Το κεφάλαιο διψάει για κέρδη - αυτή είναι η κινητήριος δύναμη που το ωθεί μπροστά (ή πίσω, ανάλογα με την οπτική γωνία των συμφερόντων του καθενός).
Ως εκ τούτου, το κεφάλαιο εξαπλώνεται παντού, συμπιέζοντας μισθούς και δικαιώματα των εργατών στο κατώτερο δυνατό επίπεδο.
Και όποιος δε συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών για μεγιστοποίηση των κερδών του, είτε τιμωρείται, είτε απλά μένει νηστικός, μιας και το κεφάλαιο θα τον αφήσει νηστικό, έως ότου "βάλει μυαλό" (κάτι που βέβαια αποτελεί και αυτό ένα "θαυμάσιο" είδος τιμωρίας).
Ας δούμε μερικά από τα τελευταία "κατορθώματα":
Από τα σύγχρονα κάτεργα… στη ντουλάπα μας!
Τις προάλλες κάνοντας μια βόλτα στην Ερμού την περίοδο των εκπτώσεων εντυπωσιάστηκα από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε κάποια μεγάλα καταστήματα ρούχων πολυεθνικών εταιριών. Ανταγωνίζονταν τις τιμές των πολυάριθμων κινέζικων καταστημάτων ρούχων που έχουν ξεφυτρώσει παντού και γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες κατασκευάζονται. Αναρωτιόμουν σε τι συνθήκες παράγονται αυτά τα ρούχα ώστε να έχουν περιθώριο για τέτοιες εκπτώσεις . Έχουν ακουστεί διάφορα για ράψιμο ρούχων σε πλοία μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Ωστόσο, δεν έχω καταφέρει να βρω μια επίσημη καταγγελία γι’ αυτό πέρα από φήμες. Πάνω λοιπόν που το σκεφτόμουν, έπεσα πάνω στην παρακάτω είδηση.
Zara Βραζιλίας, καθεστώς σύγχρονης δουλείας
Στις 16 Αυγούστου 2011, έπειτα από καταγγελία σωματείων στην τηλεοπτική εκπομπή Liga ξεκίνησαν έρευνες για τις συνθήκες εργασίας σε σύγχρονα κάτεργα που παράγουν ρούχα για λογαριασμό της εταιρίας Zara στη Βραζιλία. Στις 17 Αυγούστου, η Υπηρεσία Περιφερειακής Εποπτείας Εργασίας και Απασχόλησης του Σάο Πάολο έκλεισε μια βιοτεχνία που προμήθευε ρούχα την εταιρία Zara, όπου οι εργαζόμενοι εργάζονταν υπό συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Οι 15 εργαζόμενοι είχαν εισαχθεί παρανόμως στη Βραζιλία από τη Βολιβία και το Περού και ήταν κλειδωμένοι σε μικρά διαμερίσματα ενώ έραβαν ρούχα για 12-18 ώρες την ημέρα 6-7 μέρες την εβδομάδα. Δε μπορούσαν να βγουν από τα διαμερίσματα χωρίς τη συγκατάθεση του επόπτη και δεν είχαν ζεστό νερό για μπάνιο ούτε αρκετό φαγητό. Οι Βολιβιανοί πληρώνονταν περίπου 1.14 δολλάρια για κάθε ρούχο που έραβαν, ενώ η λιανική τιμή στα καταστήματα της Βραζιλίας για το ίδιο ρούχο ήταν περίπου 126 δολάρια (76 ευρώ). Από τα χρήματα που κέρδιζαν πληρωνόταν το ενοίκιο αλλά και το κόστος της μεταφοράς τους από τη Βολιβία στη Βραζιλία. Πολλοί εργάζονταν για 3-4 μήνες μέχρι να ξεπληρώσουν τους δουλέμπορους.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν και συνολικά βρέθηκαν 4 βιοτεχνίες με ανάλογες συνθήκες που έραβαν ρούχα για λογαριασμό της Zara. Ο μισθός των εργαζομένων στα σύγχρονα αυτά κάτεργα κυμαινόταν από 156 έως και 290 μηνιαίως όταν ο κατώτατος μισθός στη Βραζιλία είναι 344 δολλάρια. Ανάμεσα στους εργαζόμενους βρέθηκε και κορίτσι ηλικίας 14 χρονών! Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ η εταιρία Zara ήδη βαρύνεται με 52 κατηγορίες για παραβάσεις και έχει τεθεί υπό έρευνα από το Υπουργείο Εργασίας της Βραζιλίας.
Η εταιρία Zara, που ανήκει στον όμιλο Inditex , τον μεγαλύτερο όμιλο λιανικής πώλησης ρούχων παγκοσμίως, συνεργάζεται με την εταιρία AHA που είναι υπεύθυνη για τις εταιρίες υπεργολαβίας που συνεργάζονται με την εταιρία Zara. Η Inditex δήλωσε ότι οι κατηγορίες αποτελούν σοβαρή παραβίαση του κώδικα της εταιρίας για τους εξωτερικούς προμηθευτές κι έτσι ρίχνει την ευθύνη στην AHA.
Ο Ineke Zeldenrust της Εκστρατείας για «Καθαρά Ρούχα» στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι τέτοιες υπεργολαβίες είναι συνηθισμένες στη βιομηχανία. «Είναι ευθύνη της Zara να γνωρίζει ποιος φτιάχνει τα ρούχα της», δήλωσε. «Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας που έχουν υπογράψει, είναι υπεύθυνη για οποιονδήποτε εμπλέκεται στην αλυσίδα προμηθειών. Η επιτήρηση είναι δική της ευθύνη.»
Νωρίτερα φέτος, εκατοντάδες εργαζόμενοι λιποθύμισαν σε εργοστάσια υφασμάτων στην Καμπότζη εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης, των υπερωριών και της έκθεσής τους σε χημικά, θέτοντας μεγάλες εταιρίες λιανικής πώλησης όπως τις H&M, Marks & Spencer και την Inditex στο προσκήνιο και τους προμηθευτές τους υπό έρευνα.
Τον Ιούλιο, 300 εργαζόμενοι της Ισπανικής εταιρίας Zara διεξήγαγαν πορεία στη Μαδρίτη, διαμαρτυρόμενοι ότι το 80% του κυρίως γυναικείου προσωπικού εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (μικρής διάρκειας).
Επενδύσεις 4 δισ. δολ. στην Κίνα σε ορίζοντα τριετίας ανακοίνωσε η Coca Cola
Στο διάστημα 2009-2010 η εταιρεία άνοιξε πέντε εργοστάσια στην Κίνα και ακόμη ένα εφέτος, ενώ υπό κατασκευή είναι δύο ακόμα, όπως επεσήμανε η Coca Cola σε ανακοίνωσή της.
Πλέον η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 40 εργοστάσια στην Κίνα και απασχολεί περισσότερους από 48.000 ανθρώπους στη χώρα.
«Είναι η τρίτη μας αγορά, η οποία σημειώνει διψήφια ανάπτυξη», εξήγησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Μουχτάρ Κεντ σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal.
Στην Αμερική, έχουμε αύξηση των κινητοποιήσεων και των απεργιών, καθώς οι εργάτες πλήττονται βάναυσα από την προσπάθεια των κεφαλαιοκρατών να τους "κινεζοποιήσουν" όσο το δυνατόν περισσότερο. Η απεργία με τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, ήταν αυτή των εργαζόμενων στον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Verizon, όπου 45.000 εργάτες απήργησανεναντίον των σχεδίων της εργοδοσίας να περικόψει μισθούς.
Πολύ σοβαρή όμως είναι και η ακόλουθη είδηση, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως οι κεφαλαιοκράτες εκμεταλλεύονται ακόμα και προγράμματα εκμάθησης αγγλικών για ξένους για να αυξήσουν τα κέρδη τους μέσω φτηνής εργατικής δύναμης:
Την Τετάρτη, εκατοντάδες ξένων φοιτητών από ένα πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών του υπουργείου εξωτερικών απείχε από τις θέσεις εργασίας τους σε εργοστάσιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το πρόγραμμα J-1 φέρνει ξένους φοιτητές στη χώρα με 2μηνη βίζα για να εργαστεί και για να μάθουν αγγλικά, και σχεδιάστηκε εν μέρει για την κάλυψη εποχιακών θέσεων εργασίας στον τουρισμό σε θέρετρα και σε παραθαλάσσιες πόλεις. Οι 400 φοιτητές που απασχολούνται σε εργοστάσιο της Πενσυλβάνια που παράγει γλυκίσματα για την Hershey είπαν στην εφημερίδα New York Times ότι ακόμα κι αν πληρώνονται με 8,35 δολάρια την ώρα, το ενοίκιο τους και το κόστος του προγράμματος αφαιρούνται από τις πληρωμές τους, αφήνοντας τους με λιγότερα χρήματα από ό, τι χρειάστηκαν για να πάρουν τις θεωρημένες άδειες 2μηνης παραμονής και να ταξιδέψουν προς τις Η.Π.Α. στην πρώτη θέση.
Σε μερικούς από τους μαθητές έχουν ανατεθεί νυχτερινές βάρδιες, και είπαν ότι τους πιέζουν να εργαστούν όλο και πιο γρήγορα στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου.
Οι εκπρόσωποι της Hershey δήλωσαν ότι δεν προσέλαβαν τους μαθητές, όταν τον ρώτησαν οι Times:
Ένας εκπρόσωπος της Hershey, ο Kirk Saville, δήλωσε ότι η εταιρεία σοκολάτας δεν έχει υπό την άμεση διεύθυνση της το εργοστάσιο συσκευασίας ‘’ Παλμύρα’’, το οποίο διοικείται από μια εταιρεία που ονομάζεται Exel. Μια εκπρόσωπος για την Exel είπε ότι είχε βρει τους εργαζόμενους φοιτητές μέσω μιας άλλης εταιρίας ενοικίασης εργαζομένων.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Associated Press αποκάλυψε ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης ερευνούσε δύο περιπτώσεις κακοποίησης και σωματεμπορίας που συνδέονται με το πρόγραμμα J-1 . Διάφορα στριπτιτζάδικα έχουν ανοιχτά προσλάβει κατόχους θεωρημένων J-1 βίζας, και μερικοί ξένοι φοιτητές είπαν στο AP ότι εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία, όταν τα διαβατήριά τους κατασχέθηκαν από ένα δίκτυο εγκληματιών. Περίπου 150.000 J-1 άδειες παραμονής δόθηκαν το 2008. Οι επιχειρήσεις γλύτωσαν περίπου 8 τοις εκατό με τη χρήση ενός αλλοδαπού εργάτη εξαιτίας της Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλων φόρων που δεν χρειάζεται να πληρώσουν.
Δημοσίευση σχολίου