Home » , » Εξελίξεις στην Ευρώπη

Εξελίξεις στην Ευρώπη

Από ciaoant1 , Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 | 11:15 μ.μ.


Έχει μείνει λίγο "πίσω" αυτό το σκιτσάκι, μιας και πλέον έχει "φαγωθεί" και η Ιρλαδνία, και ετοιμάζεται και η Πορτογαλία. Θα θυμόσαστε ίσως και ένα πρόσφατο άρθρο μας, σχετικά με την άρνηση της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία να συναινέσει στα μέτρα λιτότητας που προωθούσε μόνη της η ντόπια κυβέρνηση. Όπως σχολιάζαμε τότε, αυτό οφείλεται στο ότι

1) η αριστερά όντως δε συναινεί, και στην Πορτογαλία γίνονται πλέον σημαντικές κινητοποιήσεις μετά από χρόνια "αρτηριοσκλήρωσης", με το λαό να μην τα δέχεται και τόσο εύκολα. Μάλιστα, υπάρχει πλέον και πρόταση του αριστερού Μπλόκου για συνεργασία με το κομμουνιστικό κόμμα για "κοινή δράση" (περισσότερες λεπτομέρειες δε γνωρίζω).

2) η δεξιά αντιπολίτευση συναινεί με τα μέτρα,απλά δε θέλει να ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με τη "λιτότητα", το "μνημόνιο", το ΔΝΤ, κτλ. Κάπως σαν τη ΝΔ δηλαδή, που το παίζει "αντιμνημονιακή".

Ως εκ τούτου, είχαμε αναφέρει τότε ένα απόσπασμα από τους Financial Times, το οποίο έλεγε ότι "σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, κ. Φερνάντο Ταξέιρα Ντος Σάντος, προειδοποίησε την Ε.Ε. το πρωί της Δευτέρας ότι σε περίπτωση όπου δεν περάσουν τα μέτρα η Πορτογαλία θα στραφεί αμέσως στον μηχανισμό στήριξης γιατί "οι παρούσες συνθήκες στην αγορά δεν είναι διατηρήσιμες σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο"".

Και πράγματι, αυτό βλέπουμε να συμβαίνει - η Πορτογαλία έχει στοχοποιηθεί ως "χαμηλής ανταγωνιστικότητας", και άρα οι εργάτες θα πρέπει να "κινεζοποιηθούν" άγρια, ενώ το χρέος της δε μπορεί να εξυπηρετηθεί, και θα δωθούν "πακέτα σωτηρία" προς τις τράπεζες.

Έτσι, στην τελευταία δημοπρασία ομολόγων τα spreads εκτινάχτηκαν, και η χώρα βαδίζει ολοταχώς προς το ΔΝΤ:

Φόβοι για τη Λισαβόνα με επιτόκια στο 10%
Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας εκτινάχτηκε σε απόσταση αναπνοής από το 10%, καθώς μεγαλώνει η πεποίθηση ότι η χώρα χρειάζεται διεθνή διάσωση για να αποσοβηθεί στάση πληρωμών στα ομόλογα.

Το yield στο 5ετές ομόλογο εκτινάχτηκε στο 9,91%, υψηλότερα από τα επίπεδα που επικρατούσαν στην Ιρλανδία όταν έγινε η οικονομική διάσωση του Δουβλίνου. Η αγορά προβλέπει ότι η πιθανότητα χρεοστασίου είναι τώρα 40%, υψηλότερα από το 30%, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα credit default swaps.

Ο κ. Marc Chandler, στρατηγικός της Brown Brothers Harriman, δηλώνει: "Ότι η Πορτογαλία χρειάζεται διεθνή διάσωση είναι δεδομένο. Ίσως επίσης χρειαστεί να κάνει αναδιοργάνωση ομολόγων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο".

Το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό εμπόδιο βρίσκεται στον Ιούνιο, όταν η Λισαβόνα θα χρειαστεί να βρει 7 δισ. ευρώ για εξαργυρώσεις ομολόγων και πληρωμές τόκων. Η κατάρρευση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα επιδείνωσε την κατάσταση, για να αναβάλει μια απόφαση για διάσωση πιθανότατα μετά την ημερομηνία των εκλογών της 5ης Ιουνίου.

Η καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης έχει προκαλέσει φόβους στους επενδυτές ότι τα πορτογαλικά προβλήματα μπορεί να μεταδοθούν στην Ισπανία.

Επιπλέον, οι στάσεις πληρωμών μπορούν να προκαλέσουν ντόμινο εξαιτίας πιθανής απειλής στην εμπιστοσύνη σε άλλες αγορές και να επιφέρουν ζημίες στις ισπανικές, γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, που έχουν ανοίγματα στην Πορτογαλία.

Η Ισπανία είναι ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα, γιατί είναι και μια μεγαλύτερη οικονομία, άρα μιλάμε και για μεγαλύτερα ποσά

Ισπανία: Απαραίτητη κρίνεται η κεφαλαιακή ενίσχυση 13 τραπεζώνκαι παράλληλα απαραίτητο κρίνεται και το να μείνουν άνεργοι αμέτρητοι Ισπανοί εργάτες, να φτωχύνουν, κτ. Όλα αυτά είναι "απαραίτητα"
Ως απαραίτητη κρίνει την κεφαλαιακή ενίσχυση 13 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ταμιευτηρίων, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, ο διοικητής της οποίας, Μιγκέλ Φερνάντες Ορντόνες χαρακτήρισε το 2011 ως «δύσκολο έτος» για τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Αν και διαχώρισε σαφώς την κατάσταση μεταξύ του αμιγώς τραπεζικού τομέα και των ισπανικών ταμιευτηρίων, λέγοντας ότι «για τον τραπεζικό τομέα είναι απαραίτητο να τερματιστεί η διαδικασία αναχρηματοδότησης και ανασυγκρότησης», που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, για τα ταμιευτήρια, τα οποία συχνά έχουν τοπικό χαρακτήρα, τόνισε ότι «περαιτέρω χρηματοδοτικές ενέσεις είναι απαραίτητες».

Τα ισπανικά ταμιευτήρια, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, εμφανίζονται να έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε επισφαλή στεγαστικά δάνεια και ως εκ τούτου θεωρούνται ως «ο αδύναμος κρίκος» του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, οι τράπεζες στην Ιρλανδία, που ήδη έχουν ρουφήξει δισεκατομμύρια επί δισεκατομμύριων προκειμένου να μη χρεωκοπήσουν, τώρα...ετοιμάζονται να ζητήσουν κι άλλα. Και τους τα δίνουν -είναι άλλωστε "απαραίτητο". Όπως είναι "απαραίτητο" ο λαός να αρχίσει να ψοφάει. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη άποψη, ότι ίσως τελικά να είναι απαραίτητο να ξεμπερδεύουμε επιτέλους με αυτούς που "πρέπει" να μας βυθίσουν σε μεσαιωνικού τύπου φτώχεια, με τη στάση πληρωμών ως πρώτο και απαραίτητο βήμα.

Ireland will need another bailout, says former IMF director
Ireland is unlikely to wrest control of its finances even in 2013 when the current IMF-EU deal runs out and will be forced to seek a second bailout, according to a former IMF executive

Barely six months after the country's €85bn deal was sealed, Donal Donovan has said the country could continue to need assistance up to 2015.

He believes a "restructuring" on sovereign debt would be part of a second-stage deal, but Ireland would have to have to meet the already strict requirements laid down under the existing agreement to reduce its giant budget deficit.

Τι έκανε λέει; Οικονομικά προβλήματα; Κανένα πρόβλημα, πούλα σε εμάς, σε μισή τιμή όλα τα τετραγωνάκια που κατέχεις και θα σου δώσουμε μετρητά. Μετά βέβαια εμείς θα κατέχουμε όλα τα τετραγωνάκια, και εσύ αργά ή γρήγορα θα τα χάσεις όλα τα λεφτά σου, διότι σε όποιο τετραγωνάκι και να πέσεις, θα πρέπει να μας πληρώσεις

Europe’s $2 Trillion Distressed Debt Set to Outstrip U.S.
he distressed debt market in Europe is set to outstrip the U.S. for the first time as the region’s sovereign crisis forces banks to sell $2 trillion of underperforming assets, Strategic Value Partners LLC said.

“The opportunity set in Europe is very attractive and rich,” Victor Khosla, founder of the Greenwich, Connecticut-based distressed-debt hedge fund manager, said in a phone interview. “It far exceeds the U.S. for the first time.”

Strategic Value Partners, which oversees $4 billion, is among hedge funds eyeing Europe as the fallout from the credit crisis and governments’ austerity measures trigger fire sales. ("fire sales" = "ξεπούλημα των ασημικών". Αυτό που λέει το bloomberg, για όσους δε ξέρουν αγγλικά, είναι πως η λιτότητα εξωθεί τα κράτη να πουλήσουν τα "ασημικά" τους σε φτηνές τιμές-ευκαιρία για τους κεφαλαιοκράτες

Distressed-debt funds seek to profit by buying assets at below their face value, providing high-yield financing which could give rights to a company’s shares and opportunities to restructure it or install new management before selling it at a higher value.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger