας πλαισιώθηκε και στηρίχθηκε και με την συμμετοχή 22 εργατικών σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσα στα οποία ήταν και εκπρόσωποι δύο Ομοσπονδιών, επίσης την υποστήριξή τους δήλωσαν και εκπρόσωποι παρατάξεων, σχημάτων και αντιφασιστικών οργανώσεων.

Η αγωνιστική αυτή πρωτοβουλία συνιστά την δεύτερη οργανωμένη παρέμβαση του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος μετά την πανελλαδική μέρα δράσης των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που έγινε στις 7 Απρίλη 2020.

Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να σπάσει και να ακύρωση ντε φάκτο και ντε γιούρε το καθεστώς των απαγορεύσεων της συνδικαλιστικής δράσης και των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Ταυτόχρονα να υπογραμμίσει ότι και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες το ταξικό κίνημα βρίσκει τις μορφές να εκφραστεί αγωνιστικά στο δρόμο του αγώνα και με τον τρόπο αυτό να αντιστέκεται στην πολιτική που προσπαθεί να βάλει τα συνδικάτα και τα δικαιώματά τους στον γύψο.

Επίσης η παρέμβαση στο Υπουργείο Εργασίας ήταν για να αναδείξει τα εργατικά προβλήματα, να καταγγείλει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και αυτή του κεφαλαίου, που από κοινού εκμεταλλεύονται την υγειονομική κρίση παίρνοντας συνεχώς νέα μέτρα, χτυπώντας αμείλικτα τα εργατικά δικαιώματα στις ΣΣΕ, με ανεξέλεγκτες χιλιάδες απολύσεις, με την γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, με την έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Η ΠΕΝΕΝ ήταν το πρώτο εργατικό σωματείο που έφθασε στο Υπουργείο Εργασίας, πολύ πριν την έναρξη της συγκέντρωσης.

Εκεί ήταν αντιπροσωπεία των Σωματείων Καλλιτεχνών - Μουσικών ενώ αργότερα προσήλθε για παράσταση διαμαρτυρίας το Σωματείο των Οικοδόμων.

Καταστήσαμε σαφές στις αστυνομικές δυνάμεις ότι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί κανονικά και ότι τα συνδικάτα δεν αποδέχονται το αντιδημοκρατικό πλαίσιο περιορισμού που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στην συνδικαλιστική δράση και στις ελευθερίες.
Ακολούθως καταφθάνουν με δικά τους πανό αντιπροσωπείες και άλλων Σωματείων με αποτέλεσμα στο χώρο μπροστά από το Υπουργείο να συγκεντρωθούν πολλές δεκάδες αγωνιστές του συνδικαλιστικού κινήματος που από κοινού αποφάσισαν να σπάσουν και να ακυρώσουν στην πράξη το κυβερνητικό και αστυνομικό βέτο!!!

Εκ μέρους των εργατικών Σωματείων η ΠΕΝΕΝ και το Σωματείο Μηχανικών Τεχνικών είχαν ζητήσει εγγράφως να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, όμως ο αρμόδιος Υπουργός είχε φροντίσει να απουσιάζει από το Υπουργείο του....

Στην συνέχεια στη συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί από την πλευρά των παρευρισκομένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι εκπρόσωποι των οποίων ανέδειξαν, ο καθένας από την πλευρά του, τα επίμαχα και ειδικά προβλήματα που αφορούν την κυβερνητική πολιτική στην υγεία, στους χώρους δουλειάς, στις επιχειρήσεις εστίασης, στα καράβια και αλλού όπου δουλεύουν οι εργαζόμενοι.

Στη σύντομη παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της συγκέντρωσης, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα θετικό και σημαντικό βήμα να σπάσει ο φόβος και, τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες υγιεινής, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να βρεθεί και αυτή την φορά στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων.

Κατήγγειλε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής που ξεδιπλώνεται εν μέσω πανδημίας και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει οργανωμένη αντίσταση στην επίθεση Κυβέρνησης - εργοδοσίας βάζοντας μπροστά τις δίκαιες διεκδικήσεις και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Σημείωσε επίσης ότι η κινητοποίηση στα δημόσια νοσοκομεία, η σημερινή αγωνιστική συγκέντρωση δεκάδων Σωματείων δείχνει τον αγωνιστικό δρόμο που πρέπει και οφείλει να ακολουθήσει το συνεπές αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα εν όψει της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Καμία έκπτωση ή υποχώρηση δεν πρέπει να γίνει στην κορυφαία μέρα δράσης, αγώνα και αλληλεγγύης της εργατικής Πρωτομαγιάς, δεν εκχωρούμε τη σημαντική αυτή συμβολική, ιστορική αλλά και επίκαιρη μέρα ώστε να αποστασιοποιηθούμε από τις παραδόσεις γιορτασμού της Πρωτομαγιάς ή να ακυρώσουμε με οποιοδήποτε τρόπο τον ταξικό της χαρακτήρα και περιεχόμενο.

Οι μορφές είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί μέσα στο ευρύτερο αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα και ο γιορτασμός να διατηρήσει αλώβητο τον ταξικό, διεκδικητικό του χαρακτήρα αλλά και την μαζικότητά του.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε συγκροτημένα, πειθαρχημένα και με όλα τα μέτρα προστασίας που περιέχονται στις οδηγίες των αρμοδίων υγειονομικών αρχών.

Στην κινητοποίηση στο Υπ. Εργασίας συμμετείχαν και στήριξαν με αποφάσεις τους τα παρακάτω Σωματεία και Ομοσπονδίες:

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)
Σωματείο Εργαζομένων στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο
Σωματείο Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
Σωματείο Εργαζομένων PUBLIC
ΣΕΦΚ
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγάλεω
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής «Κώστας Σωτηρίου»
ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων -Ζεφυρίου -Φυλής
ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης -Καλλιθέας -Μοσχάτου
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Παιανίας
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα
Σύλλογος εργαζομένων στο ΤΕΕ
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
ΟΕΝΓΕ
ΠΟΚΟΠΚ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger