Home » » Όταν τα δάνεια γίνονται αβάσταχτα

Όταν τα δάνεια γίνονται αβάσταχτα

Από ciaoant1 , Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010 | 3:19 μ.μ.

Η εικόνα είναι από παλιότερο άρθρο των New York Times, το οποίο αναφερόταν στα χρέη που έχει ο κόσμος σήμερα στις ΗΠΑ, αλλά θυμήθηκε, μέσω της εικόνας αυτής μια σημαντική στιγμή στην ιστορία των ΗΠΑ, την εξέγερση του Shays (Shays' Rebellion).

Η εξέγερση αυτή, που πήρε το όνομα της από το όνομα του αρχηγού της, Daniel Shays, έγινε το 1786, από φτωχούς αγρότες στη Μασαχουσέτη, οι οποίοι επανάστάτησαν εναντίων των τοκογλύφων όταν πήγαν να τους ζητήσουν πίσω τα λεφτά με τους τόκους που τους είχαν δανείσει. Στην φωτογραφία ένας από αυτούς τους αγρότες πνίγει στο ποτάμι ένα τοκογλύφο Τραπεζίτη.

Ο Plough Jogger, ένας από τους αγρότες που συμμετείχαν στην εξέγερση, μιλά για το πως οι τοκογλύφοι τους άρπαζαν μέσω κατασχέσεων και φόρων ότι είχαν και δεν είχαν:

"Με έχουν ρημάξει, πρώτα με έβαλαν να πολεμήσω [είχε γίνει πόλεμος κάποια χρόνια πιο πριν], και τώρα με έχουν φορτώσει με ένα σωρό κοινοτικούς, δημοτικούς, πολιτειακούς φόρους...Και έχουν επιστρατεύσει ένα σωρό από σερίφηδες, αστυφύλακες και φοροσυλλέκτες για να εισπράξουν τα λεφτά, και πήραν και τα βοοειδή μου που τα πουλάνε μετά για λιγότερο από ό, τι αξίζουν... Οι "μεγάλοι άνδρες" έχουν σκοπό να πάρουν ότι έχουμε και δεν έχουμε, και νομίζω ότι είναι καιρός να εξεγερθούμε και να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό, και να μην έχουμε πλόν δικαστήρια, ούτε σερίφηδες , ούτε συλλέκτες ούτε δικηγόρους."


Μάλιστα, η εξέγερση αυτή του λαού της Μασαχουσέτης έφτασε και στα αυτιά του Τόμας Τζέφερσον, ο οποίος ήταν τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γαλλία (αργότερα έγινε και πρόεδρος των ΗΠΑ). Σχολιάζοντας την εξέγερση αυτή, ο Τζέφερσον, για να δούμε και τη διαφορά με τους σημερινούς πολιτικούς ηγέτες της άρχουσας τάξης δήλωσε ότι

"a little rebellion now and then is a good thing. The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants."

Δηλαδή

"Μια μικρή εξέγερση κάθε τόσο είναι καλή. Το δέντρο της ελευθερίας πρέπει να ποτίζεται τακτικά με το αίμα των πατριωτών και των τυράννων [που παλεύουν μεταξύ τους]".

Σήμερα που οι τοκογλύφοι έχουν φέρει ξανά τους λαούς στο "χείλος του γκρεμού", είναι καιρός να δωθεί για άλλη μια φορά απάντηση από το λαό.

Δε μπορεί να συνεχιστεί η λεηλασία αυτή, με ανθρώπους να χάνουν τη δουλειά τους, να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και μιζέριας, να πεθαίνουν από την πείνα ή να αυτοκτονούν από τα χρέη (τώρα πρόσφατα μάλιστα είχαμε και ένα 'νέο' περιστατικό όπου κάποιος χρεωμένος στους τοκογλύφους, που τον πίεζαν, αποφάσισε να πάρει τα όπλα μόνος του εναντίον τους, και να τους σκοτώσει, εκτελώντας τρεις στην Ερέτρεια).

Και όλα αυτά γιατί; Για να συνεχίσουν τη λεηλασία εις βάρος μας οι χρεωκοπημένοι τραπεζίτες, που απομυζούν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πλούτου που παράγουμε, και ζητούν και απραπάνω, αλλιώς θα χρεωκοπήσουν. Και για να μη χρεωκοπήσουν αυτοί, θέλουν να χρεωκοπήσουμε εμείς. Εμείς τι θα κάνουμε απέναντι σε αυτή την κατάσταση;
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger