Home » » Η αμερικανόδουλη κυβέρνηση Παπανδρέου εμπλέκει την Ελλάδα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Η αμερικανόδουλη κυβέρνηση Παπανδρέου εμπλέκει την Ελλάδα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Από giorgis , Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 | 6:41 μ.μ.

Το Σάββατο αναδημοσιεύαμε στο μπλογκ μας τα κείμενα τριών εφημερίδων (Ριζοσπάστης, Δρόμος της Αριστεράς, Κόντρα)  για τα όσα συμβαίνουν στην Λιβύη και την στάση της Ελληνικής κυβέρνησης.
Οι τελευταίες εξελίξεις μας δείχνου ότι «Κανένα δισταγμό δεν δείχνει η αμερικανόδουλη κυβέρνηση Παπανδρέου να εμπλέξει την Ελλάδα σε πολεμική επίθεση εναντίον της Λιβύης όταν το αποφασίσουν οι ΗΠΑ» όπως γράφει ο Γ. Δελαστίκ στο χθεσινό «Πριν» -αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το άρθρο του- ενώ πρωτοσέλιδο κείμενο απ’ την εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» μας δείχνει ότι ολόκληρη η Κρήτη πιθανότητα θα θεωρηθεί στόχος των δυνάμεων του Καντάφι.  
Ας τα πιάσουμε τα πράγματα με την σειρά ξεκινώντας με αποσπάσματα από το ρεπορτάζ που έχουν τα «Χανιώτικα Νέα»:

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χθες το πρωί στην προβλήτα των ΗΠΑ στη Ναυτική Βάση στο Μαράθι, κατέπλευσαν δύο πλοία. Το ένα είναι το πλοίο USS Kearsarge, το οποίο έφτασε από τον Περσικό Κόλπο και το οποίο μεταφέρει και αποβατικά σκάφη. Το άλλο είναι το πλοίο USS Ponce. Και τα δύο έφτασαν από τον Περσικό Κόλπο στη Σούδα και σ’ αυτά επιβαίνουν συνολικά 3.500 ναύτες και πεζοναύτες...

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, την παραχώρηση της Στρατιωτικής Βάσης της Σούδας για υποστήριξη ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων αποφάσισε προχθές η κυβέρνηση σε σύσκεψη, που έγινε το μεσημέρι μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών και υφυπουργών Εξωτερικών και Αμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, που συμμετείχε στη σύσκεψη για λίγο, καθώς είναι ασθενής, είπε ότι το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει τη Σούδα για την υποστήριξη των στρατευμάτων του και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τη δώσουμε. Για να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι στην ουσία παραχωρεί τη Βάση σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όλα γίνονται υπό το 'καπέλο' των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού, άρα δεν χρειάζεται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Και ερχόμαστε τώρα στο κείμενο του Γ. Δελαστίκ:

 Σούδα εναντίον .. Λιβύης
Κανένα δισταγμό δεν δείχνει η αμερικανόδουλη κυβέρνηση Παπανδρέου να εμπλέξει την Ελλάδα σε πολεμική επίθεση εναντίον της Λιβύης όταν το αποφασίσουν οι ΗΠΑ, αδιαφορώντας παντελώς αν έτσι τινάξει στον αέρα τις σχέσης της χώρας μας με όλους του Αραβες. Η Σούδα πάντως έχει ήδη μετατραπεί σε βάση πολεμικής εξόρμησης των Αμερικανών. Περίπου 500 Αμερικανοί έφτασαν την Τετάρτη στη Σούδα αεροπορικών, ενώ την Παρασκευή κατέπλευσε αμερικανικό ελικόπτερο με 2.000 πεζοναύτες, επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα, ελαφρά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου κλπ.
Λίγες ώρες αργότερα κατέπλευσε και άλλο πολεμικό αμερικανικό σκάφος, ένα «αποβατικό-μάνα» όπως ονομάζεται. Πρόκειται για μεγάλο αποβατικό πλοίο μέσα στο οποίο βγαίνουν πολλά μικρότερα αποβατικά πλοιάρια που προσεγγίζουν την ακτή αποβιβάζοντας στρατιωτικές δυνάμεις.

Μέσα στην βδομάδα που έρχεται θα αφιχθεί στη Σούδα και ένα πυρηνοκίνητο αμερικανικό υποβρύχιο και τρία ακόμη αμερικανικά πολεμικά σκάφη, ενώ προς την Μεσόγειο κινείται από τον κόλπο και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ». Στη Σούδα έχουν φτάσει και έξι γερμανικά μεταγωγικά αεροσκάφη με 160 γερμανούς καταδρομείς με πρόσχημα ανθρωπιστικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από τη Λιβύη, αλλά πανέτοιμα φυσικά να μεταφέρουν και στρατεύματα για ειδικές αποστολές αν χρειαστεί. «Η βάση της Σούδας έχει διατεθεί για να εξυπηρετήσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου για την συμμετοχή σε ενδεχόμενη αμερικανονατοϊκη επίθεση είναι ήδη ειλημμένη εκ των προτέρων.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκάρντον που είναι αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις βρέθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα. Συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για τη ρύθμιση τελευταίων λεπτομερειών και συνεχάρη δημοσίως την κυβέρνηση Παπανδρέου γιατί «έχει βοηθήσει πολύ» τις ΗΠΑ στην υπόθεση της Λιβύης. Δεν συναντήθηκε πάντως με τον πρόεδρο της Ν.Δ Αντώνη Σαμαρά για να εξασφαλίσει και τη δική του συναίνεση, όπως είχε προγραμματιστεί καθώς ο τελευταίος βρισκόταν στο Ελσίνκι για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχοντας αναχωρήσει νωρίτερα. Η αμερικανική επίθεση στη Λιβύη πάντως δεν φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, παρά τις προπαρασκευαστικές κινήσεις. Όλα δείχνουν ότι θα εξαρτηθεί από τη διαγραφόμενη έκβαση των στρατιωτικών συγκρούσεων ανάμεσα στις αντικανταφικές και κανταφικές δυνάμεις.
Οι Αμερικανοί θα επιτεθούν μόνο αν εκτιμήσουν ότι ο Καντάφι οδεύει προς επικράτηση στον πόλεμο με το αντίπαλο στρατόπεδο. Για την ώρα πάντως έχει γίνει προφανές ότι στη Λιβύη έλαβε χώρα οργανωμένη ένοπλη εξέγερση και όχι αυθόρμητη εξέγερση άοπλων πολιτών. Υπάρχουν επίσης βαρύτατες υποψίες ότι το λιβυκό κέντρο αυτής της εξέγερσης βρισκόταν σε επαφή με τις ΗΠΑ πολύ πριν την εκδήλωσή της.

Μέσα στο «κόλπο» βρίσκονταν όπως φαίνεται τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης του κανταφικού καθεστώτος Μουσταά Αμπντέλ Ταχίλ όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντελφατάχ Γιουνίς, Ο πρώτος ανέλαβε επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου των αντικανταφικών δυνάμεων της Ανατολικής Λιβύης, με τους αμερικανούς γερουσιαστές Τζο Λίμπερμαν, ακροδεξιό «σκυλί» των πιο επιθετικών κύκλων του Ισραήλ και υποψήφιο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς, και Τζον ΜακΚέιν, ηττηθέντα υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι βρίσκονται στο Κάιρο, να τάσσονται την περασμένη Κυριακή με δηλώσεις τους στο CNN υπέρ της αναγνώρισης από την Ουάσινγκτον ως νόμιμης κυβέρνησης αυτής που … θα (!) σχημάτιζε ο Τζαλίλ και να ζητούν να εφοδιαστεί με αμερικανικά όπλα!!!!

Το πρώτο αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου μόλις ανέλαβε επικεφαλής του ο Τζαλίλ ήταν να κάνει στροφή 180 μοιρών και αναιρώντας προηγούμενη δήλωση του ότι δεν θέλει σε καμιά περίπτωση ξένη επέμβαση στη χώρα, να ζητήσει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να βομβαρδίσουν τα στρατεύματα του Καντάφι! Οσο για τον Γιουνίς, το δεύτερο υπουργό, αυτός ανέλαβε επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής των αντικανταφικών δυνάμεων. Αναφορικά τώρα με την κατάσταση στο πεδίο των μαχών, το κλεπτοκρατικό και άνευ οιουδήποτε πλέον προοδευτικού στοιχείου καθεστώς του Καντάφι δείχνει τα τελευταία 24ωρα να έχει συνέλθει από τον αρχικό αιφνιδιασμό και να επιχειρεί τη στρατιωτική ανασυγκρότησή του, αλλά έχοντας χάσει φυσικά τη μισή χώρα, την Κυρηναϊκή με κέντρο τη Βεγγάζη. Η προέλαση των αντικανταφικών δυνάμεων έχει ανακοπεί.

Ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρξει κάποια μεσοπρόθεσμη ισορροπία δυνάμεων που μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο και ίσως διαμελισμό της Λιβύης σε δυο περιοχές ή αν κάποια από τις δυο παρατάξεις θα καταρρεύσει στρατιωτικά και πολιτικά. Στην πραγματικότητα, μόνο το κανταφικό στρατόπεδο μπορεί να καταρρεύσει και αυτή είναι η πιθανότερη εκδοχή, γιατί οι ΗΠΑ και η Ε.Ε δεν θα αφήσουν τις αντικανταφικές δυνάμεις να ηττηθούν, πραγματοποιώντας εν ανάγκη και στρατιωτική εισβολή και κατοχή της Λιβύης για να ρίξουν τον Καντάφι.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger