Home » , » Πανεργατικός ξεσηκωμός ενάντια στα νέα μέτρα που κομίζουν τρόικα και κυβέρνησης

Πανεργατικός ξεσηκωμός ενάντια στα νέα μέτρα που κομίζουν τρόικα και κυβέρνησης

Από giorgis , Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010 | 6:02 μ.μ.

Σαρωτικά θα είναι τα επόμενα αντεργατικά «πακέτα» της κυβέρνησης, καθώς από την επαύριο κυριολεκτικά των εκλογών θα ξεκινήσει ο νέος γύρος με την έλευση των απεσταλμένων της τρόικας ΔΝΤ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά το... ξεφάντωμα Γ. Προβόπουλου κατά των ΚΑΠΗ, έρχονται οι οδύνες του Λ. Παπαδήμου, καθώς οι άνθρωποι των τραπεζιτών, αποθρασυμένοι και από τα κέρδη τους (βλ. 60% αύξηση κερδών για Τράπεζα Κύπρου) επιχειρούν να διαμορφώσουν με πρωτοφανή τρόπο το κλίμα αποδοχής νέων ακόμα πιο σκληρών μέτρων. «Τα νέα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση θα είναι ακόμη πιο δύσκολα και επώδυνα σε σχέση με αυτά που ήδη έχει λάβει», μας προϊδέασε ο τέως διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, δίνοντας την πάσα στην κυβέρνηση.

Έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για ένα νέο «αναθεωρημένο» μνημόνιο που θα επελαυνει ενάντια σε μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργασιακές σχέσεις και περαιτέρω διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και του αναθεωρημένου δημόσιου χρέους, να προβεί στα εξής: Πρώτο, περικοπή δαπανών για τις ΔΕΚΟ, έως και κατά 2 δισ. ευρώ. Φυσικά, πίσω από τις δαπάνες κρύβονται πάντοτε αχόρταγοι εργαζόμενοι, κι επομένως μιλάμε στην ουσία για δραστικές μειώσεις αποδοχών εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Δεύτερο, καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών, χωρίς να αποκλείονται ακόμα και απολύσεις εργαζομένων. Τρίτο, περικοπές αποδοχών και στο δημόσιο τομέα μέσω του ενιαίου ...φτωχολογίου, και ειδικότερα μέσω της ενσωμάτωσης των ειδικών απολαβών και των επιδομάτων, ενώ μπαίνει οριστικό μαχαίρι σε αποδοχές από υπερωριακή εργασία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας απεργάζεται να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις με... ζεστό χρήμα από τις ασφαλιστικές εισφορές, με πρόσχημα τη «χαμηλή παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας». Ειδικότερα, η Λ. Κατσέλη, μιλώντας σε συνέδριο για την... τόνωση της ανταγωνιστικότητας, προανήγγειλε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις έως και 15% και «μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας». Κι όλα αυτά, όταν ήδη «τρέχουν» προγράμματα του ΟΑΕΔ που επιδοτούν εξ ολοκλήρου τις εργοδοτικές εισφορές για χιλιάδες εργοδότες, κι ενώ η ετήσια εισφοροδιαφυγή του κεφαλαίου ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας κατ' απαίτηση της ΓΣΕΒΕ, προωθεί την... ελαστικοποίηση της διαδικασίας εφαρμογής του ελαστικού οκτάωρου, αλλάζοντας το χρόνο προειδοποίησης, ώστε η Επιθεώρηση Εργασίας να ενημερώνεται απλώς με ένα κλικ στον εργοδοτικό υπολογιστή, μέσω μέιλ ακόμη και την ίδια ημέρα που θα παραταθεί το ωράριο εργασίας χωρίς υπερωριακή αμοιβή.

Δραματικές αναμένονται οι εξελίξεις και γύρω από το θέμα των συμβάσεων, καθώς το σχέδιο περιλαμβάνει αποψίλωση και κατάργηση των κλαδικών και αντικατάσταση τους από επιχειρησιακές που θα συνάπτονται υπό την απόλυτη επιβολή της εργοδοσίας. Υποτίθεται βέβαια ότι η κυβέρνηση «παλεύει» απλώς να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές «κάτω από ειδικές συνθήκες» (πρόθυρα λουκέτων κ.ά.), ενώ οι βιομήχανοι και η ΕΕ επιδιώκουν να καταστούν παρελθόν οι κλαδικές συμβάσεις και να αντικατασταθούν από επιχειρησιακές, μέχρι να τις καταργήσουν κι αυτές...

Ο κόσμος της εργασίας, οι δυνάμεις του ταξικού εργατικού κινήματος που αντιμάχονται την κυβερνητική πολιτική από τη σκοπιά της ανατροπής της επίθεσης, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Αύριο Δευτέρα 15 Νοέμβρη, πρώτη μέρα του τριήμερου γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις 5 μ.μ. στο χώρο του ιστορικού ιδρύματος της Πατησίων, διοργανώνεται μεγάλη εργατική διαδήλωση προς το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή, ως μια πρώτη απάντηση στην πρόκληση της έλευσης των επιτετραμμένων της τρόικας.

Στη συγκέντρωση καλούν το Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και πολλά σωματεία (έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν αποφασίσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής, οι ΕΛΜΕ Ελευσίνας και Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου, ο σύλλογος δασκάλων Κ. Σωτηρίου, Αριστοτέλης, Κερατσινίου - Περάματος, η ΠΕΑΕ (αδιόριστοι), ο ΣΕΙΝΑΠ, τα σωματεία μισθωτών τεχνικών και ΜΟΔ, τα συνδικάτα εργαζομένων στο αεροδρόμιο και ιδιωτικής υγείας Πειραιά, σωματείο ΟΤΑ Ν. Ιωνία).

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δώσουν την απάντηση που αξίζει στο μπλοκ του κεφαλαίου, βροντοφώναζωντας έξω η τρόικα, κάτω το σφαγείο κυβέρνησης - ΕΕ -ΔΝΤ, ανατροπή της βάρβαρης αντιδραστικής πολιτικής κι αυτών που τη στηρίζουν. Καλούν σωματεία, εργαζόμενους, άνεργους, νέους σε ενιαίο μαζικό, πολιτικοποιημένο αγώνα ενάντια στον κατακερματισμό, τι ξέπνοες επετειακές απεργίες ως το μόνο δρόμο για την ανατροπή της νέας λαίλαπας.
Σε κάθε πόλη, σε όλη την Ελλαδά, ο κόσμος της εργασίας να μετατρέψει τον εορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη σε μάχη ενάντια τις σύγχρονες «χούντες» τω πολυεθνικών, των τραπεζιτών και του κεφαλαίου, και των εκφραστών τους, της κυβέρνησης, της Ε.Ε και του ΔΝΤ.

Δημήτρης Σταμούλης - "Πριν"
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger