Τις τελευταίες δύο μέρες υπάρχει μια αρκετά σημαντική "πτώση" του χρυσού (τα εισαγωγικά τα βάζουμε διότι στην πραγματικότητα η "πτώση" αυτή του χρυσού είναι άνοδος των νομισμάτων εναντίον του).
Ο επενδυτής Bill Bonner, που εδώ και χρόνια είχε προβλέψει το "ράλλυ" του χρυσού και την "πτώση" των ΗΠΑ, παρατηρεί σε σημερινό του άρθρο -και σωστά- ότι η μακροπρόθεσμη τάση είναι καθοδική για τα νομίσματα - απλά υπάρχουν "σκαμπανεβάσματα". Ως εκ τούτου, ο Bonner καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "μακάρι ο χρυσός να έπεφτε και κάτω από τα 1000$/ουγγιά αν γινόταν, προκειμένου να αγοράσω ακόμα περισσότερο σε "φτηνή" τιμή, ώστε μετά, όταν "ανέβει", να έχω ακόμα περισσότερα κέρδη".
Μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα υπόθεση όμως κάνει το blog FOFOA,που βασίζεται στις αναλύσεις ενός τραπεζίτη που είχε προβλέψει την κρίση εδώ και πάνω από 10 χρόνια (αν και προφανώς έπεσε έξω σε λεπτομέρειες, αλλά και στο timing).
Στο ποστ λοιπόν αυτό, ο FOFOA μας θυμίζει ότι και στη μέση του 2010 (1η Ιουλίου 2010) είχαμε μια αξιοσημείωτη "πτώση" του χρυσού (αν και προφανώς η γενική εικόνα μέσα στο έτος ήταν "ανοδική").
Αυτό λοιπόν που υποστηρίζει ο FOFOA, αν και προφανώς αυτό δεν μπορεί ούτε να αποδειχθεί ούτε να διαψευστεί, είναι το εξής:
Κάθε 3μηνο/6μηνο, "λήγουν" τα διάφορα συμβόλαια του λεγόμενου "paper gold". Για όσους δε θυμούνται, είχαμε αναφέρει σε παλιότερο ποστ μας το τι είναι το "paper gold"/"paper silver":
...Όπως και ο χρυσός, έτσι και το ασήμι έχει νομισματική αξία (αν και όχι τόσο μεγάλη). Και όπως ο χρυσός, έτσι και το ασήμι "ανεβαίνει". Και όπως ο χρυσός, έτσι και το ασήμι "μανιπιουλάρεται", ώστε να μένει η τιμή του όσο πιο χαμηλά γίνεται μέσω του "paper silver" (και "paper gold" αντίστοιχα): Συγκεκριμένα, το σύστημα λειτουργεί κάπως σαν τα αποθέματα των τραπεζών, που ΔΕΝ διαθέτουν όλα τα λεφτά που δανείζουν, αλλά μονάχα ένα μέρος τους (πχ το 10%). Έτσι και εδώ, υπάρχουν συμβόλαια, με τα οποία αγοράζεις χρυσό/ασήμι, χωρίς όμως να σου δίνουν κάτι. Σου δίνουν απλά έναν "λογαριασμό τράπεζας", ένα "βιβλιάριο" δηλαδή, που λέει ότι έχεις το τάδε χρυσό ή ασήμι. Όμως, η τραπεζα ΔΕ διαθέτει όλο αυτό το χρυσό/ασήμι που έχει "πουλήσει" - και αν της το ζητήσουν όλοι, ΔΕ θα το πάρουν όλοι. |
Αυτή η τελευταία φράση είναι η "φράση-κλειδί": "αν της το ζητήσουν όλοι, ΔΕ θα το πάρουν όλοι".
Ολοένα και περισσότεροι επενδυτές, ειδικά οι πιο "ξύπνιοι", αρχίζουν να "ξεφορτώνονται" τα συμβόλαια που έχουν για "paper gold". Κάθε φορά λοιπόν που τελειώνουν αυτά τα συμβόλαια (κάθε εξάμηνο), ολοένα και περισσότερα πωλούνται, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι "οι επενδυτές ξεπουλάνε το χρυσό". Έτσι, η τιμή του χρυσού "πέφτει". Μόνο που στην πραγματικότητα αυτό που κατά κύριο λόγο πουλιέται είναι...ο "χάρτινος" χρυσός ("paper gold"), όχι ο "πραγματικός".
Σε άλλες ειδήσεις, σχετικά με την αποκαθήλωση του δολαρίου από παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι "στηρίζει τις θέσεις της Γαλλίας" εν όψει της ανάληψης από τη Γαλλία της προεδρίας των G20, της γνωστής αυτής αυτοδιορισμένης συμμορίας που λυμαίνεται όλο τον πλανήτη και σπαράσεται από τη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας στο εσωτερικό της (γι' αυτό και τώρα τελευταία δεν καταλήγει ποτέ σε καμία συγκεκριμένη απόφαση).
«Στήριξη» στη Γαλλία ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, βεβαίωσε σήμερα τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που προεδρεύει «στηρίζει την Γαλλία» στην «προεδρία της των G8 - G20», όπως ανακοινώθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο. Από το Μέγαρο των Ηλυσίων διευκρινίστηκε ότι η Γαλλία στηρίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα, ιδίως «στον αγώνα για τη μη-μεταβλητότητα της τιμής των πρώτων υλών και άρα, της ανάπτυξης». «Αντηλλάγησαν με την έλευση του κ. Ζέλικ στο Παρίσι απόψεις για το διεθνές νομισματικό σύστημα, σήμερα, ενώ διαπιστώθηκε ταύτιση των σχετικών απόψεων του κ. Ζέλικ με εκείνες που η Γαλλία προωθεί στους G20», τονίστηκε στην επίσημη γαλλική ανακοίνωση. |
Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει πει ότι στηρίζει την επίσημη επαναφορά του χρυσού στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, ως μέσο αποθήκευσης του
πλούτου, και ως "σημείου αναφοράς" για να συγκρίνονται εναντίον του τα διάφορα νομίσματα.
Επίσης, θυμίζουμε ότι η Γαλλία έχει ταχθεί υπέρ των κινεζικών θέσεων για τη μεγαλύτερη χρησιμοποίηση του SDR, του παγκόσμιου λογιστικού νομίσματος του ΔΝΤ δηλαδή, ως [προσωρινού] αντικαταστάτη του δολαρίου, ενώ ο Σαρκοζί συχνά-πυκνά κάνει λόγο για ένα "νέο Μπρέτον-Γουντς". Με την ανάληψη λοιπόν από τη Γαλλία της προεδρίας των G20, μένει να δούμε πόσο πολύ θα πιέσουν, πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, και που θα φτάσει το πράγμα. Και βέβαια, εκτός από το να δούμε τις κινήσεις του αντιπάλου, θα πρέπει να δούμε και εμείς τι θα κάνουμε, με τους λαούς έως τώρα να μην είναι στο ύψος των περιστάσεων, αφήνοντας την άρχουσα τάξη να αλωνίζει. Αλλιώς θα μιλάνε για τα νομισματικά, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, αν οι λαοί είναι "εξουδετερωμένοι", και αλλιώς θα μιλάνε αν πιέζονται από τους λαούς. Και δε θα μιλάνε και καθόλου αν τους ανατρέψουμε.
Έως τότε, μερικές ακόμα "ειδησούλες", με το bloomberg να πιθανολογεί σε άρθρο του ότι η FED, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, θα συνεχίσει να τυπώνει χρήμα "μέχρι να μειωθεί η ανεργία" (=για καμία δεκαετία ακόμα και βλέπουμε: Η ανεργία θα μειωθεί στα πλαίσια του καπιταλισμού όταν υπάρξουν επενδύσεις. Και επενδύσεις θα γίνουν και θα αποδώσουν αν/όταν οι εργάτες κινεζοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο)
Σε μια άλλη είδηση, πάλι με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο σε γουάν:
To πρώτο της ομόλογο σε γιουάν εξέδωσε ο Παγκόσμια Τράπεζα, αντλώντας 500 εκατ.γιουάν (76 εκατ.δολ.) με στόχο την εξάπλωση της χρήσης του νομίσματος στις διεθνείς αγορές. ’λλοι οργανισμοί και επιχειρήσεις, όπως η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, McDonald's και η Caterpillar έχουν ήδη εκδώσει ομόλογα σε γιουάν. Η Κίνα πρόκειται να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο στην Παγκόσμια Τράπεζα, κάτι που ενδέχεται να την καταστήσει τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. «Πρόκειται για μία συναλλαγή-σταθμό για την Παγκόσμια Τράπεζα καθώς είναι η πρώτη έκδοση της Παγκόσμιας Τράπεζας σε γιουάν και σηματοδοτεί το μεγάλο της ενδιαφέρον για τη στήριξη της ανάπτυξης της αγοράς του γιουάν», δήλωσε η επικεφαλής των κεφαλαιακών αγορών του διεθνούς οργανισμού Ντόρις Χερέρα-Πολ. |
Επίσης, πριν 2-3 εβδομάδες, η Κίνα δημιούργησε στο γειτονικό Χονγκ Κονγκ μια "αγορά ομολόγων σε γουάν" - γεγονός που επίσης δείχνει την πρόθεση της να ενισχύσει το ρόλο του γουάν σε διεθνές επίπεδο. Στόχος εξάλλου κάθε ιμπεριαλιστή είναι, σε νομισματικό επίπεδο, να έχει το νόμισμα του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η Κίνα δε μπορεί να το κάνει αυτό ακόμα, ενώ οι ΗΠΑ αδυνατούν πλέον να το κάνουν. Εξ ου και "μεσοβέζικες" λύσεις τύπου SDR, που δε θα αντέξουν πολύ ακόμα και αν υλοποιηθούν, ενώ σαφώς και ο χρυσός θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως έχουμε ξαναπεί (δεν είναι τυχαίο που όσα κράτη έχουν χρήμα, όπως πχ η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, κτλ αγοράζουν χρυσό).
Σε μια άλλη εξέλιξη που είχαμε δει και παλιότερα, οι ΗΠΑ πάλι έφτασαν το "νομικό όριο" που έχουν στο χρέος τους: Υπάρχει ένας αριθμός που νομικά δε μπορεί να ξεπεραστεί για το χρέος των ΗΠΑ. Κάθε φορά λοιπόν που τον πλησιάζουν, οι ΗΠΑ ψηφίζουν νέο νόμο, ροποποιώντας (προς τα πάνω) τον αριθμό αυτό (η ειρωνεία είναι ότι κάθε φορά που το κάνουν αυτό, το παρουσιάζουν "αγωνιωδώς", λες και υπάρχει περίπτωση να μην περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όταν όλοι ξέρουν ότι αν δεν περάσει, οι ΗΠΑ θα είναι νομικά υποχρεωμένες να κηρύξουν χρεωκοπία. Γιατί όμως να χρεωκοπήσουν, όταν απλά μπορούν να τυπώσουν δολάρια με τη σέσουλα; Αυτό ακριβώς λοιπόν κάνουν, αλλάζουν το "όριο του χρέους" ("debt ceiling") και τυπώνουν χρήμα. Και, παρεμπιπτόντως, αυτό πιέζουν όλοι οι υπόλοιποι τη Γερμανία να δεχτεί να κάνει και αυτή στην ευρωζώνη αν δεν το έχετε ήδη καταλάβει):
Debt cap to be raised, Obama adviser says
he U.S. will probably need to raise the cap on how much debt it can have outstanding, and it would be foolish to politicize the issue, Austan Goolsbee, chairman of the White House Council of Economic Advisers, said Sunday on ABC’s “This Week.” Refusing to raise the debt ceiling would be akin to “playing chicken,” he said. The U.S. now has about $13.9 trillion in debt outstanding, according to the Treasury Department. See monthly statement of the public debt. Congress raised the debt ceiling to $14.3 trillion in February, according to the Associated Press. |
Την ίδια ώρα, στη Γιούτα έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να υιοθετήσει η πολιτεία ένα 'υβριδικό' νομισματικό σύστημα, όπου εκτός από το δολάριο, όπως θέλει θα μπορεί να χρησιμοποιεί επίσημα ως νόμισμα -τι άλλο- και το χρυσό:
Legislation proposes Utah adopt a gold-based system
A proposal in the Utah Legislature would require the state to allow just that, requiring government agencies to accept gold for transactions, and creating a parallel monetary policy for intrastate commerce tied to the price of gold. Under the legislation that has been drafted, Utah residents could mint their own gold or silver coins, a storehouse would be created to stockpile the precious metal and the Utah Defense Force, an arcane state militia that may be called and armed by the governor, would be responsible for securing the inventories. “It’s really about creating an option,” said Larry Hilton, an attorney and insurance salesman who authored the “Utah Sound Money Act” and took it to Dougall. If the dollar falters, he said, it would be beneficial to the state to have an alternative. “It’s not intended to be compulsory in any way,” Hilton said. “The state is offering to taxpayers, ‘If you want to pay your taxes in gold or silver, we’ll accept them.’ ” |
Τέλος, οι ωκεανοί δολαρίων που τυπώνουν μέρα-νύχτα δημιουργούν πληθωρισμό, και τώρα έχουμε προειδοποιήσεις για νέες "εξεγέρσεις τροφίμων", σαν αυτές που είχαμε και πριν μερικά χρόνια, καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν πάρει την ανηφόρα, και ολοένα και περισσότεροι δυσκολεύονται να τα αγοράσουν (διότι φτωχαίνουν):
Food Riots Next? FAO Says Food Prices Surpass Record Highs Seen During 2007-2008 Bubble
The last time food prices hit ridiculous levels, the immediate outcome was global food riots in places such as Haiti and Bangladesh. Which is why distributors of riot equipment in the world's poorest countries may be in for a bumper crop as the Food and Agriculture Organization has just announced that world food prices have just surpassed the previous record last seen in 2007-2008. The jump will increase fears about the repetition of the crisis of 2007-2008. However, poor countries have not so far seen the wave of food riots that rocked countries such as Haiti and Bangladesh two years ago, when prices of agricultural commodities jumped. The increase in food costs will also hit developed economies, with companies from McDonald's to Kraft raising retail prices. Higher food prices are also boosting overall inflation, which is above the preferred targets of central banks in Europe. |
Εδώ και ένα απόσπασμα από παλιότερο ρεπορτάζ του "Εξάντα" για τις εξεγέρσεις του 2008:
«Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε έθνη. Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τον κόσμο». Χένρι Κισινγκερ 1974 Την άνοιξη του 2008, σχεδόν ταυτόχρονα, σε 33 χώρες σε όλο τον κόσμο, ξέσπασαν πρωτόγνωρες διαδηλώσεις, με ένα κοινό αίτημα. Άνθρωποι στα όρια της απόγνωσης κατέλαβαν τους δρόμους, σε κάποιες περιπτώσεις και τα όπλα, προκειμένου να διεκδικήσουν το όπως φαίνεται όχι αυτονόητο δικαίωμά τους, να έχουν πρόσβαση στο φαγητό. Τη δυνατότητά τους αυτή δεν τους τη στέρησε κανένας δικτάτορας, ούτε προέκυψε από πραγματική έλλειψη αποθεμάτων τροφίμων. Οι ειδικοί μιλούν για μια «τέλεια θύελλα», στο πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς, η οποία είχε ως συνέπεια τη ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων. Μέσα σε ένα χρόνο, ως τον Μάρτιο του 2008, η τιμή του καλαμποκιού είχε ανέβει κατά 31%, του ρυζιού κατά 74% και του σιταριού κατά 130%!Τα τρόφιμα βρίσκονταν σε πληθώρα στα ράφια των μαγαζιών, αλλά οι άνθρωποι δεν είχαν τα χρήματα για να τα αγοράσουν. Το πρόβλημα ένιωσαν κατά πρώτο λόγο οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων χωρών του Τρίτου Κόσμου, αλλά και οι κάτοικοι στις μεγαλουπόλεις της Δύσης. «Κάποιοι άνθρωποι και κάποια ταλαιπωρημένα από τη φτώχεια έθνη βρέθηκαν σε μια πολύ άβολη κατάσταση; Ναι, όντως βρέθηκαν! Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα της αγοράς», παραδέχεται ο Ντένις Γκάρτμαν, ένας διεθνούς φήμης γκουρού της χρηματοπιστωτικής οικονομίας, που με τις προβλέψεις του συχνά κατευθύνει τις τάσεις της αγοράς. Το μεγαλύτερο χρηματιστήριο τροφίμων στον κόσμο βρίσκεται στο Σικάγο. Εκεί καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό η τιμή του φαγητού που βάζουμε κάθε μέρα στο τραπέζι μας. Το χρηματιστήριο του Σικάγο γνώρισε πρόσφατα πρωτόγνωρη εισροή κεφαλαίων, καθώς μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στράφηκαν σε αυτό προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους μετά την «κρίση των στεγαστικών δανείων» και να αυξήσουν και πάλι τα κέρδη τους. Αυτή τη φορά κερδοσκόπησαν πάνω στη δυνατότητα των ανθρώπων να εξασφαλίσουν με αξιοπρέπεια την καθημερινή τους τροφή . Ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης της τιμής των τροφίμων που ακολούθησε, 75 εκατομμύρια άνθρωποι προστέθηκαν μέσα στο 2007 σε όσους βρίσκονταν ήδη αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας παγκοσμίως. Έτσι, ο μαστιζόμενος από την πείνα πληθυσμός της γης προσέγγισε πια σε σύνολο το ένα δισεκατομμύριο. Αναλογιστείτε, ένα παιδί πεθαίνει σήμερα από την πείνα κάθε 30 δευτερόλεπτα. Η Ινδία, με περίπου 700 εκατ. ανθρώπους να ασχολούνται με τη γεωργία, είναι η πατρίδα του μεγαλύτερου σώματος μικροκαλλιεργητών στον κόσμο. Δεύτερη μετά την Κίνα σε παραγωγή ρυζιού και σιταριού, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφής. Κι όμως, είναι ταυτόχρονα η πατρίδα και των περισσότερων υποσιτισμένων ανθρώπων, ξεπερνώντας πια στην κατάταξη τις χώρες της Αφρικής. Παράλογο; Πάντως επιβεβαιώνει το ποσοστό που θέλει το 80% των μαστιζόμενων από την πείνα ανθρώπων παγκοσμίως να είναι αγρότες ή εργάτες της γεωργίας. |
Δημοσίευση σχολίου