Home » » ΗΠΑ: Παρακμή του λαικού κινήματος

ΗΠΑ: Παρακμή του λαικού κινήματος

Από ciaoant1 , Πέμπτη 13 Μαΐου 2010 | 2:16 μ.μ.

Όπως παρατηρεί ο Barry Ritholtz στο site του, στις ΗΠΑ, παρά την τρομερή ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, ο κόσμος έχει αναιμικές έως ανύπαρκτες κινητοποιήσεις για να αλλάξει την κατάσταση. 
Μάλιστα, ο Barry Ritholtz είναι επενδυτής, εμφανίζεται συχνά στα κυρίαρχα ΜΜΕ για talk show, κτλ, καμία σχέση με αριστερά και λαϊκούς αγώνες.

Παρ' όλα αυτά όμως, και παρότι δεν είναι άμεσα θιγόμενος, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό με έναν εργάτη, καταλαβαίνει και αυτός την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ του λαϊκού κινήματος, που δίνει την ευκαιρία στην άρχουσα τάξη να ρημάζει χωρίς σταματημό.

Εύστοχα παρατηρεί μάλιστα και το ότι η κατάσταση θυμίζει αρχαία Ρώμη, όπου οι κυβερνώντες κράταγαν το λαό υπό τον έλεγχο τους μέσω της γνωστής τεχνικής "άρτος και θεάματα" ("The Romans had it right — bread and circuses are all politicians need to keep the population complacent and themselves in power")

Όπως όμως επισης εύστοχα παρατηρεί ο Ritholt, δεν ήταν πάντα έτσι - στις ΗΠΑ είχαμε την εξέγερση του Σικάγο για το 8ωρο (Πρωτομαγιά), ενώ στη δεκαετία του 1920 μέχρι και Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ δημιουργήθηκε, πράγμα που σήμερα ακούγεται περισσότερο ως αστείο, παρά ως σοβαρό ενδεχόμενο.

Αυτή η λαϊκή πίεση ήταν που έφερε στο προσκήνιο και -σχετικά- πιο φιλολαϊκές πολιτικές στην κρίση του 1929, προκειμένου οι κυβερνώντες να "ηρεμήσουν" τους εργάτες. Σήμερα απλά δε χρειάζονται τέτοιες πολιτικές, συνεχίζουν ακάθεκτοι, και θα συνεχίζουν για όσο ο κόσμος δεν οργανώνεται εναντίον τους.

Έως τότε, ο Ritholtz μας θυμίζει μέσω κάποιων αποκομμάτων από εφημερίδες της εποχής του κραχ του 1929 ότι κάποτε ο λαός πάλευε και στις ΗΠΑ, είχαμε εξεγέρσεις, μάχες, διεκδικήσεις, και όχι το σημερινό "σκύψιμο του κεφαλιού" - δείτε και εσείς μερικά χαρακτηριστικά αποκόμματα (κλικ για μεγέθυνση):

Εικόνα (1) Εναντίον δικαστικών,

Εικόνα (2) Είχαμε και κήρυξη στρατιωτικού νόμου...,

Εικόνα (3) Ο στρατός επενέβη εναντίον του λαού
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger