Είναι μικρή μειοψηφία αλλά υπάρχουν κάτοικοι, ειδικά νεολαίοι που αντιστέκονται έμπρακτα στην σιωνιστική πολιτική του Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με την νομοθεσία του Ισραήλ κάθε χρόνο μετά το τέλους του Λυκείου τα αγόρια καλούνται να υπηρετήσουν στο στρατό για 3 χρόνια ενώ οι κοπελιές για ένα.
Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα αναπτύσσετε το κίνημα των «αρνητών στράτευσης στον στρατό κατοχής», που βρίσκετε στα Παλαιστινιακά εδάφη.
Σε πρόσφατο κείμενο τους που υπογράφουν 100 τελειόφοιτοι/ες Λυκείου και είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Δεν μπορούμε ν' αγνοήσουμε την αλήθεια: η κατοχή οδήγησε τον ισραηλινό στρατό σε παραβιάσεις συμφωνιών που το Ισραήλ υπέγραψε, σε παραβιάσεις αποφάσεων του ΟΗΕ, της διεθνούς νομοθεσίας αλλά και του ίδιου του ισραηλινού συντάγματος... Είμαστε αντίθετοι στην ισραηλινή καταπιεστική πολιτική στα κατεχόμενα εδάφη αλλά και εντός του κράτους του Ισραήλ…».
Εχει βαρύνουσα σημασία αυτή η στάση των νεολαίων του Ισραήλ αφού συνεπάγεται συνεχείς φυλακίσεις και διώξεις, ακόμα και στην εξεύρεση εργασία.
Σε όσους αρνούνται να υπηρετήσουν στον στρατό κατοχής στηρίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ, το Μέτωπο «Χαντάς» και πολλές άλλες φιλειρηνικές οργανώσεις μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
“Οι δίκες του Μπελογιάννη και των συντρόφων του 63 χρόνια μετά. Γιατί
συνεχίζουν να μας απασχολούν;”
-
Εκκινώντας από αυτό το ερώτημα την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025, μετά την
παράσταση "Εντολή" θα ακολουθήσει συζήτηση με τον καθηγητή Γιώργο
Μαργαρίτη, τον ...
Πριν από 52 δευτερόλεπτα
Δημοσίευση σχολίου