Home » , , » Τα "πράσινα παπούτσια"

Τα "πράσινα παπούτσια"

Από giorgis , Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008 | 11:16 π.μ.



Σήμερα Τρίτη δικάζεται από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης ο Παναγιώτης Κετίκης, γνωστός σαν ο φοιτητής με τα «πράσινα παπούτσια», μαζί με άλλους τέσσερις κατηγορούμενους, που τον εμφανίζουν ότι συμμετείχε σε επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στις 5 προς 6 Μάη του 2007.

Πριν αναφερθούμε αναλυτικά σ’ αυτή την μπατσάδικη σκευωρία να θυμηθούμε κάποια πράγματα.

Η μπασκηναρία της Θεσσαλονίκης έχει παράδοση στο να χρησιμοποιήσει αλόγιστη βία εναντίον διαδηλωτών, και να στήνει σκευωρίες.

Πριν μερικά χρόνια είχε κυκλοφορήσει ένα βίντεο που έδειχνε καμιά 40ρια αξιωματικούς και αστυφύλακες της Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης να γλεντάνε με χουντικά τραγούδια, να πυροβολούν στο αέρα και να βασανίζουν μετανάστες. Είχε γίνει ένας ντόρος τότε από τηλεοράσεις και εφημερίδες αλλά ουσιαστικά όλη η ιστορία ξεχάστηκε. Και μια λεπτομέρεια. Ανάμεσα στους 40 ήταν και ο σημερινός πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κ. Γ. Αναστασιάδης.



Τον Ιούνιο του 2003 στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έγινε στη γειτονική Χαλκιδική, μπάτσοι μετά την σύλληψη του βρετανού διαδηλωτής Σάιμον Τσάπμαν τοποθέτησαν δίπλα του ένα μαύρο σακίδιο στο οποίο περιέχονταν μολότοφ με σκοπό να του φορτώσουν ένα σωρό κατηγορίες.
Για καλή τύχη του βρετανού διαδηλωτή όμως υπήρξε βίντεο που αποδείκνυε τα πραγματικά περιστατικά και η μπατσάδικη σκευωρία έπεσε στο κενό.

Τον περασμένο Νοέμβριο ξυλοκοπήθηκε άγρια σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση ο κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου.
Αρχικά η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης είχε ενοχοποιήσει για τον ξυλοδαρμό μια... ζαρντινιέρα.
Την ιστορία αυτή την θυμόμαστε όλοι οπότε ας μην γράψουμε λεπτομέρειες.

Ερχόμαστε τώρα στον Παναγιώτης Κετίκη που δικάζετε σήμερα. Η αστυνομική διεύθυνση της Ζαρντινιέρας τον τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί, μεθοδεύοντας την προφυλάκισή του για 46 ημέρες στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα και συμπράττοντας στην κατασκευή ενός βαρύτατου αλλά στημένου κατηγορητηρίου: κατοχή εκρηκτικών υλών (κακούργημα), κατασκευή εκρηκτικών βομβών (κακούργημα), έκρηξη (κακούργημα), διακεκριμένες φθορές ξένης ιδιοκτησίας (κακούργημα), διατάραξη κοινής ειρήνης (πλημμέλημα).

Μια ανθυπαστυνόμος και ένας αστυφύλακας έδωσαν πανομιότυπες καταθέσεις: «Περί ώρα 05.40 εμφανίστηκαν στο πεζοδρόμιο της οδού Εθνικής Αμύνης από την πλευρά της Παλαιάς Φιλοσοφικής και στο ύψος αυτής τέσσερα άτομα, σε απόσταση περίπου 15-20 μέτρων από εμάς, μεταξύ των οποίων ένας, ύψους περίπου ενός μέτρου και 70 εκατοστών, εύσωμος (γεματούλης), με κοντό παντελονάκι που έφθανε ως τα γόνατα χρώματος εκρού, που φορούσε πράσινα αθλητικά παπούτσια τύπου All Star και μαύρη μπλούζα η οποία είχε στο μπροστά και στο πίσω σημείο της ενσωματωμένη κουκούλα την οποία και φορούσε».

Σύμφωνα με τους δυο μπάτσους ο «γεματούλης» με τα πράσινα All Star φοιτητής «προέβη στη δημιουργία υλικών ζημιών» σε μια Μερτσέντες που ήταν σταθμευμένη «μεταξύ Παλαιάς Φιλοσοφικής και 2ης εισόδου πλατείας Χημείου και στη συνέχεια περί ώρα 05.45, αφού στιγμιαία εισήλθε και εξήλθε από τον πανεπιστημιακό χώρο, έρριψε εντός του ιδίου οχήματος έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό-εκρηκτικό μηχανισμό (μολότοφ)».

Περίπου 50 λεπτά έπειτα από αυτό το επεισόδιο, οι δυο μπάτσοι συνέλαβαν μεταξύ άλλων τον 19χρονο Παναγιώτη Κετίνη.
Στην κατάθεσή τους ενώπιον της ανακρίτριας ανέφεραν για τον φοιτητή: «Από τον σωματότυπό του, το ακριβές του χρωματισμού και του είδους των υποδημάτων του (πράσινα αθλητικά), του παντελονιού (κοντό ως το γόνατο) και της μπλούζας (φέρουσα σχέδια), πείστηκα χωρίς καμία αμφιβολία ότι είναι ο δράστης των προαναφερομένων πράξεων».

Με τέτοιες καταθέσεις μόνο σε φασιστικό στρατοδικείο θα μπορούσε να καταδικαστεί ο φοιτητής.
Πρώτον ο σωματότυπος του δράστη που περιγράφουν οι μπάτσοι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την κορμοστασιά του Π. Κ και δεύτερον το πιο σημαντικό 14 συμφοιτητές του καταθέτουν ένορκα ότι την ώρα των επεισοδίων ο 19 Π. Κ διασκέδαζε μαζί τους σε πάρτι ραδιοφωνικού σταθμού.

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πολλές λεπτομέρειες γ’ αυτή την καραμπινάτη σκευωρία της ασφάλειας αλλά δεν έχει νόημα νομίζουμε.

Ο Π. Κετίκης σήμερα θα αθωωθεί. Εκτός πια αν ζούμε μέρες απροκάλυπτης χούντας.

Τα ερωτήματα όμως παραμένουν.

Ο φοιτητής προφυλακίστηκε του για 46 ολόκληρες ημέρες στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα. Στερήθηκε την ελευθερία του και βίωσε σε άθλιες συνθήκες γιατί έτσι καύλωσε σε κάποιους μπάτσους και τον τύλιξαν σε μια κόλα χαρτί. Ποιος θα τον αποζημιώσει για την ταλαιπωρία που πέρασε; Θα τιμωρηθεί κανένα απ’ αυτά τα ένστολα γουρούνια που κατασκευάζουν αυτές τις άθλιες σκευωρίες;
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger