Home » , , » Τι γράφει σήμερα ο "Ριζοσπάστης" για την λαϊκή εξέγερση στις ΗΠΑ και τι ανέφερε για τα "Δεκεμβριανά 2008" στην Ελλάδα.

Τι γράφει σήμερα ο "Ριζοσπάστης" για την λαϊκή εξέγερση στις ΗΠΑ και τι ανέφερε για τα "Δεκεμβριανά 2008" στην Ελλάδα.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 | 5:45 μ.μ.

Δύσκολα θα μπορέσεις να διαφωνήσεις από την διαπίστωση που κάνει ο δημοσιογράφος, Αρης Χατζηστεφάνου στον προσωπικό λογαριασμός του στο facebook όπου και αναφέρει: "Ναι είναι παράδοξο να βλέπεις αυτό το πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα ενός κόμματος, το οποίο το Δεκέμβρη του 2008 έλεγε ότι στις δικές του επαναστάσεις δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι. Είναι όμως ακόμη πιο παράδοξο να του ασκούν κριτική οι οπαδοί ενός άλλου κόμματος, ο ηγέτης του οποίου χαρακτήριζε τον Τραμπ... διαβολικά καλό".

Στην ίδια κατεύθυνση και αναφέροντας πιο αναλυτικά την στάση που κράτησε το ΚΚΕ στην νεολαιϊστική έκρηξη του 2008, που έγινε με αιτία την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν και το κείμενο συντρόφου του ιστότοπου μας, το οποίο είχε τίτλο: "Αλλη προσέγγιση για το ΚΚΕ όταν η λαϊκή αντιβίας εκδηλώνεται στις ΗΠΑ και διαφορετική όταν συμβαίνει στην χώρα μας".

Με μια πρόχειρη αναζήτηση που κάναμε γ' αυτό το θέμα εντοπίσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που είχε γράψει στην ιστοσελίδα μας στις 24/02/2013, ο Πανεπιστημιακός δάσκαλος Γιώργος Ρούσης και το τιτλοφορούσε "Περί βίας", όπου και σχολίαζε την τότε στάση του ΚΚΕ.

Και εδώ για να μην δημιουργηθεί καμιά παρανόηση για το ποια στάση κράτησε το ΚΚΕ στα Δεκεμβριανά του 2008 επιλέγουμε να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από μακροσκελές άρθρο "γραμμής" που υπέγραφε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος τότε του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε του ΚΚΕ, στον "Ριζοσπάστη" 16 Δεκέμβρη 2008:

"...Ενας πολυπράγμων αναλυτής της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σε γνωστό κανάλι καταγγέλλει το ΚΚΕ πως δεν μπορεί να καταλάβει ότι μπορεί να αναπτυχθεί ένα τέτοιο κίνημα αυθόρμητο, χωρίς καθοδήγηση. Ταυτίζει τις διαμαρτυρίες των νέων που πήραν πολλές μορφές μόνο με τους «κουκουλοφόρους» και τις τυφλές καταστροφές. Μα το ΚΚΕ αυτό και μόνο αυτό καταγγέλλει και τίποτα άλλο και μάλιστα πήρε την ευθύνη να το καταγγείλει ως σχεδιασμένο και εχθρικό στο λαϊκό κίνημα και στο κίνημα της νεολαίας.

Αυτό που τελικά μένει είναι ότι αυθόρμητο είναι να φοράς «κουκούλα» και να σπάζεις, το οργανωμένο πλιάτσικο.

Να σε τι δρόμους θέλουν να εκτρέψουν το κίνημα της νεολαίας.... Αυτό το «κίνημα» το ΚΚΕ ούτε το στηρίζει ούτε συμμετέχει , όχι γιατί δεν το «ελέγχει και με βεβαιότητα δε γνωρίζει», όπως ισχυρίζονται, αλλά γιατί αυτό δεν είναι κίνημα, πολύ περισσότερο δεν είναι εξέγερση".

Σας προτείνουμε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Δ. Γόντικα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την θέση που κράτησε το ΚΚΕ τότε δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 18 σχόλια

2 Ιουνίου 2020 στις 6:30 μ.μ.

Και βέβαια ηταν εχθρικό στο λαϊκό κίνημα ,του εκανε και επίθεση μάλιστα στα μπλοκ 
Μια και το έφερε η κουβέντα τον Φεβρουάριο του 12 υπήρχε καρτέρι δολοφονικό και σχεδιασμένο στο σύνταγμα,,,
Είτε απο αγνοια (()) ειτε εσκεμμένα οι αναρτήσεις ειναι μονόπατες και σχεδον χυδαίες...
Μάταιος ο πονος 

2 Ιουνίου 2020 στις 6:40 μ.μ.

το ΚΚΕ δεν πρόκειται στον αιώνα τον άπαντα να δει φιλικά τον αναρχοφασισμο με τον συρφετό που κουβαλάει.. Ειναι απλο μην παριστάνεται τους ανήξερους 

2 Ιουνίου 2020 στις 7:55 μ.μ.

Φυσικά το να σπάω βιτρίνες καταστημάτων, να καίω ΑΤΜ τραπεζών, να κάνω πλιάτσικο σε καταστήματα, δεν είναι επαναστατική πράξη. Έχει δίκιο το ΚΚΕ και για το 2008 Τότε βλέπαμε πλιάτσικο σε καταστήματα και σπασίματα. Φυσικά αυτά τα άτομα, λογικά δεν ανήκουν στο χώρο της αναρχίας, αλλά εκεί τους μαζεύουν. Τούς είδαμε τότε με την επίθεση πού έκαναν στο ΠΑΜΕ. Όσους αρπαζαμε μόνο αναρχικοί δεν ήταν...

2 Ιουνίου 2020 στις 8:56 μ.μ.

Δηλαδή εμείς που ζούσαμε σε άλλη χώρα τότε .Ναι είχαμε μεγάλες διαδηλώσεις ναι είχαμε τα γνωστά γεγονότα ναι είχαμε και τα υπόλοιπα με το Γιωργάκη να μας επιβάλλει μνημόνια με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ με νέα μνημόνια από Σαμαρά και Βενιζέλο με πρώτη φορά αριστερά μνημόνια με Μητσοτάκη με καραντίνα και κάποιους να αναλύουν ποια η θέση του ΚΚΕ 2008 και ποια είναι σήμερα εκεί κατάντησε μια αριστερά από ουρά του ΣΥΡΙΖΑ ουρά της αμερικανικής πρεσβείας

2 Ιουνίου 2020 στις 10:57 μ.μ.

Οι Συριζοπασόκοι δεν θα πέσουν έτσι, ούτε θα σταματήσουν τις προβοκάτσιες και τον αντικομμουνισμό. Το ποίημα το ξέρουν καλά.

2 Ιουνίου 2020 στις 10:59 μ.μ.

Σε κάποια από τις προηγουμενες αναρτήσεις του βαθέως κόκκινου, εκφράζοταν η ελπίδα ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ριζικες αλλαγές…όλοι θυμόμαστε ότι όταν το ΚΚΕ μίλαγε για αλλαγή τάξης στην εξουσία σαν μόνη προοπτική για την ε.τ., το βαθυ κοκκινο έβγαζε σπυράκια, μιλούσε για «Δευτέρα παρουσάι» και προτιμουσε ΣΥΡΙΖΑ… θα μπορούσε κανεις να πει ότι άλλα τα κριτήρια του βαθεως κόκκινου όταν πρόκειται για ριζικες αλλαγες στην Ελλάδα, κι άλλα όταν μιλάμε για υπερπόντιες χωρες…,
Διαβασα το άρθρο του Γόντικα: πουθενά στο πρώτο δεν καταδικάζεται η λαική βία- μιλάει ξεκάθαρα και συγκεκριμένα για την σπασμένη βιτρίνα σαν αδιέξοδη μορφή πάλης (που για αυτό αποθεώνεται και προωθείται από ΜΜΕ κι παρακρατικους μηχανισμούς) και στο μεγαλύτερο μέρος του δίνει έμφαση στην ανάγκη το κινημα να είναι οργανωμένο και να στοχευει στην ανατροπή της εξουσία του κεφαλαιου, αντι να αυτοπεριορίζεται στην αντικατάσταση της συγκεκριμενης αστικής κυβερνησης. Διαφωνείτε σε κάτι? Δεν βλέπετε πως τα αστικά ΜΜΕ προβάλλουν λυσσωδως τις καταστροφές και αποκρύβουν την επιμονή και μαζική ταξική πάλη χιλιάδων επίσης νέων αλλά και μεγαλύτερων? Η επανασταση στον 21 αιώνα μπορει να είναι κατι άλλο πέρα από σοσιαλιστική- δηλαδή κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής? Δεν είναι το πρώτιστο η καλλιεργεια ταξικής συνειδησης κι οργάνωσης στην ε.τ? Κάποιο μάθημα από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρατε? Είστε ευχαριστημένοι από την συνέχεια της εξέγερσης του Δεκέμβρη? Τελικά ποιος αντιπάλεψε την μνημονιακή λαίλαπα, ένα μολις χρονο μετά τον Δεκέμβρη, αν όχι το ΠΑΜΕ?
Διαβασα και το σημερινό άρθρο του «Ριιζοσπάστη» για τα γεγονότα στην Αμερική. Πουθενα δεν αποθεώνονται οι καταστροφές και οι λεηλασίες- τονίζεται το δικαίωμα του κόσμου να διαδηλώνει και να μην υποχωρει μπροστά στις δυνάμεις καταστολής καθώς και η ταξική αναλυση του θέματος της κρατικής βίας και καταστολής. Επισης λέει κάπου: «Κυβέρνηση και αστυνομία αξιοποιούν ως πρόσχημα για να εντείνουν την καταστολή τις λεηλασίες, τους εμπρησμούς και τις καταστροφές σε περιπολικά της αστυνομίας ή αστυνομικά τμήματα» Το ΚΚΕ δε είναι εκει για να εχει εξισου καλή εικονα με το τι πάιχτηκε στην χώρα μας τον Δεκέμβρη του 08 αφενός, αφετέρου δεν μπορεί να παρέμβει και να συμμετάσχει όπως τοτε, οπότε είναι λογικό να περιορίζεται σε δηλώσεις συμπαράστασης.
Αυτό που δεν είναι λογικό είναι να του γίνεται φτηνη και ψευτική κριτική από ένα βαθυτατα σοσιαλοδημοκρατικο χωρο όπως είναι το βαθύ κόκκινο, που προσπαθει να μοστράρει επαναστατικότητα, υιοθετώντας ενθουσιωδώς κάθε πράξη καταστροφής- την ίδια στιγμή που έχει εξαφανίσει την οργανωμενη ταξική πάλη από την ειδησιογραφία του

2 Ιουνίου 2020 στις 11:03 μ.μ.

Αυτό που δεν είπαν ακόμη είναι να συμπορευτεί το ΚΚΕ με τους κοσμοπολίτες αντίφα του Σόρος που πλασάρονται ως αντίπαλοι του Τράμπ και δεν ακούστηκαν ποτέ να μιλάνε για το σιωνισμό που είναι φασισμός και για το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ.

3 Ιουνίου 2020 στις 1:52 π.μ.

Xampellos Συνήθως αποφεύγουμε να απαντάμε σε σχόλια αναγνωστών μας. Αλλά εσύ συνδυάζεις τα ψέματα με την χυδαιότητα. Λοιπόν, πουθενά σε περασμένη ανάρτησή μας δεν "εκφράζοταν η ελπίδα ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε πολύ ριζικες αλλαγές". Και η αλητεία σου, φτάνει στο κατακόρυφο όταν γράφεις "όλοι θυμόμαστε ότι όταν το ΚΚΕ μίλαγε για αλλαγή τάξης στην εξουσία σαν μόνη προοπτική για την ε.τ., το βαθυ κοκκινο έβγαζε σπυράκια, μιλούσε για «Δευτέρα παρουσάι» και προτιμουσε ΣΥΡΙΖΑ".
Παρέθεσε το παραμικρό στοιχείο που να τεκμηριώνουν αυτά που λες και εμείς θα κάνουμε δημόσια την αυτοκριτική μας. Διαφορετικά εξαφανίσου από εδώ. Τα καραμπινάτα τρολ και οι προβοκάτορες είναι ανεπιθύμητοι στον ιστότοπο μας.

3 Ιουνίου 2020 στις 9:53 π.μ.

Παιδιά γερά! Σε δυο-τρία χρόνια η αριστερά θα έρθει πάλι στα πράγματα και αυτή τη φορά ο Αλέξης θα βασιλεύσει για πάντα!

3 Ιουνίου 2020 στις 3:22 μ.μ.

αρχιστε την επανασταση χωρις εμενα
ή μακρυα απο εμενα σωστοτερα

3 Ιουνίου 2020 στις 4:05 μ.μ.

Mαζι σου βαθυ κοκκινο. 👍🇺🇦

3 Ιουνίου 2020 στις 11:50 μ.μ.

λοιπόν, ξεκινάμε:
Ιανουάριος του 2015

http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/01/blog-post_792.html

http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/01/blog-post_394.html

http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/01/blog-post_834.html

3 Ιουνίου 2020 στις 11:53 μ.μ.

συνεχίζουμε:
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2015/01/blog-post_379.html
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2015/01/blog-post_195.html
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2015/01/blog-post_920.html

4 Ιουνίου 2020 στις 12:02 π.μ.

και συνεχιζουμε
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2015/01/blog-post_244.html
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2015/01/h_22.html
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2015/01/blog-post_515.html

4 Ιουνίου 2020 στις 12:13 π.μ.

και κερασακι στην τουρτα:
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2015/01/blog-post.html
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2015/01/blog-post_298.html
Οι εντακα αναρτήσεις, προέκυψαν με ψάξιμο λίγο λεπτών. Απαντήσεις του τύπου «μας το έστειλε αναγνώστης» δείχνουν ανευθυνότητα και δεν σας τιμά- προφανώς κι ένα blog κρίνεται κι από το τι αναμεταδίδει. και μιλάμε για την εβδομάδα 15-22 Ιανουαρίου 2015, λίγο πριν τις εκλογές κι ενόσω το blog πρόβαλε σποτάκια, συγκεντρώσεις, προκηρύξεις κτλ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά ταυτόχρονα καλλιεργούσε αυταπάτες για τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ (μην πω έκλεινε το μάτι και με πείτε κακεντρεχή) και διαρκ΄λως την έλεγε στο ΚΚΕ που δεν ειχε αμεση προταση. Λοιπόν, αυτοκριτική?


4 Ιουνίου 2020 στις 2:14 π.μ.

Xampellos Δεν ξέρουμε τι ρόλο βαράς, αλλά σε κάθε περίπτωση είσαι ένα άθλιο υποκείμενο και ... αποτυχημένος προβοκάτορας.

Σε όλα αυτά τα link που παράθεσες δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑ που να επιβεβαιώνει τις αθλιότητες που ισχυρίστηκες για το Β.Κ.

Ολα είναι από αναδημοσιεύσεις που φυσικά εκφράζουν τους συντάκτες τους ή πρόκειται για καθαρά ειδησεογραφικές ειδήσεις, χωρίς κανένα σχολιασμό εκ μέρους μας.

Εξάλλου έχουμε εκατοντάδες αναδημοσιεύσεις από τον "Ριζοσπάστη" και τον 902, καθώς και από ιστοσελίδες όπως ο Ημεροδρόμος και η Κατιούσα που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, όπως και από διάφορα άλλα ΜΜΕ. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά, ότι αποδεχόμαστε όσα αναδημοσιεύουμε.

Οπότε επέλεξε. Είσαι ηλίθιος ή προβοκάτορας;

Σε κάθε περίπτωση, άτομα της "ποιότητας" σου είναι ανεπιθύμητα στον ιστότοπο μας.

4 Ιουνίου 2020 στις 2:54 μ.μ.

Πρέπει να συμφωνήσουμε πρώτα σε κάτι για να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Κίνημα χωρίς στόχους με ετερόκλητα στοιχεία εξυπηρετεί τους λαϊκούς αγώνες; Πλιάτσικο και σπάσιμο καταστημάτων είναι στο πακέτο της επαναστατικής βίας ; Ας απαντηθούν αυτά και τότε μπορούμε να συζητάμε. Ο ρατσισμός στις ΗΠΑ έχει μακρά ιστορία. Αμέτρητοι φόνοι , διαχρονική καταπίεση , εκμετάλλευση στο έπακρο .Η αντίδραση - ακόμα και τυφλή να είναι , οργισμένη και εκτός οποιουδήποτε ελέγχου - δεν έχει να κάνει με αλλαγή εξουσίας οπότε καλό θα είναι να μην μπερδεύουμε καταστάσεις. Και ένα αντικειμενικό άρθρο από το βαθύ κόκκινο με απολογισμό του αναρχικού κινήματος - για τα όποια θετικά αλλά και τα πολλά - κατά την γνώμη μου - αρνητικά θα ήταν διαφωτιστικό. Πάντως άρθρα εδώ στο βαθύ κόκκινο ειδικά από Σ.Λ αποπνέουν αντιΚΚΕδίλα. Κριτική και επισήμανση λαθών όχι απλά αποδεκτή αλλά και χρήσιμη αλλά να μην βλέπει κανείς το δάσος - το σύνολο της δράσης του ΚΚΕ - αλλά το δένδρο - λάθη όπως αυτό της στάσης στο δημοψήφισμα του 2015 είναι καταδικαστέο.

4 Ιουνίου 2020 στις 4:26 μ.μ.

Ουδεν οιδα Για το θέμα της επαναστατικής βίας έχει γράψει αναλυτικά ο σ. Γιώργης σε μια σειρά κειμένων του. Υπάρχουν εδώ. https://tsak-giorgis.blogspot.com/2017/05/blog-post_653.html
Αυτός θα ήταν και πιο κατάλληλος να κάνει μια ιστορική αναδρομή του αναρχικού κινήματος. Εδώ και καιρό όμως έχει κολλήσει με τα ιστορικά ντοκουμέντα του Netflix, γράφει και ένα βιβλίο ...

Οσο με αφορά -είμαι ο Σ.Λ.- δεν έχω κανένα απωθημένο με το ΚΚΕ. Πιστεύω ότι η κριτική μου πάντα κινείτε μέσα σε ευπρεπή πολιτικά πλαίσια.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger