Home » , » Παραγραφή για "Βατοπαίδι"

Παραγραφή για "Βατοπαίδι"

Από ciaoant1 , Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011 | 10:41 π.μ.


Παραγραφή «βλέπουν» οι δικαστές για Βατοπέδι
Προς πιστοποίηση της παραγραφής των κατηγοριών σε βάρος πολιτικών προσώπων, οδεύει αναπόφευκτα η δικαστική διερεύνηση για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές έχουν πέσει πάνω στο σκόπελο «της εξάλειψης του αξιοποίνου» που προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών και το οποίο ορίζει ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά κυβερνητικών στελεχών το αργότερο μέχρι το τέλος της Β΄ συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Με δεδομένο ότι οι τρεις πολιτικοί στην υπόθεση του Βατοπεδίου (Αλ. Κοντός, Ευ. Μπασιάκος, Π. Δούκας) κατηγορούνται για συνέργεια σε απιστία, με αφορμή υπουργικές αποφάσεις που είχαν υπογραφεί το διάστημα 2005 - 2006, δεν μπορεί να ερευνηθεί καν εάν υπάρχει ή όχι κάποια αξιόποινη ενέργεια από πλευράς τους.

Και τούτο διότι η δίωξη της Βουλής θα έπρεπε να είχε ασκηθεί το αργότερο μέχρι τη λήξη της Β΄ βουλευτικής συνόδου το 2009, τότε δηλαδή που ο τ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής διέλυσε αιφνιδιαστικά και πρόωρα τη Βουλή, οδηγώντας την υπόθεση σε παραγραφή (όπως πιθανότατα και άλλες υποθέσεις), όπως επισημάνθηκε από την πρώτη στιγμή από έγκριτους νομικούς και όλα τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και η σχετική παραπομπή ήταν αδιέξοδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικοί λειτουργοί που ασχολούνται με την υπόθεση έχουν ήδη εντοπίσει το συνταγματικό εμπόδιο της εξάλειψης του αξιοποίνου και για το θέμα αυτό πρόκειται σύντομα να υποβληθεί πρόταση παραγραφής προς το 5μελές δικαστικό συμβούλιο, όπου αναμένεται να την υιοθετήσει ως προδιαγεγραμμένη πορεία. Το δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει και για το πού θα συνεχιστεί η υπόλοιπη ανάκριση για τους συμμετόχους μη πολιτικά πρόσωπα (μοναχούς, συμβολαιογράφους, μέλη της ΚΕΔ κ.λπ.) με πιο λογική την εκδοχή να σταλεί η υπόθεση πίσω στην εφέτη - ανακριτή Ειρ. Καλού. Και τούτο διότι η παραμονή της δικογραφίας στον ανακριτή και το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου δεν έχει νόημα χωρίς πολιτικά πρόσωπα.

Όπως λέγαμε και αλλού:

Βέβαια, μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κανέναν να πηγαίνει φυλακή - η εξήγηση για αυτό είναι πως στην αστική τάξη, ειδικά εδώ στην Ελλάδα, υπάρχει "ομερτά":

Ξέρουν ότι αν καταδικάσουν κάποιον, αυτός μετά δε θα διστάσει να καρφώσει και πολλούς ακόμα, οδηγώντας σε καταστάσεις ντόμινο. Άρα, φοβούνται ότι ακόμα και ένα έστω "σοβαρό" στέλεχος να καταδικαστεί, θα μπορούσε να πάρει πολλούς ακόμα στο λαιμό του (διότι υπάρχει συσσωρευμένη άπειρη "βρωμιά" για πάμπολλα στελέχη). Και έτσι η στρατηγική του να δώσουν στο πλήθος μερικά έστω "εξιλαστήρια θύματα", ως ένα υποτυπώδες δείγμα "δικαιοσύνης", μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger