Home » , , » Ενα βίντεο στην μνήμη του γνήσιου καλλιτέχνη, βαθιά πολιτικοποιημένου και ατόφιου μάγκα Αγάθωνα, που "χάσαμε" σήμερα

Ενα βίντεο στην μνήμη του γνήσιου καλλιτέχνη, βαθιά πολιτικοποιημένου και ατόφιου μάγκα Αγάθωνα, που "χάσαμε" σήμερα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020 | 6:21 μ.μ.

Ενα γνήσιο καλλιτέχνη, βαθιά πολιτικοποιημένο και ατόφιο μάγκα, χάσαμε σήμερα.
Τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 65 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Ο δημοφιλής ρεμπέτης, γεννημένος στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το 1955, από γονείς μικρασιάτες πρόσφυγες, από πιτσιρικάς θέλησε με νότες να εκφράσει με νότες, τα οικογενειακά βιώματα που του είχαν μεταδοθεί.

Από τα 16 του άρχισε να γρατζουνάει μπουζούκι, τζουρά,μπαγλαμά, πάντα πάνω στους δρόμους του μικρασιατικού τραγουδιού, για να γίνει στην πορεία ένας καλός αυτοδίδακτος μουσικός και συνθέτης.

Ολα τα παράπονα, τα μεράκια, τα ντέρτια, τους καημούς,τους νταλγκάδες που κρύβει το τραγούδι που έφεραν μαζί τους οι μικρασιάτες πρόσφυγες, βρήκαν ίσως τον καλύτερο τους σύγχρονο ερμηνευτή.

Για την βιογραφία του και το καλλιτεχνικό έργο του Αγάθωνα θα συναντήσετε αρκετές πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Εμείς μέσα από ένα βίντεο θα μιλήσουμε για τον άνθρωπο Αγάθωνα. Από το παρακάτω οπτικό υλικό - από περασμένη ανάρτησή μας- βλέπουμε έναν μάγκα, με πηγαίο λαϊκό λόγο, απόλυτα προσγειωμένο και ξεκάθαρο να έχει άποψη -φιλοσοφημένη θα λέγαμε- για όλα τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα Τον εκφράζει με τα λόγια και τις νότες του :

***

Το βίντεο με πρωταγωνιστές τον αγαπητό μας ρεμπέτη Αγάθωνα την τραγουδίστρια Ειρήνη Μερκούρη και την γιατρό Ανεμοδουρά βγάζει γέλιο.

Με απάθεια, καίριες ατάκες και ολύμπια ηρεμία, ο ρεμπέτης τραγουδιστής –που σύμφωνα με την Ε. Μερκούρη είναι «Αντιχριστός», «ζει το απόλυτο σκοτάδι» και πρέπει να «μετανοήσει»- «τάπωνε» με τις παρεμβάσεις του όλες τις ανοησίες που έλεγαν οι καλεσμένοι στο τηλεοπτικό πάνελ.

Θέμα της συζήτησης αυτή η χριστεμπορία που συμβαίνει στις μέρες μας, με την τσάρκα που γίνεται με τα λείψανα της «αγίας» Βαρβάρας.

Με την ευκαιρία λοιπόν αυτή «κολλήσαμε» στο συγκεκριμένο βίντεο μια άλλη, έμμετρη αυτή την φορά «διάλεξη» που έχει δώσει  ο Αγάθωνας, όχι για τα «παπαδίστικα χρυσοφόρα εργαλεία» αλλά για την αστική δικαιοσύνη.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger