Home » » Ομολογούν την ήττα τους στο Αφγανιστάν

Ομολογούν την ήττα τους στο Αφγανιστάν

Από giorgis , Τετάρτη 21 Απριλίου 2010 | 4:24 μ.μ.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που γράφαμε ότι «Σε φιάσκο εξελίσσεται η επιχείρηση "Μοσταράκ"». (Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν από την αμερικάνικη εισβολή το 2001 και την ανατροπή των Ταλιμπάν, στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 15.000 στρατιώτες των ξένων κατοχικών δυνάμεων και της ξενόδουλης Αφγανικής κυβέρνησης).

Και αφού οι συμμαχικές κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν μέτρησαν χιλιάδες νεκρούς(στοιχεία για τις απώλειες των κατοχικών δυνάμεων υπάρχουν εδώ), αφού ξόδεψαν πακτωλό χρημάτων για να συντηρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα (κάποιες φορές να εξαγοράσουν Αφγανούς πολέμαρχους) φαίνετε ότι πλησιάζει η ώρα να αποδεχθούν οριστικά την ήττα τους.

Το δημοσίευμα μιας απ’ της μεγαλύτερες Ισπανικές εφημερίδες, της ABC, είναι χαρακτηριστικό:

«Ο πόλεμος του Βιετνάμ παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία των σύγχρονων πολέμων επειδή αντιπροσωπεύει την πρώτη μεγάλη ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό την ιδιότητα της υπερδύναμης.
Για τους εχθρούς των ΗΠΑ, το Βιετνάμ υπήρξε απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον είναι ένας χάρτινος τίγρης, μια μεγάλη δύναμη εξοπλισμένη με εξαιρετικά όπλα καταστροφής που όμως κατοικείται από ανθρώπους με περιορισμένες αντοχές και προσκολλημένους στη ζωή και την περιουσία τους.
Στο Αφγανιστάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδεχομένως να κινούνται προς μια νέα ήττα. Αν κάποιος παρακολουθήσει τα γεγονότα, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν οι πολιτικές και γεωγραφικές προϋποθέσεις, ενώ δεν υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους του Καρζάι. Επομένως, ούτε η ανάπτυξη επιπλέον αγημάτων ούτε ο περιορισμός στον χρόνο παραμονής φαίνονται ικανά να νικήσουν τους Ταλιμπάν και να στηρίξουν το νέο καθεστώς. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι Ταλιμπάν είναι να περιμένουν την αποχώρηση του ΝΑΤΟ, καθώς ο χρόνος είναι με το μέρος τους».
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger