Home » , » Για να μιλήσει επιτέλους η επιστήμη κι όχι η αντιλαϊκή σκοπιμότητα

Για να μιλήσει επιτέλους η επιστήμη κι όχι η αντιλαϊκή σκοπιμότητα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 | 4:39 π.μ.

Γράφει ο Νίκος από Βόλο

Εχω διατυπώσει μια πρόταση προς το λαϊκό μας κίνημα και προς τις πολιτικές δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά, ώστε να περάσουν σε γενική πολιτική αντεπίθεση εναντίον της κυβερνητικής φασιστικής δράσης, καταγγέλλοντας και ξεσκεπάζοντας ανελέητα, σ' όλο τον κόσμο, την αστυνομοκρατία, το όργιο αντιλαϊκής βίας και τους υπευθύνους του. Κοντά σ' αυτά, επίτρεψέ μου να δώσω συμπληρωματικά την παρακάτω πρόταση, αυτή τη φορά προς τις εκλεκτές επιστημονικές δυνάμεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος της χώρας μας.

Επειδή η σημερινή αντιδραστική εξουσία διαρκώς «επικαλείται» την «Επιτροπή των ειδικών» για να δικαιολογεί τις παραλείψεις της και για να «γυψάρει» την κοινωνία, θέλω να παρατηρήσω τα εξής:

Η περίφημη (περιβόητη κι εν πολλοίς, τώρα πλέον, ... διαβόητη) «επιστημονική επιτροπή» λοιμωξιολόγων και άλλων προφεσόρων έχει μεταβληθεί σε διαρκές άλλοθι, σε φετίχ και σε ταμπού, πολύ συμφερτικό μάλιστα για την αντιλαϊκή κυβέρνηση Μητσοτάκη, διατεθειμένη -όπως παρουσιάζεται- και πρόθυμη για κάθε χρήση της εκ μέρους των κυβερνώντων.

Στη συστημική προπαγάνδα η επιτροπή αυτή εμφανίζεται κάτι σαν τη … βιβλική Κιβωτό της Διαθήκης στο άδυτο του Ναού της Σιών ή σαν την ...ιερή αγελάδα των ινδικών Βεδών, που δεν επιτρέπεται κανείς εκ των κοινών θνητών να τη αγγίξει, να την κριτικάρει και προπάντων να την αμφισβητήσει. Ουδείς πλην του ημετέρου "Μωυσέως", βεβαίως-βεβαίως, ο οποίος δεν συνιστά κοινόν θνητόν! Είναι μια επιτροπή, λοιπόν, σαν τα ιερατεία των ... Χαλδαίων του Ναβουχοδονόσορ ή των Μάγων του Δαρείου και του Ξέρξη, περιβεβλημένη τον πέπλο του απόλυτου δέους και του μυστηρίου στα μάτια «των αθώων και των ανίδεων ανθρώπων» που βρίσκονται εκτός και μακράν του αδύτου.

Μήπως λοιπόν έφτασε η ώρα να τελειώνουμε με κάθε φόβο για όλα τα φετίχ, τα ταμπού και τα λοιπά είδωλα; Αν ναι, τότε το αποτελεσματικότερο για μας θα ήταν να συγκροτηθεί τώρα μια Αντι-επιτροπή επιστημόνων, εντελώς ανεξάρτητων από το κράτος και την κυβέρνηση! Μια επιτροπή δηλαδή χωρίς τίποτα το μυστηριακό, αποτελούμενη από διακεκριμένους προοδευτικούς επιστήμονες του χώρου της Υγείας και των παρεμφερών ειδικοτήτων, που να μην έχουν καμία σχέση με τις κυβερνητικές σκοπιμότητες, με την εκμετάλλευση της πανδημίας για αντιλαϊκούς στόχους και σχεδιασμούς!

Η νέα λοιπόν αυτή Επιτροπή, αν βεβαίως συγκροτηθεί και δράσει, θα είναι εκείνη που μπορεί και που πρέπει να καθοδηγήσει σωστά τον εργαζόμενο κόσμο, ώστε αυτός να προστατευτεί από το λοιμό, με βάση το τι λέει πραγματικά η επιστήμη κι όχι το τι επιτάσσει ο «Μωυσής» και οι υπουργοί του (και που το επαναλαμβάνουν μελοδραματικά σε ρυθμό παπαγάλου οι δεξιοί επιστημονικοί τους ψάλτες και ορισμένες λοιμωξιο-θεούσες της πρωινής ζώνης των καναλιών...) 

Εμείς, οι άνθρωποι του μόχθου και του ανειρήνευτου κοινωνικού αγώνα, σαφώς και δεν εντυπωσιαζόμαστε καθόλου από μεγαλόσχημους ακαδημαϊκούς τίτλους που απονέμουν τα Χάρβαρντ και τα Πρίνστον ή τα Γέιλ και τα Όξφορντ, όταν βλέπουμε στην πράξη κάποιους από αυτούς τους πτυχιούχους να δρουν απλώς ως εκπρόσωποι τύπου του αποκαλούμενου ..."Μωυσέως της Ελλάδας".

Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη σε επιστήμονες που σπούδασαν και μοχθούν εδώ στον τόπο μας, ή που σπούδασαν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα άφταστης ποιότητας και επιστημοσύνης έξω από τον καπιταλιστικό κόσμο, όπως π.χ. στα πανεπιστήμια της ΕΣΣΔ και άλλων σοσιαλιστικών χωρών ως το 1990, και οι οποίοι έκτοτε βρίσκονται καθημερινά σε ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά υπηρεσιών προς τον εργαζόμενο ελληνικό λαό και, ταυτόχρονα, στην πρώτη γραμμή της πάλης του για το ψωμί, το δίκιο και τη λευτεριά.

Τα μεγαλόσχημα ντοκτορά εκ Δυσμών όταν χρησιμοποιούνται από τους κατόχους μόνο και μόνο για να κάνουν την τόσο πολυπόθητη στον καπιταλιστικό κόσμο "καριέρα" τους, τασσόμενοι στο πλευρό κάθε αντιλαϊκής εξουσίας, δεν έχουν τίποτα το ωφέλιμο να προσφέρουν στο λαό.

Εξ άλλου, το προοδευτικό μας κίνημα, όλων των αποχρώσεων, διαθέτει μια εξαιρετική πλειάδα δικών του επιστημόνων, σε όλα τα πεδία, που είναι πολύ ανώτεροι σε γνώση, σε εμπειρία κι αποτελεσματικότητα από ορισμένα καριερίστικα παράγωγα υπερατλαντικών-αγγλοσαξωνικών τεχνοκρατικών ιδρυμάτων. 

Οι δικοί μας συναγωνιστές Επιστήμονες βλέπουν όχι μόνο τα «πρωτόκολλα», τις διαγνώσεις, τις θεραπείες και φάρμακα που προτείνονται από στελέχη πολυεθνικών κολοσσών. Δεν κάνουν το λογαριασμό τους με βάση το "κόστος" και το κέρδος των επιχειρηματικών συμφερόντων στην Υγεία, αλλά πάνω απ' όλα βλέπουν, νιώθουν και πονούν τον Εργάτη και τον κάθε Εργαζόμενο Βιοπαλαιστή. Θέτουν το λαό στο επίκεντρο της προσοχής τους εξετάζοντας όλα τα προβλήματά του μέσα από τη διαλεκτική υλιστική, (δηλ. την πραγματικά επιστημονική και ανθρωπιστική) κοσμοθεωρία.

Επομένως είναι παρασάγγας ανώτεροι σε επιστημοσύνη έναντι όλων των θετικιστών -αλλά μεταφυσικά ή κι απλώς "πραγματιστικά" σκεπτόμενων τεχνοκρατών. (Το επίρρημα «πραγματιστικά» δίνεται εδώ με την αμερικανική έννοια του φιλοσοφικού όρου «πραγματισμός» - μια θεωρία κατά την οποία πραγματικό είναι ότι αποφέρει ντόλαρς σε επιχειρήσεις και σε μεγαλόσχημους προφεσόρους…)

Μια αντι-Επιτροπή ειδικών για την ενημέρωση και καθοδήγηση του λαού ενάντια στην πανδημία covid -19, συγκροτημένη από τους πιο διακεκριμένους προοδευτικούς επιστήμονες υγείας και παρεμφερών κλάδων, μια επιτροπή με καθημερινή διαφωτιστική και διεκδικητική δράση, θα άλλαζε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο του σκέπτεσθαι και τη στάση πάρα πολλών συνανθρώπων μας, απέναντι στο φόβο της πανδημίας. Ένα φόβο που αποτελεί το πιο ύπουλο και το πιο σκόπιμο όπλο της αντιδραστικής εξουσίας για την υποταγή εκατομμυρίων λαϊκών ανθρώπων στις σκοταδιστικές και βαθύτατα μεσαιωνικές στοχεύσεις του σημερινού εκμεταλλευτικού καθεστώτος και των διαχειριστών του.

Την πρόταση αυτή την είχα διατυπώσει ήδη στα τέλη του περασμένου Μάρτη, σε άρθρο μου στον ιστότοπο «Αντίσταση στις Γειτονιές». Ας κλείσουμε και πάλι με μια επισήμανση από εκείνο το άρθρο:

Μια από τις πλέον σοφές διαπιστώσεις του αρχαίου Έλληνα και παγκόσμιας εμβέλειας ιδεαλιστή φιλοσόφου Πλάτωνος (5ος-4ος αιώνας πριν τη χρονολογία μας) είναι εκείνη που λέει: "Πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής πανουργία ου σοφία φαίνεται.".

Αυτό ακριβώς πρέπει να ισχύσει και σήμερα, με βάση τα δεδομένα των καιρών μας. Η ακράδαντη πίστη του επιστήμονα της υγείας στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην ισότητα και στη λευτεριά, και ο πραγματικά επαναστατικός ανθρωπισμός του αποτελούν τη μεγίστη επιστημονική αρετή. Τη μόνη «όντως επιστήμη και σοφία».

Αυτά ακριβώς είναι και τα ζητούμενα για την επιβίωση του λαού μας σήμερα, για την αναγέννηση της ζωής του αύριο. Καλώ από βάθους καρδιάς όλους τους συντρόφους και συναγωνιστές επιστήμονες υγείας, όλων των πολιτικών τάσεων του λαϊκού μας κινήματος να λάβουν τις αποφάσεις τους. 

Η ευθύνη για τη διαφύλαξη της ζωής του λαού μας (που δεν έχει τίποτε το καλό να περιμένει από κυβερνώντες και από λιβανιστήρια) και το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο ταυτίζονται αδιαλείπτως εν τοις πράγμασιν, αγαπητοί φίλοι γιατροί, νοσηλευτές, χημικοί, βιολόγοι, φαρμακοποιοί, ερευνητές. 

Και απαιτούν από μας να πράξουμε τα δέοντα «κατ’ ανάγκην, κατ’ επιστήμην και δη κατά συνείδησιν» 

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger