Home » , » Σανιδάς: Αθωώνει εκ των προτέρων τους εμπλεκόμενους υπουργούς

Σανιδάς: Αθωώνει εκ των προτέρων τους εμπλεκόμενους υπουργούς

Από giorgis , Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008 | 9:50 μ.μ.


O εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανίδας ξεπέρασε χθες ακόμη και τον εαυτό του!

Με μια ενέργεια που παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, έστειλε το μεσημέρι στη Βουλή τη δικογραφία της υπόθεσης του Βατοπεδίου, σπεύδοντας να γνωμοδοτήσει απαλλακτικά ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και ότι για όλα ευθύνονται τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους!

Ενεργώντας σαν τοποτηρητής των κομματικών συμφερόντων της Ρηγίλλης, όπως λένε στην αντιπολίτευση, και συνεχίζοντας να καταρρακώνει τον κορυφαίο ρόλο του, επιμένει να δίνει τη δική του ιδιαίτερη εκδοχή του Συντάγματος της χώρας και να περιφρονεί κατά πρόσωπο τη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα.

Δηλώνει μάλιστα ότι στέλνει τα στοιχεία στο Κοινοβούλιο προκειμένου απλώς να ενημερωθούν οι βουλευτές εν όψει των σχετικών συζητήσεων και... όχι με βάση το Σύνταγμα, που ορίζει στο άρθρο 86 ρητά και δεσμευτικά ότι, αν ένας δικαστικός λειτουργός κατά τη διερεύνηση μιας υπόθεσης πέσει πάνω σε πολιτικό, τότε αποφεύγει τα σχόλια και τις κρίσεις και διαβιβάζει χωρίς χρονοτριβή και ενδοιασμό -«αμελητί» είναι η ακριβής διατύπωση -τον φάκελο στη Βουλή προκειμένου τα μέλη της να διαπιστώσουν αν συντρέχει λόγος ποινικής δίωξης.

Στην προσπάθεοα του μα μείνουν στο απυρόβλητο υπουργοί της κυβέρνησηςο Σανίδας πετυχαίνει το ακριβώς το αντίθετο, αφού τους εκθέτει στα μάτια των έκπληκτων πολιτών. Και, αντί να πράξει το αυτονόητο, προχωρά σε απαράδεκτες κρίσεις και αξιολογήσεις μοιράζοντας ή αφαιρώντας ευθύνες κατά τη διαβλητή κρίση του, γεγονός που προκάλεσε χθες οξύτατες αντιδράσεις, ενώ ήδη από το Π ΑΣΟΚ δηλώνουν ότι η μοίρα του θα σωθεί μόνο αν η σημερινή κυβέρνηση περάσει τροπολογία που θα του εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο!

Μάλιστα ο Β. Βενιζέλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μίλησε για «δικαστικό πραξικόπημα», «διαπλοκή κυβέρνησης και δικαστικής ηγεσίας», «παροχή υπηρεσιών προστασίας» και «κραυγαλέα προσβολή του Συντάγματος, της Βουλής και της Δικαιοσύνης».

Πολλαπλώς εκτεθειμένος

Ο άνθρωπος, όπως λένε στη Βουλή, μπαινοβγαίνει ανεξέλεγκτα και χωρίς περίσκεψη στα χωράφια των εξουσιών χωρίς να τηρεί ούτε καν τα προσχήματα, έχοντας-όπως είναι φανερό προ πολλού μπλέξει τα μούσμουλα με τα τρόλεϊ!..

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Ευσταθία Σπυροπούλου, η εισαγγελέας την οποία φόρεσε ο ίδιος «καπέλο» στους δύο έντιμους δικαστικούς που παραιτήθηκαν, διαπιστώνει στην υπηρεσιακή αναφορά που του στέλνει ότι κατά τη γνώμη της «συντρέχει περίπτωση εφαρμογής της διατάξεως του εδαφίου β' της παραγράφου 2 του άρθρου 86 του Συντάγματος» σε συνδυασμό με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας Κ. Καρούτσος, φρονίμως ποιών, διαβιβάζει στον Σανιδά την ποινική δικογραφία σύμφωνα με το άρθρο 86 παίρνοντας και αυτός αποστάσεις από τις ενέργειες του προϊσταμένου του.
Μέσα σε μία ημέρα, χθες, η εισαγγελέας ενημερώνει τον Καρούτσο, ο οποίος ζητά από τον προϊστάμενο του να σταλεί ο φάκελος στη Βουλή κι εκείνος του απαντά με πόρισμα ζητώντας του να στείλει τα στοιχεία στη Βουλή, όχι επειδή έτσι επιβάλλει η νομική τάξη, αλλά με την επινόηση ότι οι βουλευτές έχουν έννομο συμφέρον!

Και... συνταγματολόγος!

Τι λέει όμως αυτός ο περιβόητος Σανίδας; Από την πρώτη κιόλας φράση, ξεκαθαρίζει ότι «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις διαβιβάσεως των στοιχείων αυτών στη Βουλή με βάση την αιτία που αναφέρει η εισαγγελέας» (σ.σ.: το άρθρο 86! Αποφεύγει και να το μνημονεύσει ο γίγας!).

- Το «γιατί» επιχειρεί να το δικαιολογήσει ανακαλύπτοντας ότι οι λειτουργοί που διενεργούν την προανάκριση υποχρεούνται να διαβιβάζουν τα στοιχεία στη Βουλή «μόνο εφόσον τα στοιχεία αυτά είναι ικανά, με σχετική βεβαιότητα, να θεμελιώσουν ποινική ευθύνη υπουργών ή άλλως μόνο εφόσον από αυτά προκύπτει μια άξια λόγου πιθανολόγηση ποινικής ευθύνης υπουργών».

Προσθέτει μάλιστα στο ίδιο απαράμιλλο ύφος ότι «στοιχεία αόριστα ή μη πιθανολογούντα πανταπασιν ή πιθανολογούντα σε βαθμό ασήμαντο ποινική ευθύνη υπουργών ο ενεργών την προανάκριση ούτε δικαίωμα ούτε υποχρέωση έχει να διαβιβάσει στη Βουλή»! Καμιά σχέση με ό,τι λέει το Σύνταγμα.

Κάνει και μια πονηρή ντρίμπλα, όταν φθάνει να επικαλεστεί και τον Α. Λοβέρδο, ο οποίος με την ιδιότητα του συνταγματολόγ έχει υποστηρίξει ότι «η ενεργοποίηση των διαδικασιών ποινικής ευθύνης υπουργών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, δηλαδή ασφαλή αποδεικτική βάση». Σωστά! Αλλά αυτό αρμόδια να το κρίνει είναι η Βουλή, αφού προηγουμένως ο «ενεργών την ανάκριση» φροντίσει στείλει χωρίς δεύτερη κουβέντα τα στοιχεία στο Κοινοβούλιο!

Και ισχυρίζεται ο αθεόφοβος ότι αυτά «συνάγονται αβιάστα και από τις συζητήσεις στη Βουλή» του 2001 για το άρθρο 86! Με διαφορά ότι τότε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ είχε βάλει στις ερμνευτικές δηλώσεις πως όχι μόνο υποχρεούται ο εισαγγελέας στέλνει αμέσως τα στοιχεία στη Βουλή, αλλά απαγορεύεται διά ροπάλου να προβαίνει σε κρίσεις, πράγμα που ο Σανίδας γράφε κεί που ξέρει!.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΝΤΙΚΙ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger