Home » , » Σαν σήμερα το 1931 η θρυλική απόδραση 7 κομμουνιστών από τις φυλακές Συγγρού

Σαν σήμερα το 1931 η θρυλική απόδραση 7 κομμουνιστών από τις φυλακές Συγγρού

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 | 12:09 π.μ.


«Σύντροφοι μας του Συγγρού ξέφυγαν από το κλουβί τής κεφαλαιοκρατίας, βρίσκονται τώρα στους κόλπους της εργατιάς και θα παλέψουν μαζί της κατά του φασισμού».

«Ριζοσπάστης» 16 Απρίλη 1931

Σαν σήμερα 15/4/1931 πραγματοποιήθηκε η θρυλική απόδραση 7 κομμουνιστών -Ανδρόνικος Χαϊτάς (Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ), Κώστας Ευτυχιάδης ή Ηλιάδης (μέλος του ΠΓ), Μήτσος Παπαρήγας (μέλος του ΠΓ), Βασίλης Ασίκης (μέλος της ΚΕ), Ορφέας Οικονομίδης, Λευτέρης Αποστόλου και Περικλής Καρασκόγιας- από τις φυλακές Συγγρού όπου κρατούταν καταδικασμένοι βάση του «Ιδιώνυμου».

Τoν καιρό εκείνο στις φυλακές Συγγρού βρισκόντουσαν κρατούμενοι 32 υποδικοκατάδικοι κομμουνιστές ανάμεσά στους οποίους  βρισκόταν  και ο Θανάσης Κλάρας, (Αρης Βελουχιώτης).

Η όλη επιχείρηση απόδρασης οργανώθηκε από τον μηχανισμό του ΚΚΕ και κριτήριο για το ποιοι θα δραπετεύανε ήταν η ποινή που είχαν και οι ανάγκες που είχε έξω η οργάνωση του κόμματος.

Το κλειδί της επιτυχίας ήταν ο δεκανέας Γρηγόρης Γρηγοριάδης, ένα ψυχωμένο παιδί από τη Χαλκίδα, μυστικό μέλος της νεολαίας του ΚΚΕ, ο όποιος βρέθηκε αποσπασμένος, σαν δεκανέας «αλλαγής» στις φυλακές Συγγρού.

Σαν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας μοιάζει η όλη επιχείρηση απόδρασης έτσι όπως παρουσιάζεται μέσα από το βιβλίο του Δημήτρη Γκιώνη «Οι μεγάλες αποδράσεις».
Αν και ήταν πολύ χρονοβόρο –απαιτήθηκε να μετατρέψουμε όλο το κείμενο από πολυτονικό σε μονοτονικό- παραθέτουμε όλο το σχετικό κεφάλαιο του βιβλίου. Διαβάστε το.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger